Nike съди компанията MSCHF за "сатанински обувки"

Маратонките съдържат човешка кръв, имат обърнат кръст
31 мар 2021 15:36, Анисия Иванова
7
Nike съди компанията MSCHF за "сатанински обувки"
Снимка: Pixabay

Nike завежда дело срещу арт компанията MSCHF в Бруклин заради модел маратонки, наречени „сатанински обувки“, които съдържат капка истинска човешка кръв в подметките си, пише BBC.

Маратонките струват 1018 долара и се отличават с обърнат кръст, пентаграма и думите "Лука 10:18". Те са направени по модела на Nike Air Max 97s.

MSCHF пусна 666 чифта обувки в понеделник в сътрудничество с рапъра Lil Nas X и споделя, че са разпродадени за по-малко от минута. Nike твърди, че това е нарушение на търговската й марка.

В понеделник черно-червените обувки бяха пуснати на пазара от MSCHF, съвпадайки с излизането на най-новата песен на рапъра Lil Nas X Montero (Call Me By Your Name), която дебютира в YouTube миналия петък. В музикалното видео рапърът се спуска по денс пол, който води от рая в ада, носейки въпросните маратонки.

Дизайнът на обувките се позовава на библейския стих Лука 10:18 „И Той им каза: Видях Сатана да пада като мълния от небето “. Всяка обувка от серията има така характерната за Nike подметка с въздушни мехурчета, но съдържаща 60 кубически сантиметра червено мастило и една капка човешка кръв, дарена от членове на арт колектива.

Гигантът за спортни обувки заяви в декларация пред американския окръжен съд за източен Ню Йорк, че не одобрява обувките и поиска от съда да спре продажбата им и да попречи на компанията MSCHF да използват известното им лого swoosh, което е запазена марка на производителя на спортни обувки и облекла.

„MSCHF и неговите неодобрени „сатанински обувки“ вероятно ще предизвикат объркване, като биха могли да създадат погрешна връзка между продуктите на MSCHF и Nike“, се казва в делото на спортния гигант, пише  Bloomberg TV Bulgaria.

„Всъщност вече има доказателства за значителни обърквания, които се случват на пазара, включително призиви за бойкот на Nike в отговор на пускането на модела Satan Shoes на MSCHF въз основа на погрешното убеждение, че Nike е разрешил или одобрил този продукт."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи...Найк не съдят производителя защото обувките са "сатанински", а защото са направени по подобие на техните, тоест са им нарушили търговска марка. Иначе, джъст фор дъ рекорд, Найк не е по-малко сатанистка от споменатите обувки.
6
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Пък уж дяволът носел Прада...
5
1
 
15
 
! Отговори
Е? преди 3 години
Тя самата нике си е сатанинска марка от край време.
4
2
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Какво е "денс пол"? Все пак не говоря суахили.
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност това е много хитро... Ядосваш някоя известна марка като й копираш продукта с нещо толкова абсурдно и после целият свят говори за теб. Много добра реклама! А и от Найк никога не могат да ги осъдят за толкова, колкото тези ще спечелят от това изпълнение. Много добре!
2
4
 
31
 
! Отговори
Alex преди 3 години
Едно време хората ходеха на Луната и ечтаеха за Марс.Сега се занимават с глупости и на света съществуват хора като сем. Кардашиян и Меган Маркъл.Пълна дупка!
1
3
 
9
 
! Отговори
бб преди 3 години
да внимават сатаната да не ги осъди само...