Българи от САЩ: Ще гласуваме, интересува ни бъдещето

Приблизително 700 сънародници живеят на остров Нантъкет
Обновена: 1 апр 2021 09:38 | 1 апр 2021 09:38, Анисия Иванова
98

Българите в Съединените щати ще гласуват в 35 секции. Една от тях е на малкия остров Нантъкет, щата Масачузетс. Как върви предизборната подготовка?

Според последното преброяване от 2020 година, 11 000 души населяват целогодишно остров Нантъкет. Приблизително 700 от тях са българи. Жанета, Гергана, Виржиния, Росица и Николай за втори път полагат усилия да отворят избирателна секция.

"Смисълът е да гласуваме е един - обединение на българското общество", коментира Росица Стефанова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

"Като млади хора, които са тръгнали по света, трябва да имаме право да гласуваме, защото сме видели един по-различен свят", допълни Гергана Нейкова.

Жанета Аврамова подчерта, че въпреки че не живеят в България, те все пак имат много роднини в страната ни и се интересуват за тяхното бъдеще.

Всички те са лицето на българското училище, което събира почти 50 деца всяка събота. Вече шеста година с подкрепа от България децата изучават родна реч.

Гергана е майка на две деца и преподава в училището. Тя официално вече е и американски гражданин, но душата ѝ си остава българска.

"Аз съм в Америка повече от 15 години и за мен е изключително важно да запазя всичко българско, да го предам на своите деца. Не съм затворила вратите си към България", каза още Гергана.

"В българското училище учим главно децата на това да познават корените си, да знаят откъде са дошли, откъде са техните родители", посочи Жанета.

Българите ще гласуват в сградата на местния музей. Самата секция ще се изгради в събота. А в неделя в Америка е Великден, но за българите е ден за гласуване.

Интересното е, че заради часовата разлика, когато в САЩ гласуват по обяд, в България вече ще обявяват резултатите.


98
Още от САЩ
Синът на Джо Байдън издаде книга с шокиращи признания
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Такива родолюбци са че даже не знаят и дума български.
91
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 седмици
тук пишат двама трола на герб и дпс и един агент на кгб с по няколко ника...гордеем се с вас деца на България,където и да сте по-Света,простете ни,че позволихме да ви прогонят от домовете ви,Обичаме Ви,Обичайте България...единственият ни Дом...винаги се връщаме у дома...Бог да пази България!
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тука IQ- то на повечето писачи е под 50, за това и ще гласуват пак за ГЕРБ
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Тъпота във форума
"Само злоба и глупости. Живеещия в България, който не дава да гласуваме - пич, Българите от чужбина са най-големия инвеститор в България след ЕС. Имигранта му е мило. Който не е бил, няма да го разбере. Много ограниченост и много злоба. Това е"

Това е че Ти гледаш хората само като ПАРИ и това е живота. Да ама НЕЕЕЕ
88
5
 
4
 
! Отговори
Тъпота във форума преди 2 седмици
Само злоба и глупости. Живеещия в България, който не дава да гласуваме - пич, Българите от чужбина са най-големия инвеститор в България след ЕС. Имигранта му е мило. Който не е бил, няма да го разбере. Много ограниченост и много злоба. Това е
87
3
 
4
 
! Отговори
До живеещ в България преди 2 седмици
Че какво точно е това право, да живееш в беззаконие ли или в мизерия и мръсотия или тотална липса на справедливост. Просто идеоти като тебе с гласът си изгониха доста българи навън. Защото мнозинството дава властта, а мнозинството в България е некачествен материал и това се вижда от успехите последните 30 години.
86
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом ви интересува гласувайте, нас тука не ни интересува и ще гласуваме само срещи бира и кюфте.
85
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ние пък, останалите в България, не искаме Вие да гласувате на нашите избори.
84
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До Анонимен/64

"Някой имаме по 10-20 имота, даваме дом на десетки семейства и плащаме много повече,отколкот ти и цялата ти рода." - плащаш общински данъци и получаваш тротоари и асфалт и ВиК. Като даваш дом - получаваш наем.

ПП. Аман от функционално неграмотни и арогантни двупръсточели всезнаийковци.
83
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гласувате заради роднините, дето сте ги зарязали тука? Що? Те не са ли достатъчно големи, че сами да гласуват, а??
82
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 64 преди 2 седмици
"Някой имаме по 10-20 имота, даваме дом на десетки семейства и плащаме много повече,отколкот ти и цялата ти рода."

Първо, казва се "някоИ", а не "някоЙ", когато се отнася за множествено число. Елементарна особеност на българския език. И второ - нищо не давате на никого. Парите, които вземате от тия 10-20 имота минус данъците ги изнасяте в розовата си чужбина и си ги харчите там, вместо да останат тук. Ние не сме неграмотни будали, така че не ни ги пробутвайте на нас тия. Аман.
81
0
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 70 преди 2 седмици
5-6 пъти в годината се връща - друг път. Полет между БГ и САЩ - 2 дена, 1000 долара. За парче. Т.е. всяко пътуване е хилядарка + 4 дни само пътуване, демек една седмица. Това са 3 месеца на година и 5000 бона (за един човек). Добре платената работа, която да позволява такъв годишен разход за пътувания НЕ позволява вземане на толкова и така дълги отпуски. Нееееещо леко издиша тази теорийка. Сори. Не хващам вяра. По-скоро 4-6 пъти за 30-тина години е по-вероятно....
80
3
 
5
 
! Отговори
Гьжб преди 2 седмици
Пичове, демокрацията в световен мащаб е бита карта. Навсякъде се чупят рекорди по избирателна неактивност.
България не е единствената държава управлявана от корумпирани долни простаци.
79
2
 
14
 
! Отговори
живеещ в България преди 2 седмици
Защо някой, който се е отказал от правото си да живее в България, трябва да определя как ще живея аз. Ако толкова много иска да гласува и да определя как ще се използват парите от моите данъци и осигуравки-моля, да заповяда да живее в България и тогава вече има това право.
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 64
Твоите роднини са се наредили до моите родители да си делят парите за пенсии. Нищо, че вие не внасяте и лев, а само ние пълним пенсионните фондове. Издържаме дефакто и вашите роднини. Звучи ми справедливо и морално. Нали? Издържаме пенсионирани вечни ергени и моми, пенсионирани родители на гастърбайтери, професионално социално слаби, работещи в чужбина сезонно и точещи осталите месеци фондовете за безработица, тези от сивия сектор и т.н. До кога? Та те се увеличават!
77
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма нищо против живеещите в чужбина.това е тхно право да се установяват и да живеят където си искат. но след като си избрал да живееш в САЩ, Франция,Англия и т.н. няма да имаш право да гласуваш за избори в България.Съжалявам.не искам някой, който няма реална представа за какво иде реч да упражнява правото си на глас.В момента скача най-много паритята на Сл.Трифонов, защото разчита на тези гласове, не е чак толкова от лябов към установилите се българи да живеят в чужбина.
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 64
Знаеш ли кой плаща пенсиите, социалните, медицинското обслужване на роднините ти? А? Аз и детето ми от нашите доходи. Та хайде по-леко! Когато плащаш данъци и осигуровки върху ДОХОДИТЕ си тук, тогава ще определяш правилата. Това трябва да важи и за тези дето живеят тук. Щом е на помощи и, или без доходи, той е зависим. Какъв вот очакваме от такива. Освен права гражданите имат и задължения. Те и една камара руснаци и британци имат имоти тук. Е?
75
3
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До До христо христова

"Същите като теб значи!!!"
Ц.
Първо, не съм тръгнал за чужбина, да имам там семейство и деца и да мисля в същото време как ще се връщам в България... Това е признак, че не са успели да се интегрират в тамошното общество.
Второ, не смятам, че живеещите в чужбина имат правото да решават как ще се харчат данъците на българските данъкоплатци. Доста нагло и асоциално ми се струва.
Тка че, независимо колко печелят на този остров, са и ще си останат лузъри.
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 70

Сериозно ли? Средно 5 пъти на година, това са 5х900 щатски долата (приблизително, мисля, че са повече) само за един човек. На година значи по 4500-5000 долара само за пътувки насам-натам. За един човек. Ако работи - значи 5-6 пъти в година поне по една седмица отпуска. Яко, да имахме и ние толко много отпуски да ни се полагат годишно... И разходите като сложиш за престоите тука... Абе с една думя - вярвам. Лееееко невъзможно, освен ако не е червива с пари.
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 64

Имаш на геврека дупката!Гледай си панелката в младост шеесе до Пазарджик,и сънувай като спиш,а не пред компа!