Българи от САЩ: Ще гласуваме, интересува ни бъдещето

Приблизително 700 сънародници живеят на остров Нантъкет
Обновена: 1 апр 2021 09:38 | 1 апр 2021 09:38, Анисия Иванова
98

Българите в Съединените щати ще гласуват в 35 секции. Една от тях е на малкия остров Нантъкет, щата Масачузетс. Как върви предизборната подготовка?

Според последното преброяване от 2020 година, 11 000 души населяват целогодишно остров Нантъкет. Приблизително 700 от тях са българи. Жанета, Гергана, Виржиния, Росица и Николай за втори път полагат усилия да отворят избирателна секция.

"Смисълът е да гласуваме е един - обединение на българското общество", коментира Росица Стефанова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

"Като млади хора, които са тръгнали по света, трябва да имаме право да гласуваме, защото сме видели един по-различен свят", допълни Гергана Нейкова.

Жанета Аврамова подчерта, че въпреки че не живеят в България, те все пак имат много роднини в страната ни и се интересуват за тяхното бъдеще.

Всички те са лицето на българското училище, което събира почти 50 деца всяка събота. Вече шеста година с подкрепа от България децата изучават родна реч.

Гергана е майка на две деца и преподава в училището. Тя официално вече е и американски гражданин, но душата ѝ си остава българска.

"Аз съм в Америка повече от 15 години и за мен е изключително важно да запазя всичко българско, да го предам на своите деца. Не съм затворила вратите си към България", каза още Гергана.

"В българското училище учим главно децата на това да познават корените си, да знаят откъде са дошли, откъде са техните родители", посочи Жанета.

Българите ще гласуват в сградата на местния музей. Самата секция ще се изгради в събота. А в неделя в Америка е Великден, но за българите е ден за гласуване.

Интересното е, че заради часовата разлика, когато в САЩ гласуват по обяд, в България вече ще обявяват резултатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Принципи"двойно гражданство да няма право да гласува, който не е бил в България в период от предходните избори да няма право да гласува, който има задължения към държавата да няма право да гласува"Гражданството е гражданство, без значение дали е двойно или 20-тойно.Имаш право да НЕ гласуваш и право на свободно предвижване. СОри, комунизма свърши.Задължения км държавата може да има всеки с глоба за неправилно пресичане. И какво? Отнема ти се базово човешко право?
61
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се промени закона право на глас само които живеят в Българияда не забравяме че много турци идват да се месят във вътрешните работи на България
60
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остави ги тея.. Македония! Македония кога ще си върнеме!
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ ТРЯБВА ДА ИМА БЕДНЯКА ПРАВО НА ГЛАС!Не трябва! Смао глупости - хем за БКП, хем за ГЕРБ, хем против търновската, хем за царя ... пуууу!
58
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ем мноо ясно уе. Аз сам тука да сабера паричка за къщата и да га са прибера, да си га купа и да си харча парата и да не ви бачкам! Аааа! Кат у беге не стаа у САЩ-а стаа!
57
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До избори"Не разбирам с какъв сурат ще гласуваш за държава,на която не плащаш данъци,и реално нямаш нищо общо"Някой имаме по 10-20 имота, даваме дом на десетки семейства и плащаме много повече,отколкот ти и цялата ти рода.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 80 годНе всучки са, акто "моя приятел", нали се сещаш?А и това само ти показва, КОЛКО УСТОЙЧИВА Е ВСЪЩНОСТ РОДНАТА КУЛТУРА.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Добре.А настоящето трябва да ви интересува. Защото не се знае дали ще стигнете о бъдещето. Човек живее тук и сега."Великолепо мъдреизумяващи мисли!
54
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво ще гласувате. Аз направих глупостта да се върна от Англия и тук гледам само селяни и цветни субекти. Все едно съм пак там, само без заплащането и изобилието от по-качествени стоки. Някаква скотска дивотия от 19 век.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Народ който не може да стои в държавата си и да си оправи двора."Аз, като тръгна да оправям, ама сериозно да оправям двора, винаги ме арестуват, наричат ме радикал, наричат ме ненормалник ... ем ... Как да орпавя?
52
2
 
9
 
! Отговори
Ха преди 3 години
До Браво!!!Ами изметете го ,но после да не се чудите защо гризкате дръвцето.Ти да не мислиш ,че като дойде Нинова на власт всичко ще е по мед и масло? Тая, докато не опапа меда и масълцето няма да се сети за такива като теб ,дето са и гласували доверие.
51
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре.А настоящето трябва да ви интересува. Защото не се знае дали ще стигнете о бъдещето. Човек живее тук и сега.Стойте си в Америка понеже много обичате България. На готово е лесно.Само вие ходите в чужбина. Народ който не може да стои в държавата си и да си оправи двора.Демагози.
50
0
 
11
 
! Отговори
чичо лелин преди 3 години
До ХюстънНаправо си гласувай за Нинова!Щото ако си мислиш,че между др.Бойкикев и Нинова има разлика,значи си в дълбока грешка!Питай бе,човек,от питане не боли!:)
49
2
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 3 години
Моите деца са немци с миграционен фон, знаят две думи на български : баба и самолет.Не съм гласувал от 1996г.
48
3
 
23
 
! Отговори
80 год преди 3 години
Мой набор е в САЩ при сина си!Чат-пат се чуваме!Сина му почти е забравил българския!Внуците не знаят и дума български,и са горди американци!Това е за чужбинските нашенци,дето ги "боли" за България!
47
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако живеят половин година в България, после половин година в Щатите, става. Ама така не съм съгласен. Не знам с какво право искат да участват в изборите след като са избрали в друга държава да си изкарват парите, и да си осигуряват пенсиите???
46
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно предложение: Право на глас да имат само българи, които от последната година са платили за шест месеца осигуровки в България!
45
5
 
18
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 години
некви невъзвръщенци ще ми се мешат в процентите по време на избори... иначе всички реват за южните автобуси, но нямат нищо против професионалните синове на бащите си да пускат бьолетини зад граница. щото нормалните българи в чужбина ще са на работа по време на изборите.
44
2
 
13
 
! Отговори
Маке преди 3 години
Браво на момата!Ке превземеме кравария от вътре.
43
3
 
13
 
! Отговори
няма лошо преди 3 години
До Браво!!!Изметете го!И като дойде Нинова,и глей кво става!Щото друг няма да дойде,това да ви е абсолютно ясно!