Българи от САЩ: Ще гласуваме, интересува ни бъдещето

Приблизително 700 сънародници живеят на остров Нантъкет
Обновена: 1 апр 2021 09:38 | 1 апр 2021 09:38, Анисия Иванова
98

Българите в Съединените щати ще гласуват в 35 секции. Една от тях е на малкия остров Нантъкет, щата Масачузетс. Как върви предизборната подготовка?

Според последното преброяване от 2020 година, 11 000 души населяват целогодишно остров Нантъкет. Приблизително 700 от тях са българи. Жанета, Гергана, Виржиния, Росица и Николай за втори път полагат усилия да отворят избирателна секция.

"Смисълът е да гласуваме е един - обединение на българското общество", коментира Росица Стефанова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

"Като млади хора, които са тръгнали по света, трябва да имаме право да гласуваме, защото сме видели един по-различен свят", допълни Гергана Нейкова.

Жанета Аврамова подчерта, че въпреки че не живеят в България, те все пак имат много роднини в страната ни и се интересуват за тяхното бъдеще.

Всички те са лицето на българското училище, което събира почти 50 деца всяка събота. Вече шеста година с подкрепа от България децата изучават родна реч.

Гергана е майка на две деца и преподава в училището. Тя официално вече е и американски гражданин, но душата ѝ си остава българска.

"Аз съм в Америка повече от 15 години и за мен е изключително важно да запазя всичко българско, да го предам на своите деца. Не съм затворила вратите си към България", каза още Гергана.

"В българското училище учим главно децата на това да познават корените си, да знаят откъде са дошли, откъде са техните родители", посочи Жанета.

Българите ще гласуват в сградата на местния музей. Самата секция ще се изгради в събота. А в неделя в Америка е Великден, но за българите е ден за гласуване.

Интересното е, че заради часовата разлика, когато в САЩ гласуват по обяд, в България вече ще обявяват резултатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
20
 
! Отговори
До браво преди 3 години
А мои познати от Ню Йорк ми се обадиха да подкрепя един *** от БСП, понеже им бил съученик. Е ще ми видят средния....да си дойдат и да си го подкрепят.
41
15
 
3
 
! Отговори
Хюстън преди 3 години
Ще гласувам от Хюстън за номер 11 - ДБ
40
8
 
6
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
А, защо те са там?И ако не им дадем шанс да гласуват и да участват в бъдещето на тази държава, дали изобщо ще пожелаят да се върнат?Дали, щом са с бг паспорти не са българи?Или вас псевдопатрЕотите тези неща не ви вълнуват?
39
6
 
19
 
! Отговори
избори преди 3 години
За тях това е едно безплатно забавление,и нищо повече!Някакво разнообразие в животеца им!Не разбирам с какъв сурат ще гласуваш за държава,на която не плащаш данъци,и реално нямаш нищо общо!Българска работа!
38
7
 
15
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Тия там работят, там внасят осигуровки и един ден ще дойде в България и ще искат пенсия.не бъдете големи родолюбци, аман от такива.
37
16
 
7
 
! Отговори
Браво!!! преди 3 години
Браво българи! Да изметем Бойко на 4.04!!! Мои познати в Бостън ще гласуват всички!
36
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако няма да се връщат да живеят в БГ изобщо да не гладуват, да си гласуват там!
35
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво нахалство, и тия глупости горе ги изприказвала МЛАДА дама, която от 15 години живее в държава на другия край на света... Кой я знае колко пъти се е връщала да види тия роднини, за които толкова милее, сигурно се броят на пръсти идванията й... Направо се е загрижила за нас! И как някой може да гласува, като няма идея кой политик какъв е, след като живее на ****ната си и няма никаква идея какво се случва тук?? Това ще да е най-обективното гласуване на тоя свят...
34
13
 
20
 
! Отговори
Истината преди 3 години
В чужбина тези наши *** сключват фиктивни бракове само и само да останат там! Фиктивни бракове! Това е дъното на самоунижението! Това е най отвратителното нещо което човек може да направи с живота си! И тези ли същества ще гласуват за моя живот?
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За турците - изселници да се въведе закон.От 85 год.,до сега,най младият ена 36 год. Пенсионно ,тези,които саработили тогава 55-60 год.,днес са нана 90 год.Заминаха към 300 хил.Като дойдат 1 млн ,те какви са.Ердоган ги е строил да угоди на Доган.
32
4
 
17
 
! Отговори
Перничанин преди 3 години
"Аз съм в Америка повече от 15 години .. " такива ропдолюбци като се запритесняват за нас. Мерси. Само че, твоите пари отиват за данъци и развитие на други държави, но все пак ти ни избери на нас кой ще управлява, най-малко да си разнообразиш деня.
31
3
 
5
 
! Отговори
az преди 3 години
До КрайЧовече, половината (ако не и повече) бесепари са с двойно гражданство! А и в другите партии процента не е много по-нисък. Ако се забрани на хората с двойно гражданство да гласуват - може ли хора, които нямат право да гласуват, да са народни представители?! Ще останем без парламент!
30
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ще ми определят те бъдещето тук от 5 хиляди километра? Какъв е смисъла? Аз мога ли и аз да им определя на тях нещо? Не е честно да са се образовали и израстнали тук, а сега да работят и плащат данъци и осигуровки на чужда държава и общество! Нагло е! Разбирам гурбет да поработиш и се върнеш, ама те вече живеят там, деца родили, едвам български говорят, ама нали носталгия... Не е редно да се бъркат тук ако не се върнат и допринесат нещо.
29
3
 
22
 
! Отговори
галфони преди 3 години
цитат:""Като млади хора, които са тръгнали по света, трябва да имаме право да гласуваме...""Това изречение, както и почти всичко останало цитирано в статията представлява ужасяващ микс от заблуди и престъпления.Преди всичко тук виждаме ВЪЗДАСТОВА ДИСКРИМИНАЦИЯ "като млади хора" извеждането на определена възрастова група в привилогирована позиция.Второ, имаме намек/предположение че някакви права за гласуване са нарушени. Ами не е така. Да се върнат в България и да гласуват - свобода
28
13
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Ми ще гласуват хората , конституцията им дава това право и колкото и хунтата да им пречи , те ще опражнят правото си на глас.
27
3
 
16
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Много отдавна трябваше да бъде премахнато двойното гражданство.
26
3
 
24
 
! Отговори
Край преди 3 години
Бил съм в САЩ на българско парти за Великден.Тържеството се водеше на АНГЛИЙСКИ. За получаване на американско гражданство се кълнат в Американската конституция и Родина им става Америка. При война между Америка и България на коя страна ще се бият.Гласуването при двойно гражданство е бич за България. Особено на турските изселници.
25
11
 
4
 
! Отговори
От чужбина преди 3 години
Боли ме фара , че герберските тролчета не искали българите в чужбина да гласуват.На 4-ти отивам да бия шута на Маркучонавивача
24
3
 
11
 
! Отговори
Турист преди 3 години
"Интересното е, че заради часовата разлика, когато в САЩ гласуват по обяд, в България вече ще обявяват резултатите."Да се има в предвид - гласовете им ще бъдат преброени за " правилната партия " още преди да са се събудили.. к'во ще ходят да гласуват??
23
4
 
17
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Дааааа чужбинските българииии,........ти да видиш. Баш родолюбци! Много обичат Родината но не искат и да чуят за нея. Лицемери! Не ви ща помощта и гласуването.