Модерна увеличава дозите от 11 до 15 в една ампула

Промените са с цел да се ускори ваксинацията в САЩ
2 апр 2021 09:37, Ния Христова
1
Модерна увеличава дозите от 11 до 15 в една ампула
Снимка: БГНЕС
Администрацията по храните и лекарствата на Министерството на здравеопазването и хуманните услуги на САЩ (FDA) издаде пълномощно на американската компания "Модерна" да увеличи броя на дозите на ваксината, които могат да се съхраняват в една ампула от 11 на 15. Това се посочва в съобщение, публикувано на уебсайта на регулатора, предаде БГНЕС.
 
"13-15 дози от ваксината вече могат потенциално да бъдат извлечени флакон", пише в съобщението.
 
Агенцията прави тази промяна с надеждата, че по този начин ще се ускорят ваксинациите в САЩ и "по-бързото прекратяване на пандемията". Броят на изтеглените дози ще зависи от спринцовките и иглите, използвани за това, уточни още регулаторът.
 
През февруари "Ню Йорк Таймс" съобщи, че FDA предварително е одобрила искането на "модерна" за увеличаване на приемливия брой дози ваксина на ампула. Поискана е повече информация от фармацевтичната компания, за да е сигурно, че тази промяна няма да повлияе на качеството на лекарството.
 
В Съединените щати до този момент са одобрени три ваксини срещу COVID-19: на американската компания Pfizer и нейният германски партньор BioNTech, лекарството на Moderna и еднокомпонентното лекарство на американската Johnson & Johnson. Лекарство от британско-шведската компания AstraZeneca все още очаква одобрение от медицинския регулатор.
 
Повече от 153,6 милиона души са били ваксинирани в САЩ, от тях над 52,6 милиона са цялостно ваксинирани, според университета "Джонс Хопкинс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 3 години
Така се прави. А не като Боко - било му скъпо. И сега чакаме подаянията от ЕС.