Увеличавани ли са стойностите на имотите на Тръмп заради егото му?

Бившият президент е разследван за финансови измами
7 апр 2021 21:40, Нели Христова
23
Увеличавани ли са стойностите на имотите на Тръмп заради егото му?
Снимка: БГНЕС

Веднъж Доналд Тръмп заяви, че е изчислил нетната си стойност до известна степен позовавайки се на "чувствата си" и че е представил в "най-добра светлина" някои от активите си.  "Мисля, че всеки преувеличава относно стойността на своите финанси. Кой не би?", попита той.

Надуваше ли размера на своите ценности? "Не и неуместно", заяви Тръмп, настоявайки, че е дал своето "мнение" на ключов сътрудник и "в крайна сметка" е позволил на този човек да вземе решение, според размяна в депозит от 2007 г.

Размяната придобива нов смисъл тази пролет, тъй като прокурорите в Манхатън разследват дали "най-добрата светлина" на Тръмп е била обичайна практика в местните кръгове за недвижими имоти - или е преминал границата в незаконна дейност.

Отговорът може да определи дали в крайна сметка срещу Тръмп ще бъдат повдигнати обвинения.

Публичните записи вече хвърлят много светлина върху това как Тръмп е ръководил Trump Organization. Проверка на CNN на показания, интервюта с бивши служители и публикувани сметки показва, че бившият президент многократно се е опитвал да възложи отговорността за решенията си за оценка върху главния си финансов директор. В същото време документите и показанията изглежда показват, че макар Тръмп да твърди, че е оставил тези решения за оценка на някой друг, той също е бил дълбоко ангажиран в управлението на бизнеса си.

В разследването си районният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс-младши претърсва милиони страници от данъчните декларации на Тръмп и свързаните с тях записи. Той интервюира заемодатели и набира съдебни счетоводители.

Точността на финансовите отчети на Тръмп е една от няколкото области, които прокурорите разглеждат при широкообхватно разследване. Бивши прокурори казват, че завеждането на дело не е лесно, защото властите ще трябва да докажат извън разумно съмнение, че служителите са възнамерявали да измамят някого чрез погрешни изявления.

От офиса на Ванс отказват коментар, както и от Trump Organization. Представители на Trump Organization по-рано заявиха, че не са направили нищо лошо и са платили правилните данъци данъци.

Тръмп нарече разследването "политически лов на вещици" и заяви, че твърденията на Майкъл Коен за надуване на активи са лъжи.

Собствените изявления на Тръмп насочват вниманието към дългогодишния сътрудник на семейството на Тръмп, Алън Вайсселберг, главен финансов директор на Trump Organization.

Прокурорите се надяват да окажат натиск върху Вайселбърг да си сътрудничи срещу дългогодишния му шеф, твърдят запознати. Те вече получават помощ от бивш вътрешен човек: Коен - бившият фиксиращ представител на Тръмп, който се е срещал с прокурори осем пъти, според човек, запознат с въпроса. Коен твърди, че той и Вайселбърг увеличавали стойностите на активите на Тръмп, докато стигнат до фигура, която удовлетворява егото му.

Адвокат на Вайселберг отказва да коментира тези твърдения.

Счетоводителят на Тръмп

Депозитът от 2007 г. дава моментна снимка на връзката между Тръмп и Вайселбърг, 40-годишен ветеран в компанията, и отговорен за вътрешното функциониране на Trump Organization - компания, подсилена от личността на нейния основател, но такава, която в сърцето си е семеен бизнес.

Служителите на Trump Organization рядко напускат компанията. Вайселбърг се присъединява през 70-те години, след като работи за бащата на Тръмп Фред Тръмп. Служители от финансовия и правния отдел също са там от десетилетия, а някои от напусналите отказват да говорят със CNN за компанията.

Барбара Рес, изпълнителен вицепрезидент на Trump Organization от 1980 до 1991 г., казва, че когато е работила там, Вайселбърг "е плащал сметките и е събирал наемите". "Той беше изключително благосклонен към Тръмп", спомня си тя."„Мисля, че той обожаваше Тръмп по свой начин и го почиташе, така да се каже."

С течение на времето Вайселбърг, чийто офис е в същия коридор като кабинета на Тръмп на 26-ия етаж на Trump Tower, процъфтява в компанията. Той се мести от скромния дом на Лонг Айлънд в апартамент в сграда с марката Тръмп в Манхатън. Синът му се присъедини към компанията и купува дом във Флорида недалеч от курорта Мар-а-Лаго на Тръмп. Счетоводителят често е летял през зимните уикенди с Тръмп в личния му самолет, според двама души, запознати с връзката им.

Вайселбърг е бил зад гърба на Тръмп, когато го нападат таблоидите, когато казината му в Атлантик Сити фалират и по време на финансовото възстановяване на Тръмп чрез телевизионния сериал Apprentice.

"Алън го е накарал да диша отново и да функционира отново", каза Дженифър Вайсселберг, бивша снаха на Алън Вайсселберг. "Той никога не би направил нищо зад гърба му. Те не криеха нещата един от друг", споделя тя.

Дженифър Вайселбърг е омъжена за Бари Вайсселберг, служител на Trump Organization. Тя се е срещала няколко пъти с прокурори и казва пред CNN, че са я питали за "обезщетения и подаръци", включително липса на наем на апартаменти.

Показателно за доверението на Тръмп към Алън Вайсселберг, е фактът, че когато положи клетва като президент, той прехвърли  ежедневните операции на компанията си на Вайсселберг и синовете си Доналд-младши и Ерик Тръмп.

"Всичко, което се случваше в Trump Organization, минаваше през Тръмп, а ако имаше нещо общо с финансите, то преминаваше през бюрото на Алън Вайселбърг", казва един бивш служител.

Главният прокурор във Вашингтон поиска съдията да преразгледасъдебно дело, според което Trump Organization е злоупотребила с пари, събрани за встъпването в длъжност на Тръмп, след като един свидетел заяви, че Вайсселберг е поискал да прегледа финансовите данни на учредителните комисии, въпреки че нямат известна връзка с встъпването в длъжност, съгласно съдебна декларация.

Адвокатите твърдят, че учредителният комитет на президента с нестопанска цел е платил близо 50 000 долара за блок стаи, резервирани от Trump Organization. Миналия месец адвокатите заявиха, че им е нужно повече време, за да разследват несъответствия в показанията, свързани с фактурата.

"След преглед на бюджетните отчети на PIC, Вайсселберг щеше да види, че PIC има остатъци от средства. Решението на Trump Organization да изтегли дълговете си от Loews Madison към PIC е взето през юли 2017 г., след като Вайсселберг преглежда финансите на PIC. Като фактически представител на бизнес интересите на Доналд Тръмп през съответния период, той може да разполага с информация, имаща отношение към това защо средствата на PIC са били използвани за плащане на дълг от семейния бизнес на Тръмп ", пишат юристите от DC.

"Той контролира строго нещата на върха", казва друг бивш служител, който е работил за Trump Organization в средата на 2000-те, но не е иска името му да става ясно, защото "не е положително" за автобиографията му.

"Мисля, че Вайселбърг направи това"

Тръмп заяви в показанията си от 2007 г., че единственият човек, с когото се е занимавал при изготвянето на отчетите за финансовото състояние на компанията си, е Вайселбърг. Показанията са взети през 2007 г. като част от дело за клевета, което Тръмп неуспешно заведе срещу автора Тим О'Брайън, автор на книга Trump Nation, която изследва богатството на Тръмп.

"Бих дал мнението си", каза Тръмп в показанията си. "Ще поговорим за това", заявява той и добавя, че "в крайна сметка" и "предимно" именно Вайселбърг излеза с крайните сметки, които Тръмп споделя, че смята за "консервативни". "Той ми показва до какво достига в крайна сметка, а аз не съм сигурен, че някога съм казвал да променя тези цифри. Той ми показва. Ще говорим за това. Той ще го направи", каза Тръмп . "Той ще ми покаже, преди да преминем към окончателните чернови, ще оставим всичко и ще го даде на Вайзер [външната счетоводна къща, която сега е известна като Мазари] и ще им позволи да заверят пари в брой или каквото и да е - каквото трябва , той щеше да ми покаже цифрите. И не съм сигурен, че някога наистина съм казвал, боже, този трябва да е по-висок или този ще е по-нисък. "

На въпрос за ценностите, присвоени от Trump Tower, Тръмп казва: "Мисля, че Вайселбърг направи това." На въпрос дали оценява своите голф игрища въз основа на стойността на земята, която трябва да бъде продадена, Тръмп отговаря: "Мисля, че отново Вайселбърг направи това, не аз."

Финансови отчети - $788 милиона или $3,5 милиарда?

Но когато беше разпитан конкретно за драматични промени в стойностите на активите му в две съседни години, Тръмп имаше готови обяснения.

ПТръмп бе разпитан за Seven Springs, чиято стойност почти се удвои за една година от 80 милиона долара през 2005 г. до 150 милиона долара през 2006 година. "Имотът беше оценен много ниско, по мое мнение и после цената му се покачи", каза Тръмп. Попитан е дали има някакво основание за това твърдение, освен собственото си мнение, той отговаря: "Не мисля, не."

Запитан дали се е консултирал с някакви експерти, Тръмп казва: "Не ми се наложи, защото нямам намерение да продавам имота". Той също така допълни, че не вярва, че е извършена оценка.

Тръмп беше попитан и за скока в стойността на голф игрището, което той притежава в Ранчо Палос Вердес, Калифорния. Според депозита през 2003 г. финансовите отчети на Тръмп сочат, че той оценява голф игрището на 30 милиона долара, а през 2005 г. казва, че то струва 360 милиона долара.

"Много неща се промениха", казва Тръмп. Той отбеляза, че е получил одобрение за строеж на жилищни домове върху имота и развитие на голф игрището, което според него е увеличило стойността на имота.

"Продадохте ли дори и една къща", попита адвокатът. "Не исках", казва Тръмп. Той заявява, че увеличената стойност отразява получените от него одобрения за околната среда и зонирането.

По време на показанията на Тръмп също беше казано, че двама заемодатели са направили изключително различни оценки за неговото богатство. Банката North Fork оцени нетната му стойност на 1,2 милиарда долара в сравнение с 3,5 милиарда долара, заявени от Тръмп в декларацията му за финансовото състояние от 2004 г. За същата година Deutsche Bank, която предостави заем за изграждането на хотел и апартаментна Trump Tower в Чикаго, оценява нетната стойност на Тръмп на 788 милиона долара.

Тръмп заяви, че банките са "грешат", че не са направили оценки на имотите и вероятно "са ги дисконтирали".

В случая с банката North Fork Bank Тръмп бе информиран, че са получили данъчните му декларации. "Данъчната декларация е различна, защото разглеждате удръжки в нея, амортизации и други неща", заявява Тръмп. Той също така е помолен да обясни несъответствията в стойността на търговска офис сграда, известна като 40 Wall Street, със стойността, определена от оценителите в Ню Йорк. Според градските оценители сградата струва 90 милиона долара. Според депозита Тръмп я е оценил на 400 милиона долара.

"Всеки би разбрал, че оценката на града е 15 и 20 процента от стойността на сградата", казва Тръмп.

Трудност при финансовите разследвания

Бивши прокурори казват, че завеждането на дело за данъци или финансови измами е предизвикателство, особено когато някой може да каже, че е разчитал на съветите на адвокати и счетоводители. Към това се добавя и сложността на недвижимите имоти, където има повече свобода за извеждане на оценки.

В тези финансови отчети Mazars включи увод от две страници, в който се посочва, че Тръмп е направил оценките и че финансовите отчети не отговарят във всички отношения на общоприетите счетоводни практики в САЩ.
Попитан няколко пъти за счетоводните стандарти, Тръмп казва: "Аз не съм счетоводите" или "попитайте моите счетоводители".

Въведението съдържа някои от същите оповестявания, дословно, от по-ранните финансови отчети, които са били прочетени при показанията, което може да предполага, че практиките не са се променили през следващите години. Както се предполага от показанията, Тръмп вероятно ще твърди, че е имало различни причини за оценка на актива на недвижим имот по един начин, когато търси заем, за да отрази потенциалния му растеж, но той ще има правно основание да го оцени по различен начин в данъчна декларация, като отразява настоящата му стойност, казват запознати.

В някои случаи бивши прокурори казват, че някои отписвания на данъци или оценки на пръв поглед могат да изглеждат подозрителни, но според закона могат да се окажат правилни.

"Прокурорите често не са склонни да заведат дело за измама, ако няма жертва", казват бивши прокурори. Изисканите заемодатели, като North Fork и Deutsche Bank през 2004 г., също провеждат свои вътрешни прегледи, преди да отпуснат милиони долари.

Пол Пелетие, бивш федерален прокурор, казва, че докато Тръмп признава, че оценките често се основават на неговото мнение, изявленията му, че разчита на Вайселбърг, могат да дадат на адвокатите нещо, с което да работят. "Той казва достатъчно в тези показания, за да даде на адвокатите нещо, за което да се хванет, за да създадат разумно съмнение", обяснява Пелетие. Според него прокурорите ще се нуждаят от доказателства за неправомерни действия, като вътрешни документи и вътрешни лица, за да разкажат историята.

Фиксаторът, който се обърна срещу Тръмп

Коен, бившият приближен на Тръмп, който се превърна в свидетел срещу него, казва, че бившият е пряко замесен в усилията за повишаване на оценките.

"Той не ви задава въпроси, не ви дава заповеди. Той говори в код и аз разбирам кода, защото съм около него от десетилетие", казва Коен пред депутатите през 2019 г. за взаимодействията си с Тръмп . Той споделя още, че Тръмп е завишил стойността на активите си при търсене на заеми или застраховки и ефлирал стойностите при плащане на данъци. По това време Тръмп казна, че Коен "е лъгал за толкова много различни неща".

Коен описа в книгата си "Disloyal: A Memoir" как помогна да се увеличи стойността на имотите на Тръмп за класацията на милиардерите на Forbes и Fortunes. "Тръмп би изпаднал в ярост. Щеше да накара финансовия директор Алън Вайселбърг да измислим възможно най-голяма стойност, като надуем оценката на неговите сгради и голф игрища, използвайки абсолютно най-оптимистичните сравними свойства, и след това щяхме да смекчим този брой и отново и отново, докато не получим сума, която отговаря на изискванията на егото му. "

Коен пише, че добавя "абсурдно високи оценки" към притежанията на Тръмп. Той казва, че оценява търговските площи, където се намира луксозният търговец на дребно Gucci, на 1 милиард долара, като го сравнява с близкия хотел St. Regis, който наскоро беше продаден. Коен твърди, че Gucci има повече квадратни метра, но Сейнт Реджис е по-ценен, защото е на нивото на улицата, а не е четириетажен имот.

"Истинската стойност беше, може би, само 300 милиона долара, но на кого му пукаше?", пише Коен.

Коен не е лесен свидетел за прокурорите, който да се представи пред съдебните заседатели. Той се призна за виновен за девет престъпления, включително лъжа към Конгреса, данъчни измами и подкупи за две жени, които твърдят, че имат отношения с Тръмп.

Счетоводителят

Разследването далеч надхвърля точността на финансовите отчети и включва определени данъчни облекчения и разходи, поети от Trump Organization, според запознати. То включва и подкупи към Сторми Даниелс, която твърди, че има връзка с Тръмп. Бившият президент отрече аферата.

Eдин човек стои в центъра на всчико това - Доналд Бендер, счетоводител на Mazars, който от десетилетия работи по акаунта на Trump Organization. Прокурорите го посочиха - по име - в призовките си за данъчните регистри на Тръмп.
Във финансовото разследване ролята на счетоводителите винаги е от интерес за прокурорите. Trump Organization може потенциално да каже, че разчита на съветите на счетоводителите, за да защити всякакви твърдения, които биха поставили тази връзка в центъра на вниманието.

Бендер е служил и като счетоводител на Алън Вайселбърг и сина му Бари, според бившата съпруга на Бари Дженифър

"Винаги, когато някой е имал въпроси, свързани за данъците или структуриране на LLC и корпорацията, те са били задавани на Доналд Бендер", казва един бивш служител. При изготвянето на данъчните декларации този човек допълва: "Само трима души са участвали в това -, Доналд, Алън и Доналд Бендер".

Бендер, който все още работи в Mazars, не отговоря на искане за коментар. Mazars не отговорит на искания за коментар.

Кооператор на Вайселбърг?

Исторически Алън Вайселбърг е поддържал нисък обществен профил и дали ще сътрудничи на властите и ще свидетелства срещу дългогодишния си шеф е въпрос, който открито се обсъжда. Бивши служители, които са работили в Trump Organization, твърдят, че се съмняват, Вайселбърг да сътрудничи в наказателното разследване срещу Тръмп.

"Те са почти като семейство", казва бившият служител, работил там в средата на 2000-те. "Не мисля, че ще то предаде. Чувствам, че е по-вероятно Дон-младши да се отдалечи от баща си, отколкото Алън. Те са като братя."

Криминалното разследване може да провери връзката между мъжете и кой е взимал най-голямото решение.

Когато беше свален от власт като част от съдебния иск на Тръмп през 2015 г., Вайселбърг беше попитан дали, както при всички инвестиции на Тръмп, той действа от името на Тръмп.
"Да, разбира се", каза Вайселбърг според показанията.
"И в крайна сметка бяхте - вие сте подвластни на неговия краен контрол, нали?" "Да", заявява Вайселбърг.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
полковник Петров преди 3 години
Когато водача "падне" глутницата се опитва всячески да го изпохапе.
16
7
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
евтин търговец,би продал и майка си за пари...елементарна прости.,***,насаждащ "нови ценности" като продай Америка...убий американец...приятели...мафията...не е тайна,просто хората ги е страх а го споделят,освен това държат сайтове и лъжат хората,тръмп насърчи националисти,расисти и мафиоти да атакуват Конгреса на САЩ подкрепен от путин...невиждано престъпление...убиха невинни американски граждани...ако не им се даде отпор ...човечеството е обречено хора...той насърчи убийствата в Конгреса
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори и тези, които ненавиждат Тръмп знаят, че това беше най-добрият президент на САЩ.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отличителна черта на всяко дълго парче е че е много тъпо.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Джо е 35г сенатор, 8г вице на Обонго, те там е краденето, ама те им е зор Тръмп, мъчат се нещо да измислят, че много им обърка далаверите, а да разследват хънтър, ами известните байдън 5- братята и сестите му, които уреди да крадат и с г'зовете си. Не е добре, щото е показател че ламята е алчна, гладна и никой не може да я спре.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ба си либерастката статия,кой ще ви чете тъпотиите, яко ви тресе страх и се чудете какво да измислите да го махнете от пътя си. Сега вече и света видя какви *** сте. Бай Дончо до 70г е бил само бизнесмен и нищо не ви притесняваше, 4г нито той, ни Иванка са взимали заплати, ама сега търсите под вола теле, няма кой да вярва че има хора да гласуват за вас.
11
2
 
11
 
! Отговори
Нормален човек преди 3 години
CвиNN най-долнопробната fake news. ДемокраЛска клоака.*** Христова поне малко да поправи Google транслацията. Смешно и непрофесионално е! Даже бот би го направил по-добре.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не го мислете бая ви Донча, неговото не се губи. Той е от стара коза яре.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям страх ги тресе либерастите. Тръмп им бръкма дулбоко изодзадзе. Иначе за синчето на сенилноя дядка ното дума, въпреки че са разполагали с данните още преди година и половина. Лицемери!
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Журналистите не могат да му хванат счетоводството, Прокурорите пък разпитват но нищо особено не намират защото се интересуват само дали има закононарушения.А пък хората на Тръмп не искат да обясняват нищо на журналистите .А на журналистите им е платено да очернят Тръмл, обаче всички им пречат да си свършат работата.Ами заплетена работа стана.
7
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оранжевият да ви прилича на Един с нарцистично Его у нас?
6
4
 
10
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Еееее много хубава булка бе, от нея нищо зян не става-всичко и са яде... Пък сега оня лимонадения Джо какъв съсел докара, кучето му по го бива от нея... Ама тя и мойта същата бе, един път с нея окъсняхме, та такси фащаме и питам шофьора: Колко ша ни вземеш то еди къде си бе? Той смята, смята пък вика-айде 10лв и си там.Пък аз викам: Ами и жената е с мен бе, за нея колко? Пък той: Е за нея нищо де! Ееее после викам на жената-Видя ли ***, ти нещо не струваш...
5
3
 
4
 
! Отговори
Николай преди 3 години
На кого му пука!?
4
4
 
11
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До АнонименБайдън е държавен мултимилионер-обогатил се изключително чрез използването на постовете си.А колко пари е получил от Китай във вид на подкупи-не е за вярване.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изборите минаха ама сороските медии не спират с нападките за най добрия президент в Америка от бая време , Имотите им когато е имал Хотели и бизнес Тръмп тез същите журналисти са мазали филии с лютеница в Софииски град или подобните им
2
4
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Дедо Сорос в атака!CNN-негово оръдие за лъжи.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп е честен бизнесмен милярдер. По интересно ще е за никаквица Байдън