Колко струва животът на невинен мъж, прекарал 44 г. в затвора

Северна Каролина иска да му даде само 750 хил. долара обезщетение
9 апр 2021 21:35, Нели Христова
42
Колко струва животът на невинен мъж, прекарал 44 г. в затвора
Снимка: Pixabay

Рони Лонг прекарва 44 години в затвора в Северна Каролина, осъден за престъпление, което не е извършил. Сега той планира да се бори със закон, според който обезщетението, което трябва да получи, е едва 750 000 долара.

Лонг, който е чернокож, е обвинен в изнасилване на бяла жена през 1976 г. Изцяло бялото жури го признава за виновен за изнасилване и кражба и го осъжда на доживотен затвор.

Но той продължава да пледира невинен и да обжалва присъдата. През 2020 г. Лонг най-накрая е освободен чрез помилване от губернатора, след като съдилищата установиха, че мъжът е невинен.

След осъждането му "поредица от разкрития показа тревожен и поразителен модел на умишлено полицейско потискане на веществените доказателства", пише съдията от Апелативния съд на Четвъртия окръжен щат на САЩ Стефани Такер.

Законът на Северна Каролина ограничава компенсацията на 750 000 долара

Поради невинността му държавният закон изисква на 65-годишния Лонг да се плати за времето, през което е държан в затвора. Сумата се равнява на 50 000 долара годишно, но е ограничена на общо 750 000 долара. В случая на Лонг това означава, че той е спрял да получава заплата след 15-ата си година в затвора.

"Макар да съм благодарен, че господин Лонг получи 750 000 долара обезщетение, сумата е напълно неадекватна, за да бъде обезщетен, след като му отне повече от 44 години да излезе на свобода", казва Джейми Лау, адвокатът на Лонг от предишното му дело, пред CNN. "Той беше в затвора, когато и двамата му родители починаха, когато синът му празнуваше рождени дни и се дипломира. Той загуби всичко за тези 44 години и със сигурност заслужава повече, отколкото е получил."

Лонг сопделя пред CNN, че се надява да се бори със закона и да получи заслуженото от държава, която според него умишлено го е вкарала в затвора. "Как моят случай е същият като на някой, който е оневинен с ДНК? Как можете да кажете, че животът ми струва само 750 000 долара? Никога не трябва да има ограничение върху живота на човек."

На въпрос дали някой му помага в борбата със закона, Лонг каза, че няма да назове имена, но има няколко души, които са се обърнали към него, но сред тях засега няма депутати. Той казва, че процесът е като да печеш торта и в момента се опитва да събере всички съставки.

"Трябва да се обърне внимание, защото ако ми се случи на мен, може да се случи и на вас", на мнение е той и добавя, че ще "разклаща дървета", за да получи заслуженото.

Лау се съгласява, че законът трябва да бъде разгледан и фиксиран, защото Лонг не е единственият, който е бил неправилно обвинен и лежал дълго време в затвора.

"Най-малко двама мъже са оправдани след повече от 44 години лишаване от свобода, което подчертава неадекватността на закона за обезщетенията и тази граница", обяснява той. "Време е също да се преразгледа статутът на обезщетенията като цяло, тъй като губернаторът не трябва да има пълна власт над това кой ги получава и кой няма право. Трябва да се установи процес на преразглеждане, който не е политически, така че всички мъже и жени, които са били погрешно осъдени, да имат справедлив шанс за обезщетение."

"Сега живея"

Лонг казва, че след освобождаването му животът му е в преход, но той е щастлив, че има любящи хора наоколо, които му помагат да стигне там, където иска да отиде.

Той купува мечтания автомобил - първата кола, която притежава от 50 години насам - Кадилак. Със съпругата му планират да си купят нов дом.

"Сега живея, отново съм сред живите. Аз съм жив, ходещо свидетелство за втори шанс", казва Лонг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма сума която да ти компенсира златните години от живота...
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Изцяло бялото жури го признава за виновен за изнасилване и кражба и го осъжда на доживотен затвор."Eeee .... затова белите хора не трябва да се допускат до там, нали?
9
1
 
0
 
! Отговори
Киро Х преди 3 години
До До 8Allegedly.
8
1
 
14
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Нищо чудно и цялата история да е пропагандна измислица, особено щом са намесени CNN.
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прави впечатление, че в статията не се споменава как е доказана невинността на Лонг, вместо това пише че е помилван от губернатора, следивателно това е политически акт най-вероятно на демократите, защотото е че черен и се вписва идеално на тяхната социопатска кампания BLM.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един погубен живот. Иначе достойно, че близо 50 години някой го чака и сега е до него. Като на филм!
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната ревлива история за винаги добрите, винаги невинни, винаги жертви черни и за винаги лошите, винаги виновни, винаги насилници бели - либерастката секта простотия не познава граници.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вземи парите и бягай!
3
7
 
21
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Дано живее поне до сто, че малко да види свят.Направо покъртително - влизаш като невинно момче, а излизаш белокос стар човек.А какво е преживял в затвора не ми се мисли.Да е жив и здрав мноооого години.
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'Лонг, който е чернокож'още като малък баба ми казваше: 'Виждаш ли туй? Туй е кафяво. Не го пипай, а бягай далеч!'
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На бил ГЕЙтс трябва да му даде оня отгоре 300 години живот,и остатъка да го прекара в затвора на много строг режим..