САЩ са готови да защитават Япония дори с ядрено оръжие

"Ще използваме пълния набор от своите възможности"
17 апр 2021 07:45,
99
САЩ са готови да защитават Япония дори с ядрено оръжие
Снимка: БГНЕС

САЩ потвърдиха решимостта си да защитават Япония съгласно съществуващия Договор за взаимно сътрудничество и гаранции за сигурност от 1960 г., използвайки всички налични средства, включително ядрени оръжия.

Това се казва в заявление, публикувано от Белия дом след проведените във Вашингтон разговори между президента Джо Байдън и японския премиер Йошихиде Суга, пише БГНЕС.

"Съединените щати потвърждават своята непоклатима подкрепа за сигурността на Япония в рамките на Договора за взаимно сътрудничество и гарантиране на сигурността, използвайки пълния набор от своите възможности, включително ядрени (оръжия)", се казва в документа. Лидерите на двете държави също потвърдиха, че петият член от двустранния договор за сигурност е в сила и за островите Сенкаку (Диаою), които са под японски контрол, но са обект на териториален спор с Китай.

"Заедно ние се противопоставяме на всякакви едностранни действия, целящи да подкопаят управлението на Япония на островите Сенкаку", заявиха страните в съвместно изявление. Според чл. 5 на договора всяка страна разглежда военна агресия срещу съюзник като заплаха за националната си сигурност и има право да действа в това отношение в съответствие с разпоредбите на собствената си конституция.

Освен това президентът Байдън и премиерът Суга потвърдиха решимостта си да извършат ядрено разоръжаване на КНДР и призоваха Пхенян да изпълни задълженията си съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Двамата лидери се обявиха също за мир и стабилност в Тайванския пролив, както и за мирно разрешаване на всякакви конфликти в този регион.

Те категорично осъдиха обстановката в Мианмар и призоваха мианмарските военни незабавно да спрат насилието и да освободят задържаните.

Джо Байдън изрази подкрепата на САЩ за решимостта на японските власти да бъдат домакини на сигурни олимпийски и параолимпийски игри това лято, които бяха отложени за една година заради пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
0
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 2 години
За "защитата" ??? Нови атомни или ядрени бомби в нови райони от Нагазаки и Хирошима?? Така ли ще ги спасяват от китайците??? Кого ли плашат? Мъка за Китай, че ще ограничи или по скоро ще загуби експорта си за САЩ без американските потребители.Кеф за европейците, които останат и успеят да изпълзят от убежищата си. е..Ф..тини и Качествени китайски стоки! Напред към масонската идея за свръхнаселението!
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помоща на САЩ е : Вземат Ти Пая и Ти оставят Трохите !!!!
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е велика Япония да стане могъща ядрена сила.
75
1
 
1
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Със съжаление трябва да ви информирам, че Хирошима и Нагасаки са два прекрасни града, изхвърчали технологично в бъдещето и това е резултат от атомното избомбване, тъй като щатската радиация е полезна радиация и дава старт в развитието на всяка държава.България не е била избомбвана и затова нещата не вървят. Крайно време е да се предприемат спасителни мерки за страната ни.
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Размахват пръст на Китай,ама май че ще сбъркат този път.
73
0
 
4
 
! Отговори
ФАЩ преди 3 години
До АнонименИ американският президент е бил ясен - безусловна капитулация на противника без нито един убит американски войник...Ама наистина? Интересно що японския император още го има. Дори и след две атомни бомби.И да, не е загинал нито един американски войник след атомната бомбардировка ... то да сме точни и НИТО ЕДИН ЯПОНСКИ ВОЙНИК не е загинал. Всички жертви са били от цивилното население.Много демократично. Воюваш срещу войници. Избиваш цивилните им родители и деца за да се предадат.
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Blazq im na qponcite ma te sa sviknali nosqt na radiaciq
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помощ от Американец е все едно да пуснеш Вълк във стадо Овце и да очакваш стадото да е опазено :))))
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия японци толкова ли са глупави, не разбирам!!!
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересите на антихитлеристката коалиция наистина са били ясни - безусловна капитулация на Япония. Но и интересите на японският император са били ясни - готов е да прати на заколение целият си народ като стадо, в името на собственото си величие. И Негово Императорско Величество си го получи. И американският президент е бил ясен - безусловна капитулация на противника без нито един убит американски войник.
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците от кого ще защитават Япония, вероятно от себе си.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин да го благословена по 3 -пъти на ден.Докато окончателно не изпадне от самолета.
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕГАТИ ИРОНИЯТА !!!!! САЩ СА В ЯПОНИЯ НА ОСНОВАТА НА ПАКТА ЗА КАПИТУЛАЦИЯ /ЯДРЕНА И ЕДИНСТВЕННА -ТРУМАН / !!! НО ЧАК ПЪК ДА СЕ ПУПЯТ С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ В ЯПОНИЯ Е САМОУБИЙСТВЕНО !!!!! ДОЛАРЪТ ВЪРВИ КЪМ КОЛАПС -ОТ ТАМ И САЩ !!!!!!
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТова не се връзва с интересите на антихитлеристката коалиция за безусловната капитулация и последва втората ядрена бомба.С интересите на "антихитлеристката коалиция" ЯВНО не се връзва и хвърлянето на бомбите над военни обекти а избират ДВА ГРАДА С ЦИВИЛНО НАСЕЛЕНИЕ . Така равносметката от използването на атомните бомби е - 330хил убити цивилни , 476хил. ранени и 9.2мил бездомни ... убити военни - НУЛА .При наличието на ПЕТ военни бази и летища в района да бомбардираш ГРАД ???
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Северна Корея няма същия по обвързаност договор с Китай, какъвто е договорът между САЩ и Япония. Дори и Китай няма да жертва свои глобални и много по-ценни за него интереси, за да крепи един политически режим на семейни тирани. Китай, макар и комунистическа, е страна с много по-широко мащабно и глобално мислене.
63
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакъв японски император не е изразявал каквото и да било желание да капитулира преди ядрените бомбардировки на Япония. Напротив, след първата бомбардировка японският император намеква за капитулация, но при условие, че той ще продължава да бъде император. Това не се връзва с интересите на антихитлеристката коалиция за безусловната капитулация и последва втората ядрена бомба.
62
3
 
9
 
! Отговори
Леко, леко преди 3 години
По лекичко го давайте с бомбенето на северна Корея щото път тя има абсолютно същия договор с Китай. Да не хвърчат ядрени ракети като домати на доматина.
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБомбандировката с ядрено оръжие на Япония беше БЕЗСМИСЛЕНА . Цяла седмица преди това Японския император беше декларирал че ще подпише капитулация . САЩ имаха нужда да тестват новопроизведените си атомни бомби в реални условия и да покажат на останалия свят новото си страховито оръжие . Какъв по-добър шанс ? Това им осигури послушанието на много държави след края на войната .Точно заради САЩ започна надпреварата във въоръжаването след войната ...
60
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милитаристична Япония сама си изпроси бомбардировките в края на Втората световна война. Америка постигна безусловна капитулация без да пролива повече кръвта на нито един американски войник. Защото имаха президент, който зачиташе живота на сънародниците си, а не диктатор като Сталин, който мореше народа си с глад и гледаше на хората като на разходно военно имущество.
59
5
 
11
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Американците имат опит с атомните бомби,може пак да опитат.Само ми е чудно как японците ги понасят тези убийци на цивилно население,но като се има предвид геноцида върху коренното индианско население ,от тази ,,нация-сбирщайн,,всичко може да се очаква.