Шефът на Пентагона - против изтеглянето на войници от Афганистан

Джо Байдън обяви плановете това да стане до 11 септември
18 апр 2021 09:06, Петя Славова
83
Шефът на Пентагона - против изтеглянето на войници от Афганистан
Снимка: БГНЕС

Американският министър на отбраната Лойд Остин се противопостави на изтеглянето на американските войски от Афганистан, което президента Джо Байдън обяви миналата сряда и плановете си да го завърши до 11 септември, съобщава ТАСС, позовавайки се на "The Wall Street Journal".

Според изданието, шефът на Пентагона докладвал на Байдън, че няколко американски военни лидери са изразили загриженост относно плановете на Белия дом да изтеглят войските си от Афганистан, предава БГНЕС.

Това са били председателят на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, ръководителят на Централното командване (CENTCOM) на въоръжените сили на САЩ генерал Кенет Франклин Маккензи и командирът на силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал-лейтенант Скот Милър.

Още по темата

Самият Остин, според "The Wall Street Journal", е предупредил американския лидер, че с изтеглянето на въоръжените сили на САЩ от Афганистан действително ще спре подкрепата за и без това крехката стабилност, установена в страната. На 6 април ръководителят на Пентагона и председателя на началниците на щабовете научиха, че Байдън е взел решение, което противоречи на съветите на военните лидери. Както отбелязва вестникът, американският лидер настоява, че оттеглянето на въоръжените сили на САЩ ще бъде най-добрият начин да се избегне възобновяването на военните действия в Афганистан.

Миналата сряда CNN съобщи, позовавайки се на източници, че Байдън е взел решението за изтегляне на войски от Афганистан до 11 септември, въпреки факта, че редица помощници са се съсредоточили върху заплахите, свързани с тези действия. Според CNN, сред тях са били Мили, Макензи и редица служители на Държавния департамент.

На 14 април Байдън обяви, че планира да започне изтеглянето на американските войски от Афганистан през май и да го завърши до 11 септември 2021 г.

Американската операция в Афганистан продължава от октомври 2001 г. и се превърна в най-продължителната задгранична военна кампания в американската история. В своя пик през 2010-2013 г. броят на западните сили в Афганистан надхвърля 150 000. Основните бойни сили на САЩ и НАТО са изтеглени от Афганистан през 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шефът иска още Американци да умират във война с неясни ползи, коятп само разпалва нови конфликти.
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 39Виж сега, не е "персонална атака", а констатция. Когато не можеш да установиш връзката между два аргумента, но адресираш единия във връзка с другия, твърдейки, че трябва единия да бъде свързан с другия, това е неграмотност. Надявам се това да го пише някъде из твоите 4000 книги.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие схващане ли разликата между военни действия в които една армия избива войниците от вражеската армия И една армия навлиза на вражеска територия и избива мирно цивилно население, изнасилва жени и гори деца за кеф? Разбирате ли че има Конвенции защитаващи мирното население, че има конвенция за военнопленници дори и че не можете да квалифицират като "нормално" отказа от тези конвенции, защото така било на война! А ако утре тези войници решат да приложат вашите правила върху вашите жени и дъщери?
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 38 Какви проблеми решиха впйните в Ирак и Афганистан?
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Прекарвате в нета с години, но това не ви прави по-умни."Персонална атака, последвана от "емотиконка", което досега винаги е знак, че комуникирам с незрял човек.Умен ме правят двете ми дипломи и 4000 прочетени книги. А ти, като нкпй прекрващ време в нета, предлагад да рапределиш усилията си в учене на нови факти, теории и философия. Иначе никога не ще се сме добре.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36"Тогава защо човечестяото подкрепя нации водещи войни?"Дълбокомислени въпроси в неделя сутрин. :))))Генерално нормалните народи не "подкрепят война". Война се прави, когато не може да се намери друго решение. Човечеството явно не е измислило начин да си решава проблемите по друг начин. В крайна сметка, абстрактно погледнато войната е инструмент за репаването на един (или повече) проблеми. Оттам нататък ако се интересуваш, гледаш какви са тези проблеми.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34И отново: едното няма нищо общо с другото. Става дума за два съвсем различни проблема.
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 32Тогава защо човечестяото подкрепя нации водещи войни?
29
0
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Абе споко бе, тука тия военни ако си позволят да правят мизерии, нашите чобани така ще ги сурвакат, че няма да повторят. За справка, село Коиловци
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 32Отново. Това бе променя твърденивто на OP.Томи го обяво за неграмотен, въпреки че не видях сериозни грешки в написания от него текст, което предпплага че изкаваш възмущението от самото търдение, след ковто представяш аргумвнта си, защо OP е в грешка.
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31"Това е проблема!"Това не е "проблем". Вече ти обясних защо се прави, тъй че просто трябва да прочетеш внимателно пост номер 15.
26
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28"Това не прави действията им морални и праведни."Говориш за военни действия, не знам откога те се асоциират с "моралност и праведност", но искам да те уверя, че няма армия в света тръгнала на война, която да действа "морално и праведно". Всички воюващи разрушават и убиват: това е целта на войната, дори и да има някаква по-висша подбуда. Ние не говорим за въпросната а за реланите военни действия.Прекарвате в нета с години, но това не ви прави по-умни.:)
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 19Това ти обяснявам бе! Япония е задължена да подпише договор със САЩ, че японските съдилища се отказват от правомощията си да съдят американски войници за престъпления и дават това право на американски съд. А САЩ е гласувал, че дори и убийства и издевателства направени извън територията на САЩ са ненаказуеми. Всички държави допускащи бази на САЩ подписват такъв договор за отказ от юридически правомощия на местния съд! Това е проблема!
24
0
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Пътят на хероина, такава яка далавера не се изпуска
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Приятелю, аз искам да съм сигурен какво говориш, защото това, което написа по повод на моя пост няма НИЩО ОБЩО с написаното в "ОР".Не знам как ти хрумна да коментираш едното във връзка с другото.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22Твърдението е Тези хора отиват в чужди държави с ЯСНАТА идея да безчинстват!" OP е Original Poster (не, сериозно, как.. не .. аз ... потресен съм).Твоето твърденуе е, че американските военни имали законова рамка и си вършели работата в чуждата държава.Това не прави действията им морални и праведни.
21
0
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
75% ОТ СВЕТОВНИЯ ПАЗАР НА ХЕРОИН СЕ ДОСТАВЯ ОТ АФГАНИСТАН!!!90% ОТ СВЕТОВНИЯ ПАЗАР С МОРФИН Е ОТ АФГАНИСТАН!!-------ВЪВ АФГАНИСТАН ЯВНО ИМА МНОГО МАКОВИ ПОЛЕТА!!!-------И АЗ ДА СЪМ НА МЯСТОТО НА ГЕНЕРАЛИТЕ И АЗ НЕ БИХ СЕ ОТКАЗАЛ ОТ ТОЗИ БИЗНЕС!
20
1
 
4
 
! Отговори
Добър ден ! преди 3 години
До 4 Минусите не съм ги поставил аз ,а това говори за общо настроение у нас.И никога не съм казвал , че ако не са едните , трябва да са другите..За това сме на този хал , защото все чуждопоклонството ни е в гърба !!!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те досега охраняваха дрогата. Явно е договорено в Белия дом - дейността се поема от талибаните срещу процент от печалбата.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22.....Сериозно ли? Коя годона сме и откога постваш в нета?