Съдът: Бившият полицай Шовин виновен за смъртта на Джордж Флойд

Прокурорите може да поискат до 40 години затвор за него
21 апр 2021 07:15, Елка Василева
61
Съдът: Бившият полицай Шовин виновен за смъртта на Джордж Флойд
Снимка: БГНЕС

Бившият полицай от Минеаполис Дерек Шовин беше признат за виновен по всички обвинения за причиняването на смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд на 25 май 2020 г., която предизвика вълна от протести срещу расовата несправедливост в цял свят, съобщи Ройтерс.

Дванайсетчленен състав от съдебни заседатели призна 45-годишния Шовин за виновен в убийство втора степен, убийство трета степен и неволно причиняване на смърт при ареста на 46-годишния Флойд.

Още по темата

При ареста в Минеаполис Шовин натиска в продължение на 9 минути с коляно врата на Флойд, който е проснат по корем и със закопчани с белезници ръце зад гърба. Неговата агония, заснета на видео от минувачи, шокира света и предизвика масови протести срещу расизма и полицейското насилие, станали част от движението "Животът на чернокожите има значение".

Според практиката в Минесота Шовин може да бъде осъден на 12,5 години затвор. Прокурорите обаче могат да поискат присъда до 40 години лишаване от свобода, ако съдията реши, че има утежняващи вината обстоятелства.

Шовин не се призна за виновен по трите точки на обвинението - а именно непредумишлено убийство втора степен, свързано с умишлено причиняване на телесна повреда, непредумишлено убийство трета степен, свързано с действия, причиняващи явна вреда на околните, и неволно причиняване на смърт поради престъпна небрежност.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 21"няма процедура по задържане според която с коляно на задържаният"Напротив. Има такава процедура. Освен това токсикологичния репорт едносмислено доказава че сверт флойд е умрял от свръхдоза фентанол. Това да те притиснат на земята с коляно се прилага непрекъснато при арести и не е убило икого.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая демокрация ще им изяде главата.
16
4
 
15
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Флойд се е гътнал часове след ареста в болница, защото е бил надрусан до козирката. Пуснаха видео от полицейската камера на цялата драма. Този не е убит!ПП. Светът е по-добър без него, награда да ченгето!
15
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 21. Скъпи примаte ,има процедура по задържане и тя е тазериране ако се наложи и слагане на белезници.Няма процедура по задържане според която с коляно на задържаният се размазва гръкляна.При тва гордо оглеждайки се подобно на селският *** който току що се е изссрал на в центъра на полщада.Това е убийство без съд и присъда като убийството е предумишлено.Ама те нирмалните хора са си го осъдили тоя не чакат теб *** да обяви че тоя садист е невинен.Що е уволняван от 4-5 места преди ?
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В грешка си. Феновете на берачите са повече, като тези на снимката. Половината не знаят защо са там а другите са излезли да си разходят задниците.
13
1
 
8
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Скъпи австралопитеко, тук коментираме ситуацията в контекст - нещо, което на теб ти липсва. Не е съществено колко интелигентни са полицаите в този контекст. Съществено е колко слабо мозъци, твоят включително, биват промити, за да повтарят като погали един и същ наратив. Няма да задълбавам в спор с теб, защото очевидно нямаш капцитет. Демонстрираш Дънинг -Крюгер и навярно нямаш повече от 2-3 мозъчни клетки. Довиждане.
12
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яя колко фенове на убиеца имало тука само да питам всичките ли сте ушеви или има и затворници?Хората казват че милиционерите са по-нискоинтелигентни от средното но аз до последно мислех че е лъжа.Но ето 35 години учите едно простичко нещо-за да раздавате смъртни присъди трябва да станете съдии.За да станете пъдари и пазачи трябва да станете полицаи. Полицайте не са упълномощени да издават и изпълняват смъртни присъди това се нарича убийство.И тва го учите 35 год и не можете да го научите..
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми много хубаво, отсега нататък когато гепят черните да берат да им предлагат по едно кафе полицаите вместо белезници.
10
1
 
16
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 2 години
До M.I.C.Кво си гледал? Аз пък съм гледал пълното видео от повече от 2 боди-камери на полицаите. Бай *** се нагърмял с 2 наркотика минимум, плаща с фалшиви банкноти, седнал да кара кола, , цял час се съпротивлява на ареста.
9
12
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЕДНО Е ДА УБИЕШ НЯКОЙ В РАЙОННОТО !!!И СЪВСЕМ ДРУГО ДА УБИЕШ НЯКОЙ ДОКАТО ТЕ СНИМАТ С КАМЕРИ И ТИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ ТЕ СНИМАТ С КАМЕРИ!!ВСЕ ПАК ФАЩ НЕ Е СИРИЯ!
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задържаш *** по устав. Тя обаче е толкова надрусана, че не може да диша. Ти обаче как да знаеш с какво се е нАблъскала ***? За съжаление човекът стана жертва на политическата ситуация и ще бъде употребен. А една *** бе превърната в мъченик. Тъжна история.
7
1
 
17
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 2 години
Това можеше да се очаква - медиите настройваха хората без да се интересуват от доказателствата. И сега - какво ? Дали ще канонизират жертвата ?
6
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
40 год ще ми е супер на тоя мръсен ***.Клошар с психични отклонения-перфектният полицай.Уволняван няколко последователни пъти като охрана на магазин,бар,казино и долнопробен селски мотел-бардак докато не стигне в полицията със следваща спирка-затворът.Действията му предизвикаха щети за милиарди долари и още отнети животи.Въобще не ми дреме за животът на някакъв чернокож.Тъпата кука нарочно му премаза гърлото гордо оглеждайки се перфектно знаейки какво ще последва.Играч на демократите-гей,ушев.
5
4
 
0
 
! Отговори
гл шеф преди 2 години
от. гл шеф. на тайно разузнаване. вчера всички съобщения вписахме ние. още веднъш вписваме днес настояваме да се провери на румен йорданов компютъра от спец службите. и тези с уредите ги заловете ние сме вписали къде се намирът. в вашето градче кюстендил запитваме колко години термозите румен бес [винна ]
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Дванайсетчленен състав от съдебни заседатели"Представям си ги всичките черни. Малееее... не е имал шанс.
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Предумишлено"?! Това ми стига. Иначе душил го, но той викал??!! Как става това? Да ви имам политическото кривосъдие! Всъщност и ние си имаме"Чората". Пак криминално проявен със здравословни проблеми и яростна спротива при арест. Разликата е, че не е с тен, а с чичо политик. Порблемът е какъв сигнал се дава. Полицайте ще ги е страх да си вършат работата. А кримитата и ллекетата ще стават все по-нагли. Едва ли това ще доведе до сигурност на улицата.
2
5
 
38
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Едно е ясно, Дерек ще умре в затвора. В този трагикомичен, цирков спектакъл, в какъвто беше превърнат процеса срещу Дерек, доказателствата, (точно както и доказателствата за измама повреме на президентските избори) са без абсолютно никакво значение. Въпроса е, дали белите американци, почти докарани до жалкото състояние на западноевропейците, а именно, страхливи, безгръбначни, безпринципни консуматори, ще осъзнаят, че войната е срещу тях - за техния геноцид? По южноафрикански тертип! Едва ли!
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая с плаката защо не носи плакат, на който да пише"Спрете да убиват белите хора ",щото два пъти повече бели отколкото черни са убити от полицията?