Съдът: Бившият полицай Шовин виновен за смъртта на Джордж Флойд

Прокурорите може да поискат до 40 години затвор за него
21 апр 2021 07:15, Елка Василева
61
Съдът: Бившият полицай Шовин виновен за смъртта на Джордж Флойд
Снимка: БГНЕС

Бившият полицай от Минеаполис Дерек Шовин беше признат за виновен по всички обвинения за причиняването на смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд на 25 май 2020 г., която предизвика вълна от протести срещу расовата несправедливост в цял свят, съобщи Ройтерс.

Дванайсетчленен състав от съдебни заседатели призна 45-годишния Шовин за виновен в убийство втора степен, убийство трета степен и неволно причиняване на смърт при ареста на 46-годишния Флойд.

Още по темата

При ареста в Минеаполис Шовин натиска в продължение на 9 минути с коляно врата на Флойд, който е проснат по корем и със закопчани с белезници ръце зад гърба. Неговата агония, заснета на видео от минувачи, шокира света и предизвика масови протести срещу расизма и полицейското насилие, станали част от движението "Животът на чернокожите има значение".

Според практиката в Минесота Шовин може да бъде осъден на 12,5 години затвор. Прокурорите обаче могат да поискат присъда до 40 години лишаване от свобода, ако съдията реши, че има утежняващи вината обстоятелства.

Шовин не се призна за виновен по трите точки на обвинението - а именно непредумишлено убийство втора степен, свързано с умишлено причиняване на телесна повреда, непредумишлено убийство трета степен, свързано с действия, причиняващи явна вреда на околните, и неволно причиняване на смърт поради престъпна небрежност.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега трябва да има протести срещу тази присъда, и то не мирни, а както тези по повод смъртта на наркомана.
37
5
 
2
 
! Отговори
КокоБийч преди 2 години
До 42: Тихо Църволан. Фактите ти не означават, че черния трябва да бъде задушен. Той е с белезници на ръцете..ало ***?! За ква съпротива говориш? Едва ли си бил с белезници някога, но ти казвам, че когато са ти ръцете заключени отзад, си изцяло безпомощен..За усмиряване има тейзъри.Естествено, че е виновен трейлър *** пиг-а! Justice served
36
2
 
7
 
! Отговори
Слугински Афро Щати преди 2 години
Браво бе.Дори в ЮАР няма такива расистки "правосъдия".И какво отсъдихте? Че лошия полицай 9 мин. е натискал с коляно мирния и кротък образцов гражданин Флойд докато го убие?НЕ ВИ Е СРАМ .А опитите му да избяга , заснети от същите тези граждани ...А това че е бил назобан с наркотици...А това че се е съпротивлявал... А факта че е осъждан криминален престъпник заловен отново в престъпление , пласиране на фалшиви пари...И как докато се задушава ВИКА цели 9 мин.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо евроамериканец е съден заради афроамериканец?При 12 години затвор пак ще има бунт на робите афроамериканци срещу евроамериканците.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факта че хнаркмана крещи "не мога да дишам" доказва че може да диша. От обвинениетоп дори не твърдяха че му е бил спрн въздуха. Тяхната теза е "кръвно задушаване" : тоест притискане на артериите от страни на врата така че да спре притока на кръв до мозъка. Кръвното задушаване обаче е невъзможно ако притиснеш само едната страна на врата. Освен това има кадри на които се вижда че медик взема пула на наркомана доката коляното на шовин е все още там което доказва че не му е притиснал артерията
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"как ще го застреля бе какво говориш нали черния беше на земята с белезници на гърба какви престрелки какви нападения над полицаите?"Ти предлагаш да вземат други мерки а не притискането му към земята. Аз само ти казвам какви са другите мерки. Полицаят действа правилно но наркомана умря от свръхдоза.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКикой не го е душил. Беше притиснат на земята защото се съпротивляваше. Аутопсията отхвърли задушаването като причина за смъртта и откри свръхдоза фентанол + метаамфетамини + марихуана + коронавирус + 90% запушени артерии.Факта че осъдиха полицая който не е направил нищо нередно а спазваше процедурите по арест оказва че САЩ са расистка страна срещу белите.
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как ще го застреля бе какво говориш нали черния беше на земята с белезници на гърба какви престрелки какви нападения над полицаите? вързали са го съборили са го.Тоя го съдят защото му беше стъпил с коляно на вратът и не си махна коляното дори когато задържаният предупреди че се задушава.Не си махна коляното от гръкляна му дори когато онзи умря разбираш ли дори го гледаше специално за да се увери че е мъртъв. Ето за това го съдят и ще го осъдят.Гледай фактите а не удобни нереални хипотези
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не! 22 В линейката е бил без признаци на живот , ама умрял в болницата тццтцткъде ги съчинявате такива
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 25 Явно никога не си се предозирал с каквото и да е Имаш ли идея , какво означава да си взел свръхдоза .Мислиш ,че ще можеш да се разхождаш напред-назад . Майкъл Джексън се предозира с фентанил , заспа и не се събуди . В момента на инцидента Флойд не е бил болен от коронавирус , изкарал го е месец някъде преди инцидента
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 33 Полицаите бяха оковали Флойд , приведоха го в безпомощно състояние , вече загуби съзнание . Какво още чакаше Шовин ?Защо продължаваше да го души Социопат ли е , моментно умопомрачение ,какво ли . Фактът е неоспорим - действията му доведоха до смъртта на човек по изключително мъчителен начин. Затри живота на колегите си , които няколко пъти му казваха да се махне .Ама той нали е най-старши, се правеше ,че не чува. Ще видим , какво ще стане на техните процеси
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 24А относно процедурите по слагане на белезници ето тук е показано точно тази техника използвана среяу свети джордж флойд покровител на престъпниците и наркоманите
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 24"Този афроамериканец нямаше да умре ако тоз кретьо не му беше стъпил с коляно на гръкляна."Факта че не му стъпвал на гръкляна а наркомана пак е умрял от свъхдоза фентанол доказва че грешиш.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 24"Щом мислиш че има процедура по чупене на врат с коляно вместо просто да му сложат белезниците"На свети джордж флойд врата му не е счупен и не е умрял от задушаване. Това да те притисната на заемята докато спрес да се съпротивляваш е най-малко агресивното нещо което могат да направят. Алтернативата е да те бият или да те застрелят.Няма нито един случай на счупен врат от притискане към земята с коляно.
24
3
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 24 преди 2 години
Щом мислиш че има процедура по чупене на врат с коляно вместо просто да му сложат белезниците значи честито двайска в "голямата къща" при афротата и мексиканците. Този афроамериканец нямаше да умре ако тоз кретьо не му беше стъпил с коляно на гръкляна. eто на този сайт .findlaw/criminal/criminal-procedure/what-procedures-must-the-police-follow-while-making-an-arrest.html можеш да прочетеш какво има право полицайте в САЩ да правят при арест.Душенето с коляно/крак са твойте извратени мечти.
23
6
 
3
 
! Отговори
Bluesky1 преди 2 години
Това си беше убийство и то извършено с особена жестокост! Не се учудвам, че в БГ има толкова много симпатизиращи на полицая убиец, съдейки по коментарите, но същите ми дадоха възможност пък да открия най-новия виц, а той е - "Бай *** расист"!!!
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тази снимка няма, нито един WASP-бял англосаксонски или евопеиден, мъжкар, протестант/християнин/,хетеросексуален.А да те са с Тръмп...
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Планетата на маймуните... рецидивисти и наркомани се бият с полицията а като вземат че умрат и са черни ... братята маймун скачат да крадат и трошат
20
2
 
13
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
САЩ вече е История, след като Съда осъди невинен човек и това според аутопсията на "жертвата" - умрял от свръхдоза наркотици!!
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не! 22Да така е. Имал е свърхдоза фентанол + метамефетамини + марихуана, и освен това артериите му са били 90% запушени от холестерол и е имал и коронавирус.Ама според либерастите е умрел от расизъм.