Байдън призна арменския геноцид, Турция изцяло отхвърля решението

Премиерът на Армения приветства признаването от САЩ
Обновена: 24 апр 2021 20:42 | 24 апр 2021 20:42, Анисия Иванова
487
Байдън призна арменския геноцид, Турция изцяло отхвърля решението
Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън обяви в официално изявление, че признава масовата гибел на арменци в Османската империя в началото на XX век за "геноцид".

Президентът на САЩ нарече събитията от началото на XX век в Османската империя "арменски геноцид", съобщи ТАСС. Предшествениците на Байдън като държавен глава досега избягваха да използват термина.

„Всяка година на този ден си спомняме всички, които са загинали в резултат на арменския геноцид по време на Османската империя, и отново се ангажираме да предотвратим повторението на подобни зверства“, заяви държавният глава в писмено изявление, разпространено в памет на жертвите на събитието.

"Започвайки от 24 април 1915 г., когато османските власти арестуват представители на арменската интелигенция и лидерите на общността в Константинопол, милион и половина арменци бяха депортирани, избити или изпратени на смърт като част от кампания за изтребление“, се казва в изявлението на Байдън.

Още по темата

„Почитаме паметта на жертвите на Meds Yeghern (в превод от арменски:„ голямото зверство“). Ужасите от случилото се никога няма да бъдат забравени от историята“, подчерта президентът на САЩ.

По-рано Байдън предупреди турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за предстоящото признание в телефонен разговор. Анкара многократно отхвърля твърденията за "геноцид" на арменците и предупреждава САЩ да не го признават.

Въпреки че този ход е чисто символичен, той вече предизвика остри критики от страна на наследницата на Османската империя, Турция.

Турция "изцяло отхвърля" решението на американския президент Джо Байдън да признае за геноцид избиването на арменци от Османската империя през 1915 г., заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, минути след изявлението на Байдън, предаде Ройтерс.

"Не приемаме от никого уроци относно нашето минало. Политическият опортюнизъм е най-голямото предателство към мира и справедливостта. Ние изцяло отхвърляме това изявление, основано единствено на популизма", написа Чавушоглу в Туитър. Той добави, че решението за признаване на арменския геноцид няма правна основа и "ще отвори дълбока рана, която ще подкопае нашето взаимно доверие и дружба". "Думите не могат да променят или да пренапишат историята", заяви още турският външен министър.

Президентът Реджеп Ердоган от своя страна обвини "трети страни" в намеса в турските дела, съобщи АФП. "Никой няма полза от дебати, които трябва да се провеждат от историци, но са политизирани от трети страни и се превръщат в инструмент за намеса у нас", каза Ердоган в послание до арменския патриарх в Истанбул.

Премиерът на Армения приветства признаването от САЩ на арменския геноцид като „мощна стъпка“, цитира АФП.

„Това е стъпка по пътя към истината и историческата справедливост“, каза Никол Пашинян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


487
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
0
 
2
 
! Отговори
До али преди 2 години
Ти още малко и ще изкараш, че жертвите всъщност са турците, бе човек, хайде малко по-скромно ! А можеш ли да обясниш какво са правили тия цивилни турци там, и защо Армения изобщо е била част от османската империя, при условие че е първата християнска държава в света ? Наглостта ви край няма на вас, това се знае открай време, безсрамник !
308
1
 
1
 
! Отговори
ПОП Грую преди 2 години
ТА ПО ВЪПРОСА АКО ЧОВЕЧЕСТВОТО СИ ГУБИ ВРЕМЕТО И ЕНЕРГИЯТА ПО ВЪПРОСИ ОТ МИНАЛОТО ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ ЧАК ДО ФАРАОНСКО ВРЕМЕ С ТЕЗИ ВЪПРОСИ СЕ ОТКЛОНЯВА ВНИМАНИЕТО ОТ ДНЕШНАТА УЖАСНА КРИЗА И БЕЗИЗХОДИЦА БОГ Е КАЗАЛ ДА СИ ПРОСТИМ И ДА ВЪРВИМ НАПРЕД СПАЗВАЙКИ БОЖИИТЕ ЗАПОВЕДИ НЕ КАТО САЩ АНАДЪНМУ
307
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ББ КАЖИ СИ АДРЕСА ДА ТИ ИЗВИКАМЕ ПСИХИАТЪР ТИ СИ Л УД ОПРЕДЕЛЕНО
306
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗА 30 годиниСЪС САЩ БГ УМРЕ ПА ВИЕ ОЦЕЛЕЛИТЕ *** СТЕ СЛЕПЦИ И АНТИБЪЛГАРИ
305
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ББ *** НА ЛЕКАР ЖИВ БИЛ ДОРИ И ДА СИ *** ОПРЕДЕЛЕНО СИ ЗА ПСИХИАТЪР
304
3
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Различният,Смелият,Справедливият...Достойния Президент на САЩ...Благодаря ви г-н Президент...за надеждата която давате на милиардите живеещи в несправедливости...Бог да пази САЩ!
303
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Настоятелно моля приятелите ни от САЩ да насърчат младата и талантлива Мария Бакалова!Справедливо е да получи заслужено признание за таланта си...страхотна е...Мария България те обича и подкрепя!!!
302
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименнеподготвена...Хирошима и Нагазаки...може би предпочитате хитлер...китайският и европейски народи още да копаете камъни в мините на райха,уау ирак...не нападна ли кувейт и запали нефтените им,предизвикал екологична катастрофа?удобно не питаш за СССР,да убихме ги!САЩ винаги са действали решителн...основна ценност са Свободите и Правата на Човешките Същества населяващи Планетата ни,Бог да пази САЩ!
301
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Настоятелно моля приятелите ни от САЩ,справедливо да насърчат прекрасната актриса Мария Бакалова със статуетка!!!Статуетка за Мария...единственото справедливо решениеи!!!
300
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До алилакум ага...некои не може безнаказано да отнема човешки животи...и в племето ти може би го правите но не е справедливо,та няма как душевно болни присвоили си титли с които се кичат да се разпореждат с животи дадени от Бог...ама султани...ама хитлеровци,ама джуджета с олигарси...объркали сте света...Поздравления за Президента на САЩ за Справедливата позиция...Бог да пази САЩ...султана ви обеща атака,г-н Президент...изтеглете инвестициите и преместете базата...и приятелят му путин да плати
299
4
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Моля,моля,моля,моля...приятелите ни от САЩ отдайте справедливо признание на талантливата г-ца Бакалова...Мария е прекрасна!!!Бъдете Справедливи моля!!!
298
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Моля приятелите ни от САЩ да гласувате за Мария Бакалова...млада,талантлива,красива...бъдите искренни и подкрепете Мария!!!
297
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баташкото клане и то ли е измислено?
296
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А 45г. съветски геноцид кога?
295
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шоу партията,БСП,ДПС,жабока,Хамстера и мутрата маяще са новото Българско правителство
294
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Братския Турски Народ на Слави Трифонов
293
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ каквото си иска това правят понякога оцелват
292
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ние или който и да е народ от Османската империя не се е претопил за толкова стотин години? Защото никой не иска да бъде част от тая азиатска диващина. За всичкото това време не сме видели нищо друго освен насилие и убииства. Давам паралел с Римската империя. Преди разпадането й през пети век всички народи в нея вече са се чувствали като римски граждани.
291
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бойся -сега Султана ще ви тури сатъра. Води ви на заколение....
290
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Атаман Сирко, Грешиш, руснаците 45 години ни учеха да мразим турците и затова отделни тъпигьози все още ги мразят. Нормалните хора не мразят турците. След 500 години българите си запазиха и езика и вярата. След 45 години руско робство българите сме увредени за сто години наред. Руското робство нанесе повече щети.