Байдън призна арменския геноцид, Турция изцяло отхвърля решението

Премиерът на Армения приветства признаването от САЩ
Обновена: 24 апр 2021 20:42 | 24 апр 2021 20:42, Анисия Иванова
487
Байдън призна арменския геноцид, Турция изцяло отхвърля решението
Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън обяви в официално изявление, че признава масовата гибел на арменци в Османската империя в началото на XX век за "геноцид".

Президентът на САЩ нарече събитията от началото на XX век в Османската империя "арменски геноцид", съобщи ТАСС. Предшествениците на Байдън като държавен глава досега избягваха да използват термина.

„Всяка година на този ден си спомняме всички, които са загинали в резултат на арменския геноцид по време на Османската империя, и отново се ангажираме да предотвратим повторението на подобни зверства“, заяви държавният глава в писмено изявление, разпространено в памет на жертвите на събитието.

"Започвайки от 24 април 1915 г., когато османските власти арестуват представители на арменската интелигенция и лидерите на общността в Константинопол, милион и половина арменци бяха депортирани, избити или изпратени на смърт като част от кампания за изтребление“, се казва в изявлението на Байдън.

Още по темата

„Почитаме паметта на жертвите на Meds Yeghern (в превод от арменски:„ голямото зверство“). Ужасите от случилото се никога няма да бъдат забравени от историята“, подчерта президентът на САЩ.

По-рано Байдън предупреди турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за предстоящото признание в телефонен разговор. Анкара многократно отхвърля твърденията за "геноцид" на арменците и предупреждава САЩ да не го признават.

Въпреки че този ход е чисто символичен, той вече предизвика остри критики от страна на наследницата на Османската империя, Турция.

Турция "изцяло отхвърля" решението на американския президент Джо Байдън да признае за геноцид избиването на арменци от Османската империя през 1915 г., заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, минути след изявлението на Байдън, предаде Ройтерс.

"Не приемаме от никого уроци относно нашето минало. Политическият опортюнизъм е най-голямото предателство към мира и справедливостта. Ние изцяло отхвърляме това изявление, основано единствено на популизма", написа Чавушоглу в Туитър. Той добави, че решението за признаване на арменския геноцид няма правна основа и "ще отвори дълбока рана, която ще подкопае нашето взаимно доверие и дружба". "Думите не могат да променят или да пренапишат историята", заяви още турският външен министър.

Президентът Реджеп Ердоган от своя страна обвини "трети страни" в намеса в турските дела, съобщи АФП. "Никой няма полза от дебати, които трябва да се провеждат от историци, но са политизирани от трети страни и се превръщат в инструмент за намеса у нас", каза Ердоган в послание до арменския патриарх в Истанбул.

Премиерът на Армения приветства признаването от САЩ на арменския геноцид като „мощна стъпка“, цитира АФП.

„Това е стъпка по пътя към истината и историческата справедливост“, каза Никол Пашинян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


487
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тези арменчовци турците са ги хранили и поили, вардили и множили не само 500 години, като българите, а цели 800 години! Какво по-гадно и долно от човекоподбни създания, дето си ги хранил в продължение на векове, после да ти хапят ръката?! Като гледам, слушам и чета българите, арменците, гърците и пр. човешка ***, съжалявам че дедите ми наистина не са им теглили сатъра.
288
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ибийствата на цивилни е практика за турция.Това не е изненада за никого и датира отпреди османската империя.След турците по света остават само кръв и трупове, добре че отидоха в Германия да видят цивилизация, диваци.
287
2
 
9
 
! Отговори
али преди 2 години
Байдън се обажда на Ердоган, на седвашия ден казва, че е имало Геноцид над арменците и днес след два дена Пашинян подава оставка след протестите и загубата на Армения от Азарбейджан... Дали тази хронология е случайна !!!??? Пашинян е подкрепян от сионистите и е срещу Русия да отбележа...
286
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пРосия призна ли арменския геноцид или Кървавият Пигмей мълчи като мокра кокошка!?!?...Турция се развиваше много добре, но откак ги превзе Султана дърпат назад. ЙЕни лира беше равна на лева, а сега къде е. *** требе да го наритат по-бързо и да се върнат към идеалите на Великия Кемал Ататюрк.Иначе им е спукана работата.....
285
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те оправиха ковида тръгнали историята да оправвт
284
17
 
14
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Това е само началото на вьзхода на Турция!До 10 години Турция ще бьлва бяла техника,кораби, електромобили, текстил,всякакьв вид продукция на леката промишленост,хеликоптери,изтребители не само в Европа,но и в света! Недоверчивите и завистливи ганьовски мегаломани,вместо недоверчиво да клатите глави пригответе парите,че ще се наложи всичко да купувате от Турция!
283
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция винаги е била и занапред ще бьде фактор в европейската и световната история и политика!!!Прекрасна ,райска страна сьс славна история,пьлна с героизми!Да дойдеш от средноазатските степи и да се настаниш в най прекрасното и стратегическо парче земя, да завземеш най богатия и красив град на тогавашния свят,най важните Проливи-Босфора и Дарданелите-не е льжица за ганьовски уста!!!Вие винаги ще сте мижитурки и още дьлго време ще броите жьлт стотинки поОдринските пазари!
282
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целият свят знае, че турците са главорези и селски бабаите.Наследството им навсякъде по света е само трупове на невинни.
281
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега и ЕрДоган да признае на свой ред Индианския Геноцид от Американците ! Имало е и Арменски и Индиански геноцид !
280
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Геноцид е имало и целият свят го знае, но такива като турция си траят, защото знаят каква стока са. Освен 1 000 000 арменци, на Балканите са изклани още милиони и това е грозната истина, която турците се опитват да скрият.Но както виждаме истината рано или късно догонва лъжците.
279
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 365 Ами местните основно кюрди са въоръжени с кремъклийки, а арменците получават военна подкрепа от Русия. После палачинката са обръща, но кюрдите колят доста по-мащабно, защото това си е елемент от религията.
278
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Архивите не иска да ги отвори турция, а не Армения, затова цвъкате минуси.
277
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сюлейман паша Възродителния процес не можеше никак да засяга турците, защото в Б-я. не бяха турци. Този въпрос беше решен с изселническите спогодби и съгласно това Турция се обяви за национална държава. През преселванията тези хора не са се обявили за турци. Турци станаха след 44г. защото комунистите толерираха малцинствата поради идеологически причини. Ако се признае провал на Изселническата спогодба, трябва да се премахне статутът на Турция и България, като национални държави.
276
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Геноцид е имало, но аз не виждам как една шепа народ коли поробителя си. Геноцид естествено, че е имало и всички го признават, страна след страна.Позорът е за турция и нейните главорези и неоосманисти.
275
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер новина. Да слушам как се пенявят дежурните турчета във форума е музика за ушите ми.
274
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До али Геноцид е имало и той е и от двете страни. Геноцид има и 1991 от страна на арменците към азерските албанци в Н.Карабах. Сега Алиев иницира искане за процес към МСПЧ и искане за репарации от Армения. Там по нищо не се различават от Балканите - Велика Армения, Велик Туран, Велика Персия и кой от кой е по-древен.
273
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАК НЕ ВИЕ СРАМ АКО ТУРЦИЯ Е В ТРЕТИЯ СВЯТ БГ ОТДАВНА Е ИЗВЪНСВЕТА СЛЕПЦИ
272
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клопнаха кепенцата на Босфора за преминаване на Американски Кораби към Черно Море !
271
6
 
2
 
! Отговори
BG BEZGRYBNACHNA преди 2 години
DANIQ,NORVEGIQ, SCHVECIA, IRLANDIQ DA NE SA PO GOLEMI AMA IMAT TOPKI EI NA
270
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
TAKAVA DYRJAVA P.U.T.K.A NQMA U SVETA