Турция недоволна, че Байдън призна арменския геноцид

Анкара заплаши с отговор в следващите месеци
25 апр 2021 22:10, Нели Христова
86
Турция недоволна, че Байдън призна арменския геноцид
Снимка: БГНЕС

Решението на американския президент Джо Байдън да определи като геноцид масовите убийства на арменци в Османската империя е "просто възмутително" и Турция ще отговори по различни начини в следващите месеци. Това е заявил Ибрахим Калън - говорител на президента на югоизточната ни съседка Реджеп Ердоган, в интервю за Ройтерс.

Калън не е уточнил дали Анкара ще ограничи американския достъп до военновъздушната база "Инджирлик", която беше използвана за подкрепа на международната коалиция в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Президентският говорител е заявил, че Ердоган ще говори по въпроса след среща на кабинета утре.

Калън добавя, че американски представители са уверили Турция, че декларацията на Байдън не представлява законова основа за потенциални искания за репарации. В първия разговор между двамата лидери, откакто Байдън пое поста, Ердоган е заявил, че изявлението би било цитирам "колосална грешка". Турция приема, че много арменци в Османската империя са били убити при сблъсъци с турски военни по време на Първата световна война, но отрича убийствата да са били организирани и да са били геноцид.

Турция обвини Съединените щати, че се опитват да пренапишат историята с признаването на арменския геноцид

Турското външно министерство привика американския посланик в Анкара и обяви, че позицията на Вашингтон е предизвикала рана в отношенията между двете страни, която трудно може да бъде излекувана.

От улиците на Истанбул до най-високите етажи на властта турците са единни в гнева си от решението на американския президент Джо Байдън да заеме страната на Армения, Франция, Германия, Русия и редица други държави, които признават, че през Първата световна война е извършен арменски геноцид.

„Няма да приемем от никого уроци по нашата собствена история“, написа в Туитър турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Джо Байдън стана първият американски президент, който използва думата геноцид в ежегодното изявление по повод годишнината от клането между 1915 и 1917 година.

В опит да смекчи предстоящата яростна реакция на Турция, в петък Байдън разговаря по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган и двамата се договориха да се срещнат очи в очи по време на срещата на върха на НАТО през юни.

Самият Ердоган в послание до арменския патриарх в Истанбул заяви, че „трети страни“ се опитват да политизират продължаващия вече един век дебат дали е извършен геноцид.

В Армения премиерът Никол Пашинян приветства изявлението на Джо Байдън. В публикация във Фейсбук Никол Пашинян заяви, че това е мощна стъпка към справедливост и историческа истина.

По-късно Пашинян обяви, че подава оставка. Причината не е свързана с арменския геноцид, а с политическата криза в страната, предизвикана от конфликта с Азербайджан в Нагорни Карабах.

На 20 юни в Армения ще се проведат парламентарни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Американците няма приятели :) има интереси ....
58
1
 
4
 
! Отговори
имат си техни истори преди 2 години
Ние не познаваме Турската история, но Българите е трябвало да се оплакваме на "Арменския поп". Това е станало символ на корупцията в Отоманската Империя.
57
2
 
1
 
! Отговори
POP GRUIO преди 2 години
NIKOI NE OSPORVA GENOCIDA SPORQ ZA MOMENTA I NACHINA NA PRIZNANIE PO TAQ LOGIKA TRQBVA DA SE VYRNEM DA OSYJDAME CHAK DO FARAONOVO VREME I SVETYT GORIB COVID I KRIZA TOVA E PTVLICHANE NA VNIMANIETO OT BEDNOSTA I KRIZATA BOG E KAZAL DA SI PROSTIM I VYRVIM NAPRED SPAZVAIKI BIJIITE PRAVILA A USA KOE PRAVILO SPAZVAT A?
56
6
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Какво е виновен кърлежа, че дядо му бил кърлеж, нищо просто съдба и зла орисия.!.
55
7
 
5
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 години
ПАРИ И ПАРИГЕРМАНИЯ ДА ПЛАЩА НА ЦЯЛА ЕВРОПА ЗА ИЗБИТИ ХОРА,РУСИЯ ДА ПЛАЩА ЗА ИЗБИТИ ГЕРМАНЦИ,АМЕРИКА ЗА ИНДИАНЦИТЕ, ЯПОНЦИТЕ НА КИТАЙЦИТЕ И Т.Н.ТОТАЛНИ ПРОСТОТИИ
54
9
 
4
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 години
КАКВО СА ВИНОВНИ ТУРЦИ НА ВЪЗРАСТ ОКОЛО 50 ГОДИНИ ЗА ДА ПЛАЩАТТОВА Е БИЛО ПРЕДИ 100 ГОДИНИПРИЗНАВАНЕТО НЕ Е САМО ГОЛО ПРИЗНАВАНЕ---ТОВА Е ПАРИ ЗА НАСЛЕДНИЦИТЕ --------ИЗБИТИТЕ АРМЕНЦИ ОТ ТУРЦИТЕ ИСКАТ ПАРИБОРБАТА Е ЗА ПАРАТА--А НЕ ЗА САМОТО ПРИЗНАВАНЕ
53
7
 
6
 
! Отговори
Deutsch преди 2 години
Време е Турция да се изправи с миналото си и да поеме отговорност за случилото се. Тя трябва да признае арменския геноцид и да направи малък жест във формата на финансова компенсация за близките на жертвите. Нека турските и арменските лидери се съберат и заедно почетат паметта на загиналите. Така правят цивилизованите народи. Нека Турция избере кой път иска да поеме. Цивилизацията и помирението или мракобесието и омразата. Вярвам че след Ердоган турците ще изберат правилния път.
52
6
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 2 години
До Анонимен 69:Индиянците са измрели от болести ама де ум в тиква да прочете по история.
51
2
 
6
 
! Отговори
Американ преди 2 години
Това показва какво значение се отдава на Турция в САЩ и в НАТО.
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А индианския геноцид кога ще го признаят???
49
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега щели да гонят американците от Инджирлик:-)В казармата старшината много лесно ги вкараше в пътя Ния дето му наглееха.На всяка наглост, ударно уставен гърч и така до рязко поумняваме тип катарзис. Имаше си лаф за това:"Колкото по мърдаш по-ти влиза".Школа за живота...
48
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка иска справедливост. По един или друг начин я получава. Да, капиталиста са. Но всеки получава възможност да се издигне. Някой успяват. Някой не. Хора по добре с америка от колкото с русия или турция. Америка е светлина, свобода, изобилие. Убиждайте колкото искате, но ако живеехте под руски ботуш или турски щяхте да дерете земята за промяна.
47
5
 
17
 
! Отговори
На това се казва преди 2 години
НАГЛОСТ! Да знаеш какви са ги вършили твоите предци и да отричаш, че това не се е случвало, нима 1 милион арменци са измрели тогава от Ковид!? Щял да вземе ответни мерки, пак заплахи, това му е класически номер, и към ЕС така действа. Какво ще направи, ще излезе от НАТО ли, или няма да пусне Байдън в Турция!?
46
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При всичките войни, които е водила турция не са избити толкова хора, защото са се защитавали. Арменците не са имали тази възможност. Затова са и толкова жертвите. Било е геноцид. Тоз побъркан турчин е тиранин. Трябва да го последва съдбата на мусолини. Никога не съм харесвал тупция. И никога няма да си променя решението. Америка се бори за справидлиност. Убиждайте я. Но ако не беше тя. Щяхте още да се редите на опашките за портокали на коледа.
45
4
 
13
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Ердоган е турският Хитлер. Много е вероятно да свърши като него.
44
14
 
2
 
! Отговори
No Coment преди 2 години
Решението на американския президент Джо Байдън да определи като геноцид масовите убийства на арменци в Османската империя е "просто възмутително"
43
3
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Форд Раптър....е неземен автомобил али...и не съм робувал...защо в света на г-н Байдън да е възможно...а децата на диктаторски държави да им е мечта...Американската мечта е единствена...и Форд Раптър...е символ...обикновен човек,живеещ в справедливо общество може да осъществи...мечта...като една кола дори...опцията да те пратят като пушечно за да пазиш парите и властта на диктатори и слутани си е...глупаво...не мечтаеш да те убият във война пазейки парите и властта на ***.о ердо...
42
5
 
11
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Ястреб Османян и али..."ганчовците"ви приемаме като приятели,ако емигрираш в Турция не те приемат за равен...имат си някакъв обиден израз за преселниците...и да САЩ са единственият защитник Свободата и Справедливостта на Народите обитаващи Света ни...няма турска мечта беден али...бачкай като роб из ЕСССР...за да си купиш гоУф...аз съм щастлив собственик на Форд!
41
4
 
6
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ердоган цинично използваше мигрантите,насочвайки ги към...държави к7оито да рекетира...нехуманно и нечовешко...гърците обявиха военни ...ЕСССР му плаща такса рекет...това е...мафиотско и неприемливо......Мафията си има Държави...Политици са върховни Мафиоти...в 21 век...дано да сънувам!!!
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябва да се принава истината също като разграбването на източната римска империя от *** тиквеници с конете и от рай на земята направили една грозна смърдяща дупка , пълна със смърдящи връзкари със свински физиономии, все още ръкопляскайки като замаяни на великия си *** вожд с великия джип