Върви ли Джо Байдън по пътя на Рузвелт?

Как преминаха първите 100 дни на 46-я американски президент
26 апр 2021 20:46, Нели Христова
38
Върви ли Джо Байдън по пътя на Рузвелт?
Снимка: БГНЕС

Изправени пред безпрецедентни кризи, и двамата президенти, в началото по-скоро центристи, станаха привърженици на държавата покровителка. Но докато тези кризи са твърде различни, то истинската цел и на Байдън, и на Рузвелт, е преобразяването на страната, се казва в коментар на телевизия Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV), предаде БТА.

Малко след избирането му за президент през 1933 година Франклин Д. Рузвелт имал посетител, който му казал: "Господин президент, ако вашата програма успее, вие ще бъдете най-великият президент в американската история. Ако се провали, ще сте най-лошият".

"Ако се провали, отговорил Рузвелт, ще бъда последният".

Това пише в книгата си "The Defining Moment" журналистът Джонатан Алтън за първите сто дни от президентството на Рузвелт.

Историята доказа, че първата му програма за масови инвестиции на държавата (New Deal) не се провали, но и не беше напълно успешна. В момент, когато Джо Байдън отбелязва днес своите 100 дни начело на федералната държава, сравненията със славния му предшественик са многобройни.

Впрочем, самият Рузвелт е измислил политическото понятие за стоте дни.

Какво е общото в първите 100 дни от управлението на двамата президенти?

Първото е идването на власт в разгара на историческа криза - депресията през 30-те години след борсовия срив през 1929 година при Рузвелт и кризата с Ковид при Байдън.

Следват спешните мерки, приети от двамата. Ден след идването си на власт Рузвелт нарежда да бъдат зцатворени всички банки в страната, за да няма верижни фалити. Следват 15 други закона, засягащи земеделието, промишлеността, безработицата.

20 процента от американския БВП за държавни разходи.

При Байдън също нещата не се забавиха. Още вечерта след встъпването си в длъжност президентът подписа 17 указа, сред които и връщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата и задължителното носене на предпазна маска на обществени места.

Най-очевидна е близката политика на двамата президент в сферата на държавните инвестиции.

След влизането си в Белия дом Байдън внесе за гласуване план за 4,4 трилиона долара за нови държавни разходи. 20 процента от американския БВП.

Първият план за 1,9 трилиона долара беше одобрен през март.

Помощ за домакинствата и компаниите. Пътища, мостове, тунели, обществен транспорт - Байдън иска да обнови страната и да я вкара в модерната епоха.

Мащабите са различни, но Рузвелт извървя същия път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джо Байдън върви към старческия дом!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не му дреме
17
18
 
2
 
! Отговори
BFMTV ГРЕШИ! преди 2 години
Сравнението между президента Рузвелт и Джоу Байдън е безсмислено. Байдън трябва да се сравнява единствено с президента Роналд Рейгън. Двамата си приличат по неистовата омраза към диктаторските режими, но разликата е в техните постижения. Защото, докато Роналд Рейгън полу-разпадна Империята на злото, то Джоузеф Байдън ще изтрие от лицето на Земята всички феодални диктаторски режими. При Байдън следва Свят без тирани.
16
3
 
5
 
! Отговори
А сега сериозно преди 2 години
До Анонимен 23Спрелия часовник на Байдън и толкова не показва.Цялата тази работа с признаването на арменски геноцид, е по заръка на Китай. За да на имат коз пред света за геноцида който извършва ККП.Но пъл тази хумористична статия е трепач!
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че какво общо има дъртака бай Дън с Рузвелт?
14
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се надяваме, че няма да отстъпи на този убиец.Рузвелт не знаеше какъв масов убиец е Сталин.Байдън е наясно с кого си има работа.
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рузвелт отстъпи прекалено много на Сталин. Байдън ще отстъпи прекалено много на Путин.
12
2
 
10
 
! Отговори
Гостенин преди 2 години
Да, има прилика между ФДР и Байдън: Вкопчването за власта. За първия дори добавят като писана негласната уговорка за два мандата на президент. За втория виждаме днес сами - сламено ***, което е подставено лице и само го чакат да гушне чемшира, та да се развихри Камала.
11
1
 
9
 
! Отговори
Гостенин преди 2 години
Превъзнасяният ФДР се съгласил със Сталин за Втори фронт във Франция,, а не както искал Чърчил през Балканите. Така ФДР харизва Източна Европа на Сталин. И всичкото това заради една вечеря, дадена от Сталин във чест на Рузвелт. За Рожден ден или нещо подобно.След голямата депресия всички властници се вкопчват във голямото строителство: Хитлер (това помага за стабилизирането, голямата индустрия на Сталин и федералните магистрали на ФДР.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По пътя на Тиквата по-скоро.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Байдън курбана му ври на 4 върху котлона. Тъкмо към Рузвелт се е запътил.
8
2
 
16
 
! Отговори
Намръщен преди 2 години
Байдън дори по стълбите към самолета не му се удава да върви, вие искате да върви по пътя на Рузвелт...
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Дън за нищо не става, завалията. Освен за подигравки
6
2
 
21
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Е, трябва да има и комични "статии"
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
малеее тия гъби... нерде бай дън нерде Рузвелт
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До минувач - прав си! Долара е бил издаван от Правителството (а не като сега от Частния(!) Федерален Резерв - и е бил със Златно покритие (до 1975 ако не се лъжа)Та Байдън сега може да каже на 'резерва' да печата колкото си иска! Само хартия и печатници трябват!
3
1
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
място за подобни сравнения няма предвид напълно различния свят който и двамата управляват
2
2
 
15
 
! Отговори
минувач преди 2 години
Виждам една 'малка' разлика - 20% от БВП държавни разходи са били истински пари при Рузвелт! При Байдън - са виртуални хартийки - непокрити от нищо! Можеше не 20 ами 200% да обещае и направи - ама сигурно няма толкова печатници... (да не говорим какво ще стане с икономиката!)
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сравняват несравнимото. Нерде Ямбол, ...