Безполезен ли е витамин D срещу тежките случаи на COVID-19?

240 пациенти са взели участие в изпитание
27 апр 2021 12:05, Ния Христова
23
Безполезен ли е витамин D срещу тежките случаи на COVID-19?
Снимка: Pixabay
Американски лекари и учени са стигнали до извода, че високите дози на витамин D не подобряват състоянието на пациенти с тежка форма на COVID-19. Това става ясно от публикация в изданието на Американската медицинска асоциация.
 
240 пациенти с коронавирус са взели участие в двойно плацебо-контролираното изпитание. Те са били разделени на две групи. Едната получавала витамин D3 в доза от 200 хиляди международни единици, а другата група получавала плацебо под формата на фъстъчено масло. 
 
Всички пациенти са преминали през стандартен курс на лечение на вируса, който включва прием на антибиотици и противовъзпалителни препарати.
 
Основната цел на изследването било да се тества витамин D като потенциално средство за намаляване престоя в болница. Учените оценили още и влиянието му върху риска от постъпване в интензивна терапия, от интубация или смърт.
 
Оказало се, че няма основание за използването на високи дози витамин D при лечение на пациентите с тежка форма на COVID-19. Учените казват, че това съвсем не означава, че няма полза от постоянната употреба на витамин D. 
 
Според специалистите пациентите с хронични заболявания като остеопорозата, трябва да имат нива на витамин D над 30 нанограма на милилитър кръв. За здравите пълнолетни индивиди приемливите количества се явяват 20 нг/мл./ БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
уф преди 2 години
Ето още един случай, при който науката върви против здравето на хората. При всички тежки и летални случай на Ковид,нивото на вит. Д в кръвта е било ниско-доказано.Не случайно наричаха този вирус -,,расистки",тъй като жертвите му бяха повече сред тъмнокожи, латиноси,индийци или хора с по-матова кожа,които живеейки в страна като UK-например или и по време на зимата,повечето страдат от недостиг на вит.Д.При лечение трябва да се ползва специална формула на витамина,която е бързо и лесно усвоима
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да имаш достатъчно витамин Д в организма за да не си разболееш или да го изкараш леко.Не когато вече си болен да те тъпчат с витамин Д
9
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
от този вирус няма спасение тои е създаден за да убива а не да го лекуватслед него следва друг и съответната ваксина и така до безкраи ам милионерне съм чула да е болен само бедно=тията
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма полза и да носите маска
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук не е място за дискусии, но понеже по-долу Totenkopf твърди, че било "доказано" въз основа на въпросното проучване, което обхващало много повече от 240 човека, че витамин Д не помагал, се изкушавам да му противопоставя (освен многобройните клинични студии показващи ясни ползи) проучването на най-голямата от 4-те израелски държ. организации за здравно обслужване CHS, което проучване обхваща 4,6 млн. души и показва силна корелация между дефицит на витамин Д и тежко протичане на Covid19.
6
1
 
16
 
! Отговори
9 преди 2 години
Вит. Д, при редовно вземане ПРЕДИ да се разболееш, намалява риска от тежко протичане. След като се разболееш няма полза от високи дози.
5
0
 
7
 
! Отговори
Дядо преди 2 години
Усвояването и натрупването на витамин D си е сложен, специфичен и продължителен процес. Така че си беше ясно че не подлежи на ударни дози, просто защото ударно не се усвоява от организма. Особено в БГ се сещаме за витамини, минерали и много полезни неща за здравето ни, когато вече е късно. И да напомня че в ракията колкото и на много да не се харесва ... :-) тях ги няма .... колкото и редовни да сме с нея ... :-)
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Желателно е , да не се политизира пандемията.
3
3
 
2
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Тази новина е на 3-4 седмици вече, ама все пак браво! Наистина доказано, е че дори 8 пъти по висока концентрация на вит. Д в кръвта не води до по леко протичане на заболяването и по малък престой в болницата и са изследвани много повече от 240 човека, все пак ако не излъжеш с нещо, Нелке няма да вземеш надницата. Има достатъчно инфо в CDC
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От днес.бг нарушават златното правило да се игнорира всичко, което показва позитивни резултати срещу Covid19. Само че това е опасна политика, защото създава база за дискусии и анализ, коетo е крайно нежелано при Covid19. По-добре да си стоят при т.нар. "фрейминг". Иначе конкретно - не познавам въпросното проучване, но мога да цитирам безброй други, които намират много сериозни ползи от високите дози витамин D, стигащи до 80%-90% редукция на смъртността.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докто натрупаш нужното количество витамин D в тялото си, ако си тежък случай, ще си или умрял, или оргаминма ти е ще се е справил.