100 дни президент на САЩ: Къде сбъркахме за Джо Байдън?

Може би той не е толкова скучен, колкото изглежда
28 апр 2021 21:30, Нели Христова
146
100 дни президент на САЩ: Къде сбъркахме за Джо Байдън?
Снимка: БГНЕС

За пресслужбите на Белия дом, които в продължение на четири години въздържаха son et lumiere шоуто на Тръмп, последните три месеца бяха предизвикателство. Преходът от Тръмп към Джо Байдън беше като преминаване от ежедневна лула с крек към малка бутилка нискоалкохолна бира веднъж седмично.

Ежедневните брифинги в Белия дом сега са спокойни. Няма битки, няма назоваване на имена. Няма бурни публикации в Twitter посреднощ, няма подкупи за порно звезди, няма неприятни митинги на MAGA.

И така, всичко това означава ли, че тези 100 дни от президенството на Байдън са скучни? Абсолютно не. Това е далеч по-интересно президентство, пише BBC, отколкото някой от нас си е представял.

Доналд Тръмп винаги е имал око за визуалното и скандалното. Той знае как да направи себе си център на внимание. Изглежда, че Байдън се наслаждава на липсата на хистрионика и изглежда смята, че е важно хората да се съсредоточат върху това, което той предлага, а не върху това, което казва.

В началото се смяташе, че 78-годишният Джо Байдън ще бъде преходен президент. Той ръководи САЩ, за да понижи политическата температура, да се опита да излекува една разделена нация, да се справи с абсурдната политика в отговора срещу COVID, да подобри разпространението на ваксините, да изцеди отровата от тялото. Но освен това - да не направи твърде много.

Той назначи до голяма степен технократичен кабинет, вероятно за изпълнение на управленски функции. Може би за да накарате влаковете да се движат навреме, но да не променят целия подвижен състав, да не говорим и за промяна на габарита на железопътната линия. Подходяща амбиция за Amtrak Joe.

Но може би сме сбъркали с всичко това. Възможно ли е, че далеч от това, че е преходен, той е трансформационен?

И тази дума не се носи с положителна или отрицателна конотация - тя е просто изявление, основано на амбицията на това, което виждаме досега. И избирателите скоро ще решат дали е за добро или за лошо.

Нека започнем с пакета от стимули от 1,9 трилиона долара.

Заглавието от приемането на този непоколебим законодателен акт беше, че почти всички възрастни американци ще получат чек за 1400 долара, за да се справят с трудностите, причинени от пандемията. Това означава пари в брой на много американци и спечели огромно одобрение - както от демократични, така и от републикански избиратели - въпреки че нито един депутат от републиканската партия не би подкрепил предложението.

Но погледнете отвъд заглавието и повдигнете капака на тази политика още малко. Има какво да се види. Може би най-значимото е удължаването на данъчните кредити за деца. По-бедните семейства скоро биха могли да получават до 3000 долара на дете годишно. Смята се, че тази мярка буквално ще изведе милиони младежи от бедността. Както стоят нещата, тази мярка е само за 2021 г., но в Белия дом е ясно, че Джо Байдън иска да направи това постоянно.

Това е основна част от социалната политика.

С приемането на пакета от стимули - или Американския спасителен пакет, както се нарича по-правилно - Байдън искаше да коригира нещо, което смяташе, че Барак Обама е сгрешил, когато бе на власт и наследи кашата на финансовата криза през 2009 г. Да ,Обама прие различни мерки, които бяха възприети като твърде предпазливи, не е достатъчно амбициозени.

Едно прозрение, което Байдън е заимствал от времето си като вицепрезидент на първия афро-американски президент на Америка, е да не оставяме добра криза да пропадне. Неотложността на пандемията даде на Байдън извинението, от което се нуждаеше, за да настоява за масивен план. И той го изкара.

Сега виждаме как планира да възстанови американската инфраструктура. Отново цената ще бъде в трилиони. Отново амбицията ще бъде огромна - не само държавните ремонти на мостове и пътища (макар и важни, и жизненоважни); става въпрос за по-справедлив цифров достъп - но той отива отвъд това.

"Това не е план, който да покрие само краищата", каза президентът пред аудитория извън Питсбърг. "Това е инвестиция веднъж на поколение в Америка."

За републиканците това е типично пресичане на правителството и отнема повече социално инженерство, отколкото гражданския тип, обикновено свързан с ремонта на магистрали.

Списъкът с желания за това, което Байдън се надява да постигне от този инфраструктурен план, продължава и продължава. Той се стреми да създаде милиони работни места в краткосрочен план и да засили американската конкурентоспособност в дългосрочен план. Надява се да доведе до по-голямо расово равенство. Фокусът върху нови, по-чисти енергийни източници обещава да помогне на нацията да се бори с изменението на климата.

Вижте и амбициозните цели, които си е поставил за изменението на климата с виртуалната среща на върха, която той проведе миналата седмица във Вашингтон. Това не са действия на временен президент. Намаляването на емисиите с 52% до края на десетилетието е ГОЛЯМО.

Кой знае дали ще го постигне - това ще наложи американците да променят начина си на шофиране, начина, по който отопляват и охлаждат домовете си. Начинът, по който функционира индустрията. Но ако амбицията е да покаже американска амбиция, тя е, ами, амбициозна.

Сега очевидно в този списък за пазаруване има елемент на майчинство и ябълков пай. И мярката трябва да премине през Конгреса, а това все още не се е случило.

И все пак има нещо леко нелепо във фокуса на първите 100 дни.

Първите 100 дни е изявление за намерение, първоначална вноска за това, което бихте могли да направите с останалата част от вашия срок. Но честно казано, кой се интересува дали имате искрящи първите 100 дни, ако следващите 1360 са ужасни?

Всичко, което казва Байдън, е че намеренията му са големи. И именно това прави скучния стар Джо Байдън толкова интересен.

Това е доминиращата идея в американската политика през последните 40 години - ниско данъчно облагане, дерегулиране на икономиката, балансиране на бюджета, насърчаване на конкуренцията, ограничаване на профсъюзите на малкото правителство на Роналд Рейгън.

Същото важи и за влиянието на тачеризма във Великобритания - да, има 13 години Лейбъристко управление от смъртта на Тачър, точно както в САЩ е имало условия за Клинтън и Обама от Рейгън. Но може би те са действали в рамките и са били дефинирани от ортодоксалността на монетаристките икономисти, които са държали такова интелектуално влияние от двете страни на Атлантическия океан: Милтън Фридман, Чикагското училище, кривите на Лафър, сър Алън Уолтърс.

Ако спасителният пакет на Обама не отиде достатъчно далеч (както смята Байдън), със сигурност това беше така, защото той наблюдаваше разрушителната и нарастваща сила на консервативното движение на чаените партита. И Клинтън, и Блеър видяха своите пътища към победата по неуловимия "трети път": икономически либерализъм на свободния пазар с голяма грижа за най-бедните.

След пораженията на морала през 80-те години - както за лейбъристите във Великобритания, така и за демократите в САЩ - главоблъсканията около това, което трябваше да направят, за да спечелят, беше силно - и Бил Клинтън, и Тони Блеър започнаха да вярват твърдо, че повишаването на данъците, големите правителствени обещания няма да обърнат тази тенденция.

Но Байдън - за добро или за лошо - изглежда, че използва пандемията и ужасното състояние на американската инфраструктура, за да каже без извинение на американския народ "да, голямо правителство се върна". Това е територия, на която републиканските опоненти - които все още се опитват да подредят своята пост-тръмпска идентичност - ще искат да се бият.

Бившият социолог на Джо Байдън е още по-краен, твърдейки, че президентът трябва да бъде по-краен относно необходимостта от повишаване на данъците за най-богатите, за да плати за тази амбиция.

Не се заблуждавайте, това е голямо прекъсване и мощен хазарт. Досега оценките му за одобрение на място, където той е избрал да се бори - войната с коронавируса, икономическите стимули, плановете му за инфраструктурата - бяха наистина положителни.

Но той няма успех в овладяване на хаоса на южната граница - нещо, което президентът сега признава, че е криза. А многогодишният въпрос за контрола на оръжията ще доведе до много шумотевици, но е трудно да се разбере какво ще постигне чрез законодателство, предвид финия баланс на Сената.

Джо Байдън се е придържал към социалното дистанциране и носенето на маски, отбелязвайки голямо различие със свободния, широко разпространяващ се коронавирус в Белия дом на своя предшественик. Срещите с президента се държат социално дистанцирани; протоколите са стриктно спазвани.

Но миналия  месец в Източната стая се проведе интересна среща.

Президентският историк Джон Мийчам доведе редица свои изтъкнати колеги на заседание, което Джо Байдън беше нетърпелив да бъде домакин. На този етап, само около 60 дни след като е президент, Байдън вече е мислил за своето наследство и какво трябва да направи, каква е границата на президентската власт,  какви уроци би могъл да научи от своите предшественици.

В един момент той се обръща към - може би - най-почитаната от тези президентски учени -  Дорис Кърнс Гудуин и казва "Аз не съм Франклин Рузвелт, но ..."

Може би Джо Байдън гледа на това като на своя момент да предостави нов курс а-ла Франклин Делано Рузвелт след Голямата депресия или войната срещу бедността и борбата срещу расовото неравенство, която беше защитена през 60-те години от Линдън Б Джонсън.

Подигравката на Доналд Тръмп по време на кампанията беше, че Байдън може да е бил в политиката повече от четири десетилетия, но какво е показал през това време?

Изглежда, че във властта той се опитва да даде могъщ ясен отговор на този въпрос - дори ако това не прави голям театър.

 


146
Още от САЩ
Анализатор: Първите 100 дни на Байдън са успешни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 седмица
хаха безпомощните руски тролове имащи само манипулацията,обидите ...ръст в икономиката,ваксинацията върви перфектно,враговете на САЩ обедняват и затъват убедително,единствено манипулациите в евтини сайтчета имат руските...е Г 7 скоро ще ви обърне внимание,и ще си платите...Г-н Президент,човечеството ни Ви благодари за върнатата ни надежда за Справедлив Свят!!!Бог да пази САЩ!
115
0
 
0
 
! Отговори
Естествен Интелект преди 2 седмици
не бърка.
114
0
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 2 седмици
Друго се чува от пребиваващите там!
113
0
 
1
 
! Отговори
Германец преди 2 седмици
Не е лесно да крадеш статии от ВВС като незнаеш английски.
То вие и български не знаете, де.
Типични служители на днес беге/инвeстор беге.
112
1
 
9
 
! Отговори
доказано ! преди 2 седмици
Байдан е най-корумпираният Президент на САЩ !
Кои магнати му подариха милионите за изборите ?
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като трол какво да напиша, а? Дайте нещо за фигуранта и други глупости!
110
1
 
5
 
! Отговори
100 дни ?! преди 2 седмици
Мислех че няма да доживее...
109
1
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
предишният шут ги караше да пият белина този е деменция ще подпали света
с кризата в украина с тези кораби в черно море ни застрашава живота нарече
гн путин уби-ец въпреки че те са нация от прес=***-ници пуснаха вируса и
маимунските ваксини да намалят човечеството какво да очакваме от тях само
интриги и конфликти
108
0
 
12
 
! Отговори
God преди 2 седмици
Явно с избирането на Байдън расистките проблеми на САЩ бяха решени, защото BLM изведнъж изчезнаха от улиците. Вместо това започнаха да си оребряват чековете от демократите. Една от основателките на черната расистка организация вече си купи дом за 1,4 млн долара в престижно ... бяло предградие. Ето така се бори расизма - с много пари в джобовете на расистите. Пред тези ККК са направо пионерчета.
107
0
 
0
 
! Отговори
Ненаркоман преди 2 седмици
''eжедневна лула с крек" всичкото наркомане стана *** :D Нясно сте, браво!
106
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз лично не съм сбъркал за него никъде, така, че моля на пишете в множествено число. Винаги е било очевидно , още преди да го изберат, че това е изкукуригал вече старец, проявяващ всички симптоми на деменция, а фактът, че това е умело се крие от т.нар. свободни и демократични медии в САЩ е друга тема
105
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
а тоя 1,3 трилиона долара, раздадени на хората - от къде се взеха - ОТГОВОР - ОТ ПЕЧАТНИЦАТА, откъдето се взеха и ония 1200 долара на възрастен, раздадени от Тръмп за пандемията
104
0
 
13
 
! Отговори
:) преди 2 седмици
Поне и ние помогнахме с 6 милиарда за пакета от стимули, гордейте се!
103
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ние не сбъркахме, сбъркаха 80.000.000 американци. И сега ще ядат хурката!
102
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
АЛЦХАЙМЕР!
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ОЩЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ БЕШЕ ЯСНО, ЧЕ ТРЪМП ЩЕ ЗАГУБИ. ПО-ЛЮБОПИТНО Е КАКВО СТАВА С ИМПИЙЧМЪНТА.
100
5
 
18
 
! Отговори
Бадънски преди 2 седмици
Демент, на 200! Подигравка за нормалността
99
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
КОМРАД БАЙДЪН Е ПОЗОР ЗА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ!
ЗАТОВА ГЛОБАЛИСТИТЕ СА ОГРАДИЛИ С ТЕЛЕНИ МРЕЖИ ВАШИНГТОН И 30 ХИЛЯДНА АРМИЯ ГО ПАЗИ!
98
3
 
32
 
! Отговори
Истината преди 2 седмици
На Джо Байдън мозъкът е като уеб браузър.
20 страници отворени,17 замръзнали и той не знае откъде идва музиката!
97
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нямам нерви да изчета статията - стигнах до втория параграф. Кой ви прави преводите? Мешаница на времена, измислени фрази ("назоваване на имена" - calling someone names perhaps???). If I want a BBC article, I know where to find it.