Байдън вдига данъците само на най-богатите американци

Просто платете справедливия си дял, каза той
29 апр 2021 12:55,
46
Байдън вдига данъците само на най-богатите американци
Снимка: БГНЕС

Американската администрация възнамерява да увеличи данъчното облагане на най-богатите американци, които печелят над 400 000 долара годишно и са увеличили богатството си по време на пандемията. Това заяви в първото си обръщение към Сената и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ американският президент Джо Байдън,съобщават ТАСС и БГНЕС.

"Няма да вдигам данъци за хора, които печелят по-малко от 400 000 долара годишно. Време е корпоративна Америка и най-богатите 1% от американците да платят справедливия си дял. Просто платете справедливия си дял. Неотдавнашно проучване установи, че 55-те най-големи в страната корпорациите през миналата година не са плащали федерален данък върху доходите", се казва в текста на речта на Байдън, публикувана от пресслужбата на Белия дом по време на началото на речта.

Президентът посочи, че "няма федерални данъци върху доходите над 40 милиарда долара." "Много компании укриват данъци чрез данъчните убежища - от Швейцария до Бермудските острови и Каймановите острови. Те използват данъчни вратички и удръжки, които ви позволяват да прехвърлите работни места и да вземете печалба в чужбина. Това е погрешно", подчерта американският лидер.

Той обяви намерението си да реформира корпоративната данъчна система, така че богатите компании да "помогнат да плащат за държавни инвестиции, които ще бъдат от полза за бизнеса им". Ръководителят на Белия дом обясни, че 1% от най-богатите американци, които печелят повече от 400 хиляди долара годишно, ще плащат данъци в размер на 39,6%, както "беше, когато Джордж Буш стана президент".

"Ще се отървем от вратичките, които позволяват на американците, които правят над 1 милион долара годишно, да плащат по-ниска данъчна ставка върху капиталовите печалби, отколкото плащат работещите американци. Това ще засегне само три десети от 1% от всички американци ", каза президентът.

Той добави, че властите ще се справят с "милионерите и милиардерите, които крият данъците си" и тази измама "се оценява на милиарди долари". "Но няма да увелича данъчната тежест за средната класа на тази страна. Те вече плащат достатъчно", обеща Байдън.

Той разкритикува решението на своя предшественик Доналд Тръмп да намали данъците през 2017 г. "Трябваше да се изплати и да осигури огромен икономически растеж. Вместо това доведе до увеличаване на дефицита с 2 трилиона долара", каза държавният глава. Байдън добави, че "вместо да използва данъчни спестявания за повишаване на заплатите и инвестиране в научноизследователска и развойна дейност, милиарди долари отиват в джобовете на ръководителите на компании." Той цитира примера на проучване, според което ръководителите на някои големи компании печелят 320 пъти повече от средния си статистик.

Президентът посочи, че разпространението на новия коронавирус само е увеличило разликата в доходите в САЩ. "Пандемията само влоши нещата. 20 милиона американци загубиха работата си по време на пандемията - американска работна класа и средна класа. В същото време нетната стойност на около 650 милиардери в Америка се увеличи с повече от 1 трилион долара. Нека, казвам го отново. Само 650 души увеличиха състоянието си с повече от 1 трилион долара по време на тази пандемия. Сега състоянието им надхвърля 4 трилиона долара", каза Байдън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 3Ауч ... вярно е, но все пак е гадно, да се прочете. То нали се предлагаше - Да се таксували хората с над 4000 лева заплата. Само ще ти каже, че 5000 лева на доход, даже 10 000 лева, не стигат за това, щерка ти да кара кола за 200 000 лева, а имотите ви общо да са 5 милиона.Ще се изгърбят едни 4-5% от работещите, които всъщност са върха на средната класа в странта, после ще замъкнат виските такси за всеки с над 2000 лева ...А далавераджийте, никойнема ги барне!
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прах в очите..... Какво са 400 000 на фона на милиардите които правят милиардерите? Да обложи тях с 65% какво облага тия които имат малък и среден бизнес?
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора - това не са пари, които ще се дръпнат от онези с бизнес и прочие.Това са паир, коит ще се дръпнат от топ кадрите в САЩ. Видхме, какво се случи с Калифорния - щатът го напуснаха почти 700 000 души миналата година. Някой бяха млади студенти, които се върнаха при мама и тате, заради Covid, но нкой бяха топ специалисти, които се преместиха в Тексас, защото таксите са по-ниски. Скоро ще се местят и в Европа.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В същото време нетната стойност на около 650 милиардери в Америка се увеличи с повече от 1 трилион долара."Точно - "увеличи се", но кое! КОЕ! Стойността на компаниите им! Не е, като някой да е дал 200 000 000 000 долара в джоба на Безос и да е казал - бгай да играеш. Тези пари не могат да се таксуват, защото не са пари в обръщение а стойност на нещо. И това е оправданеието, да се таксуват хората, които се справт по-добре. Учил си 10 години, бачкаш по 12 часа ... на ти екстра такси!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ръководителят на Белия дом обясни, че 1% от най-богатите американци, които печелят повече от 400 хиляди долара годишно,"Да, но порпуснахте да споменте, че е 400 000 на СЕМЕЙСТВО, не на индивид и това включва ВСИЧКИ доходи, не само от заплата. Демек всяко семейство в което правят по над 180 000 долара на човек, и/или изкарва 30-400 000 от дивиденти, сега ще плаща по-високи такси. Нещо, което удобно не бе споменато в кампанията.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Памперсът днес не се ли е изсипал по някои стълби,да се посмеем малко?
13
2
 
4
 
! Отговори
Популизъм преди 2 години
Богатите плащат данъците си извън САЩ а това увеличение е просто повод да вдигнат цените на потребителите и съответно печалбите си.Отнасят го обикновените хора.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че, защо му е на афроамериканеца да учи и да работи...Ще си получава соц. помощите, ще се размножава и ще си върти далаверките!А, "бежанците" от Латинска Америка ще залеят САЩ.Кво шъ стане?Ами производството, което Тромпета с огромни усилия върна в САЩ отново ще се изнесе извън Щатите и този път едва ли ще се върне обратно.
11
0
 
6
 
! Отговори
А преди 2 години
Байдън вдигна цената на горивата с 40 процента само на Целия Свят,за да напълни поизтънелите джобове на приятелчетата си от петролното лоби!
10
0
 
11
 
! Отговори
аман преди 2 години
Стига вече с тоя Байдън, та той едва ли знае, че е президент!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.е. стимулират се бедните да бъдат бедни, така ли да го разбираме? Лошо е да си успял и можещ, хубаво е да си необразован и нископлатен! Новото нормално.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Палячотo Тръмп натрупа нови 2 трилиона долара дългове само за 4 години. Америка е във финансов колапс, а разни богати мошенници не плащат данъци и си крият парите в офшорки. През 2026г. Китай ще изпревари САЩ по номинално бвп.
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната наивна-глуповата комунистическа стратегия да наказва лошите успешни хора - сега поне 90% от тези лоши милионери и милиардери, ще се изнесат документално от САЩ и нямат да плаща данъци на червените демократи. Байдън вдига данъците и раздава пари на професионалните безработни - по-добра рецепта от икономически колапс няма. На следващите избори ще се молят да се върне Тръмп да оправя кашите на червенушковците.
6
0
 
6
 
! Отговори
Адам Смит преди 2 години
Става интересно, но ще го повярвам, чак когато наистина се случи.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъкмо им вдигнал данъците и те се обявяват за социално слаби .
4
3
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Колко да си плосък?Ако се случи, не те ще платят, а работниците, клиентите, калинките и всички по веригата.Ти ще теглиш кредити, за да си позволиш скъпите им услугу.Лукойл работи поредна година на загуба. Цв.Цв. не върна апартаменти. Плажовете продължават да ги бетонират. А ти се буташ като гламав за 10лв 100грцаца на Смокиня....
3
2
 
2
 
! Отговори
шопен преди 2 години
дали това може да се случи и в БЪЛГАРИЯ?
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е американската дивашка система на див капитализъм и експлоататорство да бъде разрушена из основи, да се въведе европейска здравна система, нормални отпуски и пенсии, да се забранят оръжията и да се въведат високи данъци за вечно ненаялите се свръхмилиардери. И това не е комунизъм драги американци, това означава да излезеш от дикенсовия капитализъм от 19в. и да влезеш в 21 век. Иначе ви очаква гражданска война породена от свръх неравенствата..
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми к0мунист, ама после да не мрънка за спонсори