Байдън вдига данъците само на най-богатите американци

Просто платете справедливия си дял, каза той
29 апр 2021 12:55,
46
Байдън вдига данъците само на най-богатите американци
Снимка: БГНЕС

Американската администрация възнамерява да увеличи данъчното облагане на най-богатите американци, които печелят над 400 000 долара годишно и са увеличили богатството си по време на пандемията. Това заяви в първото си обръщение към Сената и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ американският президент Джо Байдън,съобщават ТАСС и БГНЕС.

"Няма да вдигам данъци за хора, които печелят по-малко от 400 000 долара годишно. Време е корпоративна Америка и най-богатите 1% от американците да платят справедливия си дял. Просто платете справедливия си дял. Неотдавнашно проучване установи, че 55-те най-големи в страната корпорациите през миналата година не са плащали федерален данък върху доходите", се казва в текста на речта на Байдън, публикувана от пресслужбата на Белия дом по време на началото на речта.

Президентът посочи, че "няма федерални данъци върху доходите над 40 милиарда долара." "Много компании укриват данъци чрез данъчните убежища - от Швейцария до Бермудските острови и Каймановите острови. Те използват данъчни вратички и удръжки, които ви позволяват да прехвърлите работни места и да вземете печалба в чужбина. Това е погрешно", подчерта американският лидер.

Той обяви намерението си да реформира корпоративната данъчна система, така че богатите компании да "помогнат да плащат за държавни инвестиции, които ще бъдат от полза за бизнеса им". Ръководителят на Белия дом обясни, че 1% от най-богатите американци, които печелят повече от 400 хиляди долара годишно, ще плащат данъци в размер на 39,6%, както "беше, когато Джордж Буш стана президент".

"Ще се отървем от вратичките, които позволяват на американците, които правят над 1 милион долара годишно, да плащат по-ниска данъчна ставка върху капиталовите печалби, отколкото плащат работещите американци. Това ще засегне само три десети от 1% от всички американци ", каза президентът.

Той добави, че властите ще се справят с "милионерите и милиардерите, които крият данъците си" и тази измама "се оценява на милиарди долари". "Но няма да увелича данъчната тежест за средната класа на тази страна. Те вече плащат достатъчно", обеща Байдън.

Той разкритикува решението на своя предшественик Доналд Тръмп да намали данъците през 2017 г. "Трябваше да се изплати и да осигури огромен икономически растеж. Вместо това доведе до увеличаване на дефицита с 2 трилиона долара", каза държавният глава. Байдън добави, че "вместо да използва данъчни спестявания за повишаване на заплатите и инвестиране в научноизследователска и развойна дейност, милиарди долари отиват в джобовете на ръководителите на компании." Той цитира примера на проучване, според което ръководителите на някои големи компании печелят 320 пъти повече от средния си статистик.

Президентът посочи, че разпространението на новия коронавирус само е увеличило разликата в доходите в САЩ. "Пандемията само влоши нещата. 20 милиона американци загубиха работата си по време на пандемията - американска работна класа и средна класа. В същото време нетната стойност на около 650 милиардери в Америка се увеличи с повече от 1 трилион долара. Нека, казвам го отново. Само 650 души увеличиха състоянието си с повече от 1 трилион долара по време на тази пандемия. Сега състоянието им надхвърля 4 трилиона долара", каза Байдън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
от веки веков е така...крадците сочат "виновни",който и да опита да промени правилата...и "засегнатите" ще са печеливши,ако се замислят,но грабеното им от гладни е...проблема е в грабените...продават се за мъниста,вместо да си извадите главите от зад.иците и да подкрепите справедлива кауза даваща ви право на достоен живот...вие се оставяте да ви манипулират и лъжат като хора от 18 век...Еволюцията забравяте престъпници с яхти и острови
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президентът на САЩ милиардера Доналд Тръмп е платил общо 750 долара данък върху доходите си за 2016 и 2017 г. .....Според министерството на Финансите на САЩ, за същия период от време синът на Байдън не е платил НИЩО . Точно за това синковеца на президента в момента го разследват за данъчни измами , пране на пари и далавери с ценни книжа ...Докато Тати облага с по-високи данъци милиардерите.... като Тръмп .
37
4
 
5
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Байдън е популист. Казва това, за да спечели гласове. Богатите имат проверена система как да /полу/скрият приходите си.
36
4
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименсамо,че беден...да ти завиждам...не те виждаме на международният пазар с продукт от които печелиш...бушонче си през което минават едни милиарди обществени...като "зеленото"саниране на ЕС,като рязането на гори,като строежи на подпорни стени,не подпиращи нищо...демек грабежи..да завиждам на крадец...не бе...няма да ти позволя повече да ме крадеш...и не признавам законите ви и сме готови да жертваме животите си за да запазим честта си..беден имащ само пари..Справедлив Свят или...Смърт!
35
5
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименхаха то и цезарите си мислеха,че са безсмъртни,хитлер и той убиващ взел ви страха,СССР и те си мислеха,че са хилядолетници...Справедлив Свят!!!или милиардите гладни идват за вас...не за милиардите ви...а за да въздадат Справедливост!!!кой разбрал...разбрал...Справедлив Свят или...да го закрием...Бог да пази Президента на САЩ!!!
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търкалящият се памперс на Шорош ме кефи и не е скучно.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя популистки напън , богатите американци само се подсмихнали и просто за всеки случай назначили още един адвокат в юридическия си екип..Милиардер плаща данъци единствено в случай че го пожелае и то за сума която той си иска . Има си адвокати... има си счетоводители... има си офшорни сметки... страни по света с данъчни облекчения... хиляди вратички и цели портали в законите които им служат да не плащат каквото държавата иска от тях...Те и за това са милиардери, щото НЕ ДАВАТ лесно пари.
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До От 25Комунизма няма нищо общо!Равните възможности за бизнес изискват и равно данъчно облагане!Въпроса е принципен!А всеки да печели колкото може!Почне ли заиграване с данъците значи политиците търсят популярност!А че сулю и пулю завиждали на богатите това няма значение!
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нас, богатите живеят на гърба на бедните и управляващите мълчат. Как на никой не му прави впечатление, че в една фирма разликата в заплащането на отделни позиции е огромна. Хора с образование се държат на ниски позици, а на ръководни, такива без нужното образование. Министри и шефове също са със странно образование.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кмета на Пазарджик само на бедните.
29
1
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Аууу, пряко ме засяга! Ще се лиша от едното прассе у село...
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А те пък най-богатите са глупави и ще продължават да си регистрират доходите в щатите...
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1000"Това прави акциите по-скъпи и облагодетества собствениците."Да, но работата е, че собствениците са често пенсионни и инвестиционни фондове, в които членуват десетки милиони американци. Ако Байдън на прави нещо, да посегне на тях, размириците покрай смъртта на Флойд, ще са ежедневие навсякъде ....
26
4
 
1
 
! Отговори
От 25 преди 2 години
Потресен съм, че има хора, които не одобрват ... не знаех, че още имаме комунисти живи ...
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1000И да, държавата го е дала като прави на фирмите, защото ако им издърпа капитала и ... GG!Без такива закони, ни Форд, ни Бел Лабс, ни Епъл, ни АМазон щеше да има, а икономиката им щеше да 10-20 тирлиона назад.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1000Да. И не ми харесва, как статията казва "само на най-богатите". Извинявам се много, но семейство с 400 000 долара в Манхатън, Пало Алто и Остин Тексъс, не са особено "богати". Да, заможни са. Но богати? Ееее ... бих казала, че са на границата. Това е еквивалента на 6-7000 лева на месец в София. Да, заможен си. Ама малко трудно ще си позволиш, да караш S класа за 140 000 лева, която е доста често срещана гледка.
23
2
 
2
 
! Отговори
1000 преди 2 години
До Анонимен 17Става въпрос, че тези пари биха били отишли за данъци в хазната, а вместо това са оставени на фирмите, които с тях изкупуват обратно акциите си. Това прави акциите по-скъпи и облагодетества собствениците. И да, тази стойност не може да се таксува, докато не се продадат акциите. Освен това данълът бърху нарастването на капитала е -по-нисък.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Адам СмитЗащо да му поврваш? То ще се случи. И все едно е хубаво, а не е. Безос нма да плати 400 000 000 000 долара в такси. Безос ще палти ноколко милиона, всеки път, когато му трябва ново имение. ОСаналото е в компанията.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 19И е на семйество пич. Демек, ако ти си с топ позиция в нкоя компания от рода на Google, а женати е добър адвокат - пляяяяяс! Плащайте!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19При това 400 000, от който остава по 280 000 след таксите и се делят на смеейстов, което живее в район, където едно кафе е 10 долара, а наема е по 40-50 долара на квадратен метър на месец. Честито :)