Започна окончателното изтегляне на войските на САЩ от Афганистан

За 20 години Америка е похарчила 2 трилиона долара за "вечната война"
1 май 2021 17:35, Нели Христова
45
Започна окончателното изтегляне на войските на САЩ от Афганистан
Снимка: БГНЕС

САЩ и НАТО започнаха днес окончателното изтегляне на своите войски от Афганистан, поставяйки началото на последния етап от приключването на "вечната война" на Америка след 20 години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Американският президент Джо Байдън определи 1 май като официално начало на изтеглянето на оставащите около 2500-3500 войници на САЩ и близо 7000 военни на НАТО.

Изпълнението на огромната задача по напускането започна още преди 1 май. Армията изнася оборудване, преценявайки кое да бъде върнато в САЩ, кое да бъде дадено на афганистанските сили за сигурност и кое да бъде продадено като непотребно на пазарите в Афганистан.

Данни на проекта "Разноските на войната" показват, че САЩ са похарчили над 2 трилиона долара в Афганистан през последните 20 години.

Според служители от министерството на отбраната през последната година се извършва затваряне на по-малки бази като част от изтеглянето. По думите им, откакто Байдън е обявил в средата на април, че изтеглянето трябва да приключи в края на лятото, само около 60 души военен персонал са напуснали Афганистан.

Двама афганистански войници загинаха, а 18 бяха ранени при взрив във военна база на летище "Баграм" в провинция Парван, заявиха днес представители на местните власти, цитирани от ДПА.

Служителите казаха, че бомба е избухнала снощи в джамия в афганистанско военно подразделение, което охранява центъра за задържане в Баграм. Базата се намира съвсем близо до разположените в Баграм международни войски. На летище Баграм е най-голямата американска военна база в Афганистан. Засега никой не е поел отговорност за нападението.

Талибаните заявиха, че международните сили са нарушили крайния срок за изтеглянето на своите войски, както е бил договорен в споразумение между САЩ и талибаните, а това е "отворило пътя" за ответни действия от страна на групировката.

Талибаните казаха, че бойците им сега ще очакват решение от ръководството на групировката с оглед на "суверенитета, ценностите и по-висшите интереси на страната".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"свършиха ли с тероризма и талибаните"Че какъв тероризъм са вършили талибаните? Тероризма го вършеха саудитците от ал кайда с въораженитео и тренировката от ЦРУ. Талибаните са просто местни пущуни избягали в пакистан и водещи борба за пропъждане на нашествениците от техните земи.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сащ"Брани света от радикалният ислям!"Като финансира и въоражава алкайда.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 34Няма никакъв скандал между израел и педофила байдън. Байдън е послушна израелска *** също като тръмп.А на тоя запис не става дум за издаване на никакви секретни операции а за заплашване и изнудване на иранците че изрелската терористична кампания по избиване на цивилни учени и интелектуалци ще продължи ако не направят отстъпки.Просто байдън поднася израелската заплаха вместо тях защото е послушко и прави каквото му кажат.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дали"Американските проксита дали ще изкарат 3 месеца?"То американското прокси отдавна не е на власт. В моемнта талибаните контролират Афганистан. САЩ преговарят с тях а не със собственото си прокси.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшива новина. Окончателно изтегляне никога няма да има. САЩ ще се разпаднат но бази около Иран пак ще имат.
22
1
 
2
 
! Отговори
Тома Неверни преди 2 години
Окончателно- окончателно или само окончателно се 'изтеглят'?или се изтеглят за да направят завръщане?
21
0
 
4
 
! Отговори
Дали преди 2 години
Когато СССР се изтегли от Афганистан тякното прокси правителство изтраЯ близо 3 години. Американските проксита дали ще изкарат 3 месеца?
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1во Защо няма статия за отношението на Байдъновата администрация към Северен Поток 2????Че Джо е подвил опашката и е оставил всичко на благоволението на Путин?!2ро Защо няма статия за скандала между Байдъновата администрация и Израел???Израелските служби за сигурност извадиха запис,че Джон Кери е издал над 200 от военните им акции на Иран!!!Защо българските медии мълчат за тези скандали?
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКак е "перестройка" на американски английски ? "перестройка" е потурчване
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30Не е партизанска война а пещерна. Там са много пещери и талибаните се крият с плъхове в дупки.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ направиха 2001 г направиха чудовищна грешка, влизайки с войски в Афганистан. Тая средновековна ислямска фанатича държава не подлежи на демократизиране и това си е нейна суверенна работа. Опариха се Англия,Съветския съюз и сега САЩ.Вместо да разрушат инфраструктурата на фанатиците от въздуха, американците се набутаха на терен.И се почнаа...Никой никъде не е спечелил срещу партизанска война. Да се питаш САЩ имаха ли ЦРУ, АНС, Съвет на Началник щабовете, Президент и, военен министър 2001г.
16
8
 
2
 
! Отговори
Сащ преди 2 години
Брани света от радикалният ислям!
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 20 години Америка е похарчила 2 трилиона долара за "вечната война"-----------Колко е спечелила от износ на хероин? 20-30 трилиона?
14
1
 
11
 
! Отговори
до баняджията преди 2 години
И ся ко стана,ко???Демокрацията победи ли,"свободният свят" горд ли е от "успеха" постигнат в Афганистан?------------Несъмнено, някои генерали, политици, доставчици, производители и най-вече посредници на оръжие са останали мноооого доволни!!!
13
0
 
9
 
! Отговори
Баняджията преди 2 години
И ся ко стана,ко???Демокрацията победи ли,"свободният свят" горд ли е от "успеха" постигнат в Афганистан?
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разходите на САЩ в Афганистан от 2001г. до 2019 г. възлизат на 822 милиарда долара.Но, едва ли някога ще узнаем истинската сума!Еех, ако тези средства бяха вложени в рушащата се инфраструктура на Щатите, вместо поредната загубена и безсмислена война...
11
0
 
7
 
! Отговори
SS преди 2 години
И като се изтеглят какво ще стане с Афганистан ? Талибаните пак ще вземат власта.Колаборациониското правителство ще бъде изметено.
10
6
 
2
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До АнонименА на рашките какъв беше повода да въведат "ограничения военен контингент"? Подкрепа на просъветското правителство. Така го подкрепиха, че 2 избиха милиона афганци а на края талибаните обесиха руския слуга Наджибула на един кран.
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15 Първо да плащат братчедите ти от мечкаристан за периода 78- 89 г!
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Истинатаама нали повода им be ,тероризма и атаките на 11 09 2001