Грешка ли беше блокирането на Тръмп от Facebook?

Зукърбърг трябва да реши дали го върнат
8 май 2021 21:04, Нели Христова
140
Грешка ли беше блокирането на Тръмп от Facebook?
Снимка: БГНЕС

Връщане в начална точка за Facebook - Надзорният му съвет, натоварен да решава трудните въпроси за свободата на словото, отново постави пред компанията дилема, олицетворена от Доналд Тръмп, и поднови по-общия дебат за саморегулацията на социалните мрежи.

"Върховният съд" на калифорнийската група призна, че на 7 януари тя наистина е трябвало спешно да блокира профила на бившия държавен глава, тъй като е насърчил нахлуването на тълпа негови симпатизанти в Конгреса. Щурмът, приключил с пет жертви, ще бъде запомнен като страшен шок за американската демокрация.

Предстои обаче шефът на фирмата Марк Зукърбърг и неговите екипи да се произнесат ще допуснат ли да се завърне политикът, получил гласовете на 70 милиона избиратели.

"Те си помислиха, че могат да се отърват от един досаден проблем. Топката обаче се върна в тяхното поле", констатира Сара Робъртс, преподавател в Калифорнийския университет - Лос Анджелис (UCLA).

През цялата президентска кампания в САЩ, а и доста преди нея, тази мрежа и друга една - Туитър, бяха упреквани, че служат като рупор на бившия президент, готов ту да подцени тежестта на пандемията, ту да заклейми без доказателства предполагаеми изборни нарушения.

Дигиталният остракизъм, на който бе подложен той в началото на януари, отново разбуни духовете - според голям брой граждански сдружения е било направено нещо необходимо, но недостатъчно и твърде късно. Според други станалото е опасен прецедент, засягащ свободата на изразяване.

И наистина, милиардерът републиканец, достигнал някога 89 милиона последователи в Туитър, 35 милиона във Facebook и 24 милиона в Инстаграм остана само с един блог на своя сайт и с акаунти в негова подкрепа в алтернативните мрежи.

"Страхливци"

"През последните години видяхме странно разширяване на ролята на социалните мрежи, особено когато един президент си служеше с тях, за да обявява управленските си решения", коментира Сара Робъртс.

"Те спечелиха от тази представа за публично място, но тя е и бреме", добавя преподавателката.

Заради масовите кампании за манипулация по време на изборите в САЩ и Великобритания през 2016 г., преследването на малцинството рохинги в Мианма и множество други скандали Фейсбук бе принуден да реагира, за да запази доверието на потребителите и рекламодателите.

Този гигант сред социалните мрежи въведе ред нови предпазни мерки: модериране на съдържанието, борба с дезинформацията, временно спиране на политическите реклами, повече прозрачност, а от декември и надзорен съвет.

Определен като независим, но финансиран от компанията, той е с международен състав - включва 20 журналисти, адвокати, правозащитници и бивши политически ръководители.

"Една група от 20 души нямаше как да реши такъв обширен и дълбок проблем като този с Фейсбук и неговите 3 милиарда потребители", чуди се Хани Фарид, преподавател от университета в Бъркли.

Създаването на съвета "беше хубава реклама, но при първата възможност да свършат нещо те постъпиха като страхливци. Това не предвещава нищо хубаво", казва той.

В края на януари Марк Зукърбърг заяви, че иска да вижда в социалната си мрежа по-малко политика и "разединяващи приказки", а повече "позитивно" взаимодействие.

Заедно със своя директор по обществени политики Ник Клег той редовно отправя призиви за повече регулация от страна на правителствата, съгласувана с платформите.

"Да вдигнеш ръце"

С проблема наистина се заеха хора на изборни постове. В САЩ те искаха да променят "раздел 230" - закон от 1996 г., който защитава интернет доставчиците от преследване заради съдържание, публикувано от трета страна.

Предвидено бе по-специално да ги задължат по-добре да филтрират публикациите и да се търси от тях повече отговорност за съвсем реалните последици от някои разговори онлайн.

Промяната в документа - крайъгълен камък за платформите, би могла обаче да има неочаквани ефекти, защото той дава на сайтовете възможност да действат самостоятелно срещу размирниците, включително срещу Доналд Тръмп.

Но не всички мрежи имат достатъчно средства, за да поддържат десетки хиляди модератори и сложни алгоритми.

При всяко положение промяната няма да дойде още утре, тъй като Конгресът е силно разделен по въпроса, изтъква Сара Робъртс.

"Някои виждат в социалните мрежи средство за изобличаване на тролове фашисти, злоупотребяващи с общественото мнение, други - място, където дискриминират консерваторите", казва тя.

Съответно в средносрочен план Фейсбук, Туитър и една шепа компании ще продължат "да вземат важни решения, засягащи свободата на изказа", отбелязват експертите на влиятелната правозащитна организация Американският съюз за граждански свободи (ACLU).

Колкото до Марк Зукърбърг, повторил, че не желае да става "арбитър на истината", той разполага с шест месеца, за да реши своята главоблъсканица.

"Той няма как просто да вдигне ръце и да се прави, че всичко ще е наред, или да чака някакво чудо", заключава изследователката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, че беше грешка. Но повечето хора могат само да следват и нямат т.. да вземат различни решения от течението в момента.
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До и на васТрябва да го разкодирам това което си написал. Ей богу защо си мислите че сте забавни? То тъпо тъпо, та дрънка. Ей такива най - много блокират във Фейсбук - когато ги разконспирираш че са най - големите глуп..ци.
14
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тромпета показа на практика като какво е да си подчинен на Путин и фашистката власт на Русия.И понеже финансовите инжекции спряха сега разпродава империята си.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До насилницикакво е това изречение без препинателни знаци? Много ми е интересно в какво състояние си го писала. Е аз не съм фейсбук няма да те блокирам но понякога просто си мисля че и прекалената свобода не е нещо добро. Всичко прекалено води именно до тези тъпизми и блокажи и какво ли не. Истината е че сме си виновни самите ние.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е грешка, а груба проява на диктатура. Та нали всеки има право на мнение. Нали САЩ беше еталон за демокрация!? Нали се говори за свобода на словото. А какво се случи? Байдън с петролното, фармацефтичното и оръжейното лоби зад себе си манипулира изборите и заглуши опонентите си. Приложи насилие, за да наложи властта си над шамандуроглавата нация.
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13Айде сопри се докато е време че да не кажа ти на кого ми приличаш. Или по - скоро на какво. Че ще вземеш да ме блокираш. Твоето мнение за нея си е твое. Никой не е длъжен да мисли като теб. И като не ти харесва нещо просто не го четеш, а не влизаш някъде само за да го оплюнчиш. Така е и във Фейсбук. Не случайно са сложили опция за блокиране. Заради такива като теб.
10
5
 
0
 
! Отговори
до9 преди 2 години
Абе нали свобода е да пишеш, както сега си писал и каквато глупост да измислиш да не те бият през ръцете, че си я публикувал. Като искаш направи нещо подобно и недей да триеш нищо и никого. Те така са решили-блокирали му профила, ами свободен е да пише някъде другаде, само че Тръмп-а иска да има кой да чете каква глупост е писал, а не само да пише като нас тука
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той пък ей сега ще се върне.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10Айде стига си обиждал.,никой не те кара да го четеш.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8Възможно е но тогава за каква свобода говорим? излиза че такова нещо като свобода няма. Всичко е само бизнес и интереси. и възможност само на тези които са създавали подобни програми да си ги използват безнаказано и да си дрънкат в тях каквото искат. Задавам въпроса - трябва ли ми тогава на мен Фейсбук? Така погледнато - не. Фейсбук би трябвало да компания с идеална цел - нали уж е правена за хората? да ама не.
6
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Facebook не е компания с идеална цел. Има пълното право да блокира ВСЕКИ. Това нещо - частна собственост в България не го разбираме, но в Щатите е основополагащо.
5
4
 
9
 
! Отговори
Хичо преди 2 години
Американците да спрат да си избират 90 годишни мумии за президенти
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Използващите този сайт сме без социални мрежи.
3
1
 
12
 
! Отговори
Маските паднаха преди 2 години
Не е грешка, а начин на управление. Традиционен, без маска и без грим. Приказките за демокрацията са хубави, както приказките за Дядо Коледа. Очарователни са, но си остават приказки.
2
4
 
11
 
! Отговори
Да не спрат на славч преди 2 години
Грешка е. Защото със забраната го правят по-популярен сред ***. Макар че, ако се пишат откровени глупости, трябва да има някаква санкция. Освен това, Тръмп ходи на обществени места, дава пресконференции, т. е. има и други канали на комуникация. Ако блокират фейса на чалгаря например, може да започнат масови самоубийства на феновете му, които логично ще помислят, че си е заминал. Не е шега работа.
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешка е. Фейсбук е място където всеки влиза и говори това което си иска. Защо трябва да се забрани на Тръмп да го прави? Явно някой много го е страх от нещо. А истината е че никой умен човек няма да се върже на глупостите които този човек би наговорил. Може би само *** които го избраха за президент, но ако наистина някой с страхува от неща нали си има служби и тям подобни могат да го следят ако искат. Тайно, разбира се. Ха - ха!