Грешка ли беше блокирането на Тръмп от Facebook?

Зукърбърг трябва да реши дали го върнат
8 май 2021 21:04, Нели Христова
140
Грешка ли беше блокирането на Тръмп от Facebook?
Снимка: БГНЕС

Връщане в начална точка за Facebook - Надзорният му съвет, натоварен да решава трудните въпроси за свободата на словото, отново постави пред компанията дилема, олицетворена от Доналд Тръмп, и поднови по-общия дебат за саморегулацията на социалните мрежи.

"Върховният съд" на калифорнийската група призна, че на 7 януари тя наистина е трябвало спешно да блокира профила на бившия държавен глава, тъй като е насърчил нахлуването на тълпа негови симпатизанти в Конгреса. Щурмът, приключил с пет жертви, ще бъде запомнен като страшен шок за американската демокрация.

Предстои обаче шефът на фирмата Марк Зукърбърг и неговите екипи да се произнесат ще допуснат ли да се завърне политикът, получил гласовете на 70 милиона избиратели.

"Те си помислиха, че могат да се отърват от един досаден проблем. Топката обаче се върна в тяхното поле", констатира Сара Робъртс, преподавател в Калифорнийския университет - Лос Анджелис (UCLA).

През цялата президентска кампания в САЩ, а и доста преди нея, тази мрежа и друга една - Туитър, бяха упреквани, че служат като рупор на бившия президент, готов ту да подцени тежестта на пандемията, ту да заклейми без доказателства предполагаеми изборни нарушения.

Дигиталният остракизъм, на който бе подложен той в началото на януари, отново разбуни духовете - според голям брой граждански сдружения е било направено нещо необходимо, но недостатъчно и твърде късно. Според други станалото е опасен прецедент, засягащ свободата на изразяване.

И наистина, милиардерът републиканец, достигнал някога 89 милиона последователи в Туитър, 35 милиона във Facebook и 24 милиона в Инстаграм остана само с един блог на своя сайт и с акаунти в негова подкрепа в алтернативните мрежи.

"Страхливци"

"През последните години видяхме странно разширяване на ролята на социалните мрежи, особено когато един президент си служеше с тях, за да обявява управленските си решения", коментира Сара Робъртс.

"Те спечелиха от тази представа за публично място, но тя е и бреме", добавя преподавателката.

Заради масовите кампании за манипулация по време на изборите в САЩ и Великобритания през 2016 г., преследването на малцинството рохинги в Мианма и множество други скандали Фейсбук бе принуден да реагира, за да запази доверието на потребителите и рекламодателите.

Този гигант сред социалните мрежи въведе ред нови предпазни мерки: модериране на съдържанието, борба с дезинформацията, временно спиране на политическите реклами, повече прозрачност, а от декември и надзорен съвет.

Определен като независим, но финансиран от компанията, той е с международен състав - включва 20 журналисти, адвокати, правозащитници и бивши политически ръководители.

"Една група от 20 души нямаше как да реши такъв обширен и дълбок проблем като този с Фейсбук и неговите 3 милиарда потребители", чуди се Хани Фарид, преподавател от университета в Бъркли.

Създаването на съвета "беше хубава реклама, но при първата възможност да свършат нещо те постъпиха като страхливци. Това не предвещава нищо хубаво", казва той.

В края на януари Марк Зукърбърг заяви, че иска да вижда в социалната си мрежа по-малко политика и "разединяващи приказки", а повече "позитивно" взаимодействие.

Заедно със своя директор по обществени политики Ник Клег той редовно отправя призиви за повече регулация от страна на правителствата, съгласувана с платформите.

"Да вдигнеш ръце"

С проблема наистина се заеха хора на изборни постове. В САЩ те искаха да променят "раздел 230" - закон от 1996 г., който защитава интернет доставчиците от преследване заради съдържание, публикувано от трета страна.

Предвидено бе по-специално да ги задължат по-добре да филтрират публикациите и да се търси от тях повече отговорност за съвсем реалните последици от някои разговори онлайн.

Промяната в документа - крайъгълен камък за платформите, би могла обаче да има неочаквани ефекти, защото той дава на сайтовете възможност да действат самостоятелно срещу размирниците, включително срещу Доналд Тръмп.

Но не всички мрежи имат достатъчно средства, за да поддържат десетки хиляди модератори и сложни алгоритми.

При всяко положение промяната няма да дойде още утре, тъй като Конгресът е силно разделен по въпроса, изтъква Сара Робъртс.

"Някои виждат в социалните мрежи средство за изобличаване на тролове фашисти, злоупотребяващи с общественото мнение, други - място, където дискриминират консерваторите", казва тя.

Съответно в средносрочен план Фейсбук, Туитър и една шепа компании ще продължат "да вземат важни решения, засягащи свободата на изказа", отбелязват експертите на влиятелната правозащитна организация Американският съюз за граждански свободи (ACLU).

Колкото до Марк Зукърбърг, повторил, че не желае да става "арбитър на истината", той разполага с шест месеца, за да реши своята главоблъсканица.

"Той няма как просто да вдигне ръце и да се прави, че всичко ще е наред, или да чака някакво чудо", заключава изследователката.


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
2
 
! Отговори
А сега сериозно преди 1 месец
До ПетяКак пък сложи един от най-успешните президенти на САЩ Тръмп и мутрата ни, в един кюп? Така ви е наредено ли?
110
4
 
1
 
! Отговори
Петя преди 1 месец
Светът може и без такива като Трамп и Бойко. Трамп е на 75 години.На баба Зика се подигравате,а на Трамп не.Той отсега е изкукуригал,а се готви за следваяите избори.Да си гледа старините защото всичко се случва.
109
3
 
1
 
! Отговори
Юли преди 1 месец
Не е загуба за човечеството.Фейсбук е отворен за всеки наормален човек.Не разбирам защо някои хора искат да ръководят и манипулират хората чрез фейсбук.
108
0
 
6
 
! Отговори
А сега сериозно преди 1 месец
До 100-Тръмп е свободен да си направи собствен сайт и да се изразява колкото си иска. Обаче едва ли ще събере такава аудитория.----------Ти вярваш ли си на предсказанията?Имаш ли информация колко хора от САЩ и от целия Свят влизат в сайта на Тръмп за да прочетат какво му е мнението???? И не само хора, но и журналисти.Тръмп и в сайта си и преди в Туитър , не му пука колко регистрирани последователи има- а колко хора четат дирекно посланита му и видеа, без журналистическо предъвкване .
107
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И зукабърг и туитъра работят за Тръмп, защото това цензуриране на Тръмп само ще амбицира още повече неговите привърженици. Сега и републиканци и демократи така се намразиха, че рано или късно ще се стигне до гражданска война ако така я карат демократите.
106
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нищо не определя собственика не само в сащ, в БГ а и по света. Властта чрез службите го държи за топките и не може да мръдне повече от което му разрешават. Тръмп трябваше да разчисти службите от слугите на демократите т.е. всички и чак тогава можеше да работи. А той ги остави и те непрекъснато го саботираха.И Зука, и Холивуд, и медии, и прочие са в ръцете на либерастите, толкова му е свободното частно "мнение."
105
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
статиятa манипулира простолюдието че американците били против Тръмп да е на социалните мрежи и че Зука е прав и ми пускат какво казал тоз или онзи ама все демократи. Ама изборите показаха какво мислят американците за Тръмп - 75 млн гласуваха да е президент и толкова ама фалшиви за Джо и към 100 млн не гласуваха като мен от демократ сега силен привърженик на Тръмп. Та какво казали демократските НПО-та, професори и прочие либерасти нас не могат да ни манипулират тия либерастки фашаги.
104
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не просто грешка, а лицемерие!
103
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Несъм влизал в фийса от няколко месеца. Мразя ционистките мрежи
102
0
 
9
 
! Отговори
Божков от Дубай преди 1 месец
Акциите на туиттер, фейбук и кока-кола паднаха драстично след расистки работи срещу бели хора
101
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пропагандата на сащ е най силна
100
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Facebook в представите на много хора е символ на свободното изразяване. Ами не е! Това е частна компания! Собственикът определя правилата. Все едно да давате под наем стая и да не може да изгоните наемател. Тръмп е свободен да си направи собствен сайт и да се изразява колкото си иска. Обаче едва ли ще събере такава аудитория.
99
3
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 1 месец
Той може да си позволи такива неща на живо които вие само можете да ги лайквате (ако искате) по Фейсбук !
98
1
 
24
 
! Отговори
Много умно ? преди 1 месец
Те понеже в Юесей всичко друго оправиха та това беше най- важното да изключат Тръмп от Фейсбук ?!И сега вече цъфнаха и вързаха....Няма масови убийства. Трилионният дълг изчезна. Тъмните са толерантни към белите. Д.жендърите ти позволяват да кажеш че си мъж или жена. Заводите се върнаха от Китай и милионите безработни вече не са на купони. И бездомни няма.
97
1
 
29
 
! Отговори
Тръмп преди 1 месец
прави собствена соц. мрежа с негови сървъри. Всяко действие има противодействие. Байдън дойде на власт след ОГРОМНА ИЗБОРНА ИЗМАМА!
96
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЦЕНЗУРАТА НА КОМРАД БАЙДЪН И ГЛОБАЛИСТИТЕ В ПЪЛНИЯ СИ БЛЯСЪК
95
2
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 1 месец
Закривай'
94
28
 
1
 
! Отговори
дончУ белината преди 1 месец
най-некадърния иТъъп пРезидент в историята на Щатите.
93
3
 
7
 
! Отговори
до ББ преди 1 месец
Следващия път като те видя да просиш пред Фантастико, ще те пребия.
92
2
 
0
 
! Отговори
О преди 1 месец
Здравейте