Каква трябва да е политиката на САЩ срещу ядрената програма на Северна Корея?

Америка трябва да приеме, че няма да успее да денуклеаризира КНДР
10 май 2021 22:00, Нели Христова
86
Каква трябва да е политиката на САЩ срещу ядрената програма на Северна Корея?
Снимка: БГНЕС

Администрацията на Байдън се ангажира да продължи "калибрирана" дипломация към Северна Корея, която да убеди лидера Ким Чен Ун да спре безумните си опити да произвежа ядрено оръжие, което може да бъде доставяно.

Но това е напразна надежда. Вместо това светът и особено САЩ трябва да намерят начин да живеят със Северна Корея, която е въоръжена с "Бомбата" и трябва да насочат усилията си към това да не позволят Ким да я използва или продава.

Дискусиите с редица лица, които са имали работа със севернокорейското правителство или са наблюдавали действията на управляващото му семейство, са убедили експертие, че нито един Ким - нито Ким Чен Ун, нито баща му, нито дядо му - никога не е имал намерение и няма да се откаже от търсенето на преносимо ядрено оръжие.

Също така Ким няма вероятност да се откаже от такова устройство, след като то може да бъде внедрено. Всъщност Северна Корея очевидно разполага с произволен брой такива устройства - някои анализатори казват, че може да са повече от 60, въпреки че доставките все още са в процес на разработка.

Това ни води до сферата на това, което може да е възможно и постижимо, пише CNN. За Ким притежанието на ядрено оръжие е въпрос на екзистенциално оцеляване. Неговият краен страх несъмнено е да не последва съдбата на либийския полковник Муамар Кадафи - измъкнат от дренажна тръба от бунтовници и екзекутиран, което бе пряка последица от решението да се откаже от собствената си ядрена програма, която позволи на враговете му на Запад да подкопаят режима му.

Все пак не е ясно дали президентът Байдън или неговите основни съветници са готови да приемат идеята за ядрена Северна Корея. Джо Байдън заяви, че всяка дипломация "трябва да бъде обусловена от крайния резултат от денуклеаризация". В същото време той и екипът му с основание отхвърлят подхода на бившия президент Доналд Тръмп , който се съгласи да премахне всички санкции в замяна на това Северна Корея напълно да прекрати своята програма за оръжия и да демонтира всички устройства. Разбира се, Ким отхвърли изцяло предложението при последната им среща в Ханой.

"Нашата политика няма да се фокусира върху постигането на голяма сделка, нито ще разчита на стратегическо търпение", каза секретарят на Белия дом Джен Псаки, след като обяви миналия месец, че администрацията е завършила месечния си преглед на политиката в Северна Корея. "Нашата политика призовава за калибриран практически подход, който е отворен и ще изследва дипломацията с КНДР за да постигне практически напредък, който увеличава сигурността на САЩ, нашите съюзници и разгърнатите сили", каза тя.

Изключително похвална цел. Но стъпките, необходими за достигането й, и формата на крайния резултат са толкова важни за запазването на мира - дори и с ядрено въоръжение - на Корейския полуостров.

Същността на всеки такъв план трябва да лежи върху това Съединените щати намират начин да убедят Севера да се присъедини към глобалния клуб за неразпространение на ядрено оръжие. Имплицитно би било приемането, че тя вече има оръжие. На свой ред Северът ще трябва да направи оръжията и тяхната сигурност ясно видими и отворени за проверка.

Китай има всички стимули да се придържа към такъв план и да види, че Северна Корея зачита нейния дух и дума. Байдън трябва да убеди Си Дзинпин да посредничи в отношенията им с Ким. В същото време Ким, както и Си, трябва да разберат, че ако Северна Корея изстреля ядрено оръжие на която и да е чужда сила, Съединените щати са способни не само на целенасочена ядрена атака срещу столицата на Пхенян, но и да превърнат цялата Северна Корея в радиоактивна стъклена купа.

Вярно е, че САЩ е малко вероятно да се ангажират в пълномащабен ядрен обмен, който може да унищожи и Южна Корея и да нанесе огромни щети на Китай, но също така е вярно, че Пекин не би искал ядрен удар върху съседката си, тъй като източната провинциална столица на Китай от Далиан е на едва 200 мили от Пхенян, а Пекин е на едва 500 мили на запад.

Друг краен резултат, който просто не е поносим: продажбата на северната ядрена или ракетна технология в чужбина. Има индикации, че КНДР се е впускала в подобни приключения в миналото. Твърди се, че Пхенян е помагал на бащата на пакистанската бомба - A.. Кю. Хан, при производството на Критрони или ядрени тригери, още през 90-те години. По-късно международните инспектори разкриха доказателства, които сочат, че Северът е снабдил Либия с почти два тона уран и обогатен уран хексафлуорид през 2001 г.

Към 2007 г. Северна Корея помага на Сирия да изгради ядрен реактор в пустинята, който в крайна сметка е бил унищожен при израелски въздушен удар . Преди четири години доклад на ООН предполага, че Пхенян е предложил за продажба на всички желаещи, обогатени с литий-6 изотопи, използвани в производството на термоядрени оръжия.

Северът твърди, че е детонирал първата си термоядрена експлозия през септември 2017 г., въпреки че това не е потвърдено.

Като фактор трябва да се вземе и поведението на Северна Корея в миналото. През 1985 г. Пхенян, под натиска на Съветския съюз, стана страна по договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО). Но след това, в пристъп на пика, бащата на Ким се оттегли от споразумението 18 години по-късно. През 2009 г. Северна Корея нареди на всички инспектори на ООН да напуснат страната.

И все пак администрацията на Байдън изглежда няма много други работещи алтернативи, освен да намери път към това Ким да бъде примамен или принуден да се върне в процеса - независимо дали с моркови или пръчка от реални, изпълними санкции, особено чрез привличането на Китай в процеса, което да е нещо повече от просто устни договорки. Един от водещите американски преговарящи със Северна Корея, Евънс Дж. Р. Ривър, казва, че САЩ "трябва да изтласкат севернокорейците от всеки възможен ъгъл, така че всяка сутрин, когато Ким Чен Ун се събуди, да се чуди дали ще изкара до края на деня".

Ривър прави пауза, след което добавя: "Убеден съм, че той е рационален актьор."

Байдън и неговите преговарящи трябва да намерят някакъв начин да убедят Ким, че разбират неговите нужди, но че той трябва да разбере колко е задължително да дойде на масата за преговори като отговорен член на общността на нациите и на ядрените сили. Това е най-добрата гаранция за дългосрочнотооцеляване в Северна Корея и, разбира се, на Ким Чен Ун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко, че Ким не удари Япония или Южна Корея с ядрено оръжие.
32
0
 
2
 
! Отговори
Gorskio преди 2 години
А така - ***, моля Ви, кажете на американците каква трябва да им е политиката :) :) :)
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече бомби и ракети имат корейците, толкова по любезни и внимателни ще са американците с тях.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само ядрено оръжие може да защити една държава от американците. Иначе краварите разпореждат какво да се прави и ако не изпълнят каквото казват - бомбардират или нахлуват с войски.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може би трябва да оставят Северна Корея на мира и да не се опитват да я унищожат, щото иначе ядрения потенциал на корейците може да ги ужили болезнено.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чернобил доказа:Радиацията пречи само на човека, а само човекът пречи на природата.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Индия е бедна и мръссна, но има ядрено оръжие и Светът не я закача.Плуват ковиди по Инд и Ганг.Никой не може да ги принуди да си изчистят и измият.
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво ще се "гърчат" САЩ пред Северна Корея?Единствената причина за това, е че не искт да дават човешки жертви.Техните ядрени оръжия са много по съвременни и мощни.И ако искат могат да изтрият СК от картата на света.Виж за Ким не съм сигурен, че им дремят човешките жертви.Точно затова те са по-опасни.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чернобил е природен парк с животни и растения. Под защитата на ЮНЕСКО.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя да си се хване под ръка с Путин........
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя да си се хване под ръка с *** и да заминават двамцата за рая.Барабар с ракетите.Светът ще стане едно по-добро място.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бибитко ще посредничи срещо еднограмово кюлче!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надупена!
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краварника накрая ще приеме, че не може да са на всяка манджа меродия!
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай и Русия могат да окажат натиск на С.Корея.Американците не могат нищо да направят.Не виждам нито един инструмент ,с който да настъпят С.Корея.В тази страна от десетилетия са свикнали да ядат корени,не може да ги стреснеш с нищо
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Корея ще достави бомби и на Северна Македония.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква ще е политиката на ООН срещу чиффуддската ядренна програма която избива мирно население в Палестина?
16
11
 
4
 
! Отговори
USSF преди 2 години
Джоу Байдън няма много да се церемони с Кимчо. Америка с космическата си флотилия USSF в подходящия момент отКосмоса ще изтрие от лицето на Земята не само Северна Корея, но и всичките феодални прими.тиви-Русия, Китай и Джихадистки Иран.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За информация взривените до момента атомни бомби на земята са ..... 2442. Тук не броим авариите по АЕЦ по света.
14
0
 
2
 
! Отговори
Бойко преди 2 години
Ще им пратя Маноил Манев да въдвори ред в отношенията им и да ги нахока