САЩ изпитва недостиг на работна ръка

Лорънс Самърс, бивш финансов министър на САЩ
12 май 2021 10:14, Анисия Иванова
39
САЩ изпитва недостиг на работна ръка
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

САЩ започва да изпитва недостиг на работна ръка. Това каза пред Лорънс Самърс, бивш финансов министър на САЩ

"Много мениджъри се тревожат и говорят за това. Не могат да намерят работници. Наемането на работна ръка трябва да се увеличи", каза той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Доказателство за това е, че имахме изключително силни средни почасови ставки през този месец. Само един месец е. Миналият месец бяха по-ниски, но този месец имаха ръст от 9% на годишна база. И вероятно цифрата е била изкуствено задържана ниска, поради факта че повечето от новите работни места са били в сектори с ниски заплати, като ресторантите

Това, което виждаме е все по-голямо доказателство за недостиг на работна ръка и може би това ще се окаже преходно. Може би ще се окаже, че когато учениците се върнат на училище повече хора ще се върнат на работа и ще изчезне това усещане за недостиг на работна ръка. Но като гледам данните виждам много по-голямо доказателство, че хората, които са се пенсионирали през последната година няма да се върнат, каза още финансистът.

Виждам повече доказателства, че хората които по един или друг начин са променили живота си скоро няма да се върнат на работа. Очаквам, че с бързия растеж на икономиката през следващите няколко месеца този недостиг на работна ръка ще се увеличи и ще окаже повече натиск върху заплатите, което ще се прехвърли върху цените.

Споерд него инфлацията може да се ускори сравнено с нивото на което е това лято, вместо да се забави, както Фед и Министерството на финансите толкова уверено прогнозират.

Още едно доказателство е пазарът на имоти. Цените на жилищата се увеличават с двуцифрени темпове и това показва, че наемите вероятно ще се повишат скоро. Отчасти по тази причина хората купуват тези имоти. Затова и компаниите за частен капитал изкупуват голямо количество къщи. Досега факторът наем задържа индексите на инфлацията през сезона, но това предстои да се промени, допълни Самърс.

Между въпросите за инвентара, въпросите с недостига на работна ръка и наемите, трябва да кажа, че моите притеснения за инфлацията са все по-големи, каза още финансистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябват им черноработници-тираджии, работници в макдоналдс, KFc, товароразтоварачи...неща, които американците не искат да работят.
7
1
 
36
 
! Отговори
аз преди 2 години
Да влизат в ЕС. Ще получат "бежанци" на корем :)
6
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото по-малко бели хора, толкова по-малко работещи и умни хора с трудови навици. Освен белия човек, японците и китайците, друг никой на тази планета няма трудови навици и трудов морал. Другите могат само да се размножават, ама то за това не се иска акъл, природата ти го е заложила като инстинкт.
5
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е шанса да наемеш някого да работи за заплащане , което е дори по-малко от социалната помощ която ще получи като безработен ?
4
1
 
29
 
! Отговори
Да преди 2 години
Ами те тъмните на цвят не работят а белите са по 200 кг и не могат...
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мексико е близо
2
2
 
28
 
! Отговори
Демек преди 2 години
Търсят се едни балами да изкарват пари за едни дискримирани ***, които могат да си наберат от магазините когато и каквото искат.
1
3
 
37
 
! Отговори
Нищо чудно преди 2 години
Белите намаляват...