Джо Байдън: Путин не стои зад хакерската атака на нефтопровода

За първи път президент на САЩ коментира хакерска атака
14 май 2021 22:28, Нели Христова
133
Джо Байдън: Путин не стои зад хакерската атака на нефтопровода
Снимка: БГНЕС

Президентът Джо Байдън адресира хакерската атака на Colonial Pipeline в речта си в Белия дом в четвъртък, което бе сигнал както за сериозността на ефектите от нападението, така и за това колко е повлияла както на критичната инфраструктура, така и на публичните агенции и компании.

Забележително е, че Байдън заяви, че правителството на САЩ не вярва, че руското правителство е замесено в хакването, но каза, че ФБР в момента мисли, че хакерите живеят в Русия.

"ФБР публикува подробности за нападението", каза Байдън. "Не вярваме, че руското правителство е участвало в това нападение, но имаме сериозни основания да вярваме, че престъпниците, извършили нападението, живеят в Русия... Уверен съм, че съм прочел доклада на ФБР точно и те казват, че Путин не участва, правителството не участва."

В отговор на репортерски въпрос Байдън заяви, че не е изключил обратни кибератаки срещу отговорните хакери и каза, че правителството ще "предприеме решителни действия срещу мрежите за рансъмуер".

Байдън отказа да коментира дали Colonial Pipeline е платил откуп за 5 милиона долара. Има противоречиви съобщения за това дали компанията е платила откуп или не. В четвъртък Bloomberg съобщи, че компанията е платила откупа часове след нападението. Ден по-рано Ройтерс заяви, че компанията не е планирала да плати откупа.

Миналата седмица хакерска организация, наречена DarkSide, хакна Colonial Pipeline, която експлоатира тръба с дължина 5500 мили по Източното крайбрежие и е най-големият нефтопровод в САЩ. В отговор на хака, засегнал IT мрежата на компанията, компанията затвори целия тръбопровод, спирайки разпределението на газ по цялото Източно крайбрежие на САЩ. Няма доказателства, че хакерите са успели да проникнат в оперативната мрежа (OT) на тръбопровода.

Хакерите, отговорни за атаката, публикуваха в понеделник съобщение за пресата на уебсайта си в dark net, като се дистанцираха от руското правителство и заявиха, че са напълно "аполитични" и се интересуват само от пари.

"Нашата цел е да печелим пари, а не да създаваме проблеми на обществото", се казва в изявлението на хакерите.

Спирането на газопровода доведе до недостиг на газ в югоизточната част на Съединените щати, като много бензиностанции остават без бензин както поради недостиг на газ, така и, заради широко разпространено паническо купуване от страна на гражданите. Видеоклипове, появили се в мрежана през последните няколко дни, показват, че клиентите пълнят всякакви съдове с бензин. Съобщава се, че един Хамър във Флорида е пламнал минути след като шофьорът е напълнил няколко контейнера с бензин. Няколко известни консервативни гласове, включително Тъкър Карлсън, свързват хакването на тръбопровода с конспирация на Green New Deal и хаштагове, свързани с недостига на газ с президента Байдън.

Самата реч е забележителна, защото рядко президентът директно се обръща към хакерска атака, а това показва, че Белият дом вярва, че както тази атака, така и рансъмуерът в по-общ план представлява заплаха за Съединените щати. Байдън използва речта, за да призове законодателство, което да осигури финансиране на така наречената „критична инфраструктура“, за да се втвърдят техните практики за киберсигурност.

Байдън каза, че американците могат да очакват връщане към нормалното състояние през следващите няколко дни и каза, че тръбопроводът "е започнал да се рестартира".

"Горивото започва да тече към повечето пазари, които компанията обслужва. Те трябва да достигнат пълния си капацитет този уикенд и през следващата седмица", каза Байдън. "Няма да усетим ефектите върху тръбата веднага. Този тръбопровод е дълъг 5500 мили. Той никога не е бил напълно спиран през цялата си история. Сега той трябва безопасно и напълно да се върне към нормалната работа и това ще отнеме известно време. "

Байдън каза, че федералното правителство ще обмисли да предприеме действия срещу всякакви бензиностанции, които целят измама, и каза, че "никой не трябва да използва тази ситуация за финансови печалби. Това е, което хакерите се опитват да направят. За това са хакерите, а не ние."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари