Стигна ли "Хаванският синдром" до вратата на президента на САЩ?

Двама служители са получили мистериозни симптоми на територията на Белия дом
19 май 2021 21:00, Нели Христова
79
Стигна ли "Хаванският синдром" до вратата на президента на САЩ?
Снимка: БГНЕС

В края на миналата година двама служители на Белия дом са поразени от мистериозно заболяване, като единият от тях започва да се чувства зле в момента, в който минава през портите на имота. Подробности все още не са известни, тъй като следователите все още се мъчат да определят кой или какво стои зад тези странни инциденти.

Множество източници свидетелстват пред CNN, че са засегнали двама служители от Съвета за национална сигурност през ноември 2020 г. - първият ден след президентските избори, а вторият - няколко седмици по-късно. Случаите са подобни на необяснимите физически симптоми, които са изпитали повече от 100 американски дипломати, шпиони и войници по целия свят, известни като "синдромът Хавана".

Разузнавателната общност все още не е сигурна кой причинява странния набор от разтройства на нервната система или дали те могат окончателно да бъдат наречени "атаки". Дори технологията, която може да причини толкова противоречив набор от симптоми, е предмет на дебат.

Първият инцидент, за който съобщава CNN, се е случил след изборите през 2020 г., когато служителят на NSC се опитва да премине през входа за персонал. Той получава само от леки симптоми, включително главоболие и безсъние, които изчезват след една седмица.

Вторият служител е бил "атакуван" седмици по-късно близо до входа на територията на Белия дом, съобщиха двама запознати с въпроса. Вторият служител е имал по-сериозни симптоми и е бил достатъчно болен, за да потърси незабавно медицинско лечение, твърдят източниците.

Тези два инцидента в центъра на Вашингтон, заедно с предходен предполагаем случай в Северна Вирджиния през 2019 г., породиха опасения, че вълната от епизоди, наблюдавани за пръв път само сред американци в чужбина, сега се появява с нарастващ брой на територията на САЩ - а може би дори и пред президентската врата.

Тази история се основава на интервюта с над дузина настоящи и бивши служители, които са запознати с усилията на САЩ да реагират на тези мистериозни инциденти.

Вече пет години разследващите се опитват да обяснят странните симптоми, съобщени от американски дипломати и други държавни служители в Куба, Русия, Китай и другаде - епизоди, които в някои случаи са довели до хронично главоболие и мозъчни травми. Жертвите съобщават, че изпитват внезапен световъртеж, главоболие и напрежение в главата, понякога придружени от "пронизващ насочен шум". Някои съобщават, че са успели да избягат от симптомите просто като се преместят в друга стая - и да ги почувстват отново, като се върнат в първоначалното си положение.

Броят на заподозрените случаи в световен мащаб се увеличава, според неотдавнашно изявление на лидерите на комисията по разузнаване на Сената. През последните пет години има повече от 130 случая в световен мащаб, според New York Times, като се съобщава за поне един епизод, който се е случвал в чужбина през последните две седмици.

Имало е и подозрителни случаи в Европа, съобщава CNN по-рано, а още случаи се разследват и в САЩ, според източници с познания по въпроса.

"Аномални здравни инциденти"

Под натиска на законодателите и жертвите администрацията на Байдън драстично увеличи усилията си за "идентифициране на причината за тези инциденти, определяне на признаването, увеличаване на усилията за събиране и предотвратяване на това, което разузнавателната общност нарича "аномални здравни инциденти".

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс е започнал да получава ежедневни доклади по въпроса, включително с някои от жертвите на тези странни атаки, според двама източници, запознати с въпроса.

Но дори окончателната диагноза, доказваща какъвто и да е случай, който се води "синдром на Хавана", се оказа разочароващо трудна, казват служители. Жертвите страдат от безброй различни симптоми както първоначално, така и с течение на времето, а учените, инженерите и медицинските експерти са разделени относно това дали всички разследвани случаи могат да бъдат отнесени към една причина.

Правителството успешно е идентифицирало и поставило кръвен тест, който може да сочи към някои маркери, които могат да показват експозиция, според двама американски служители с пряко познание по въпроса. Този тест е сред диагностичните инструменти, използвани в последните случаи на служители, които съобщават за симптоми, съответстващи на "синдрома Хавана", и в случая на поне една от жертвите в Белия дом. Но самият тест не е достатъчен, за да предложи ясна диагноза.

Множество агенции също се опитват да създадат тип сензор, който би могъл да се използва за откриване на аномална активност и, теоретично, да помогне да се установи, че персоналът е под атака, според двама настоящи американски служители и един бивш американски служител - въпреки че източниците предупреждават, че такива инструмент би могъл само да открие активността, но не и да предпази от нея.

"Как да противодействате на нещо, което не знаете, че идва?" казва един разузнавач.

Доклад от Националната академия на науките от март установи, че "насочената, импулсна радиочестотна енергия" е най-вероятната причина за странния набор от симптоми - така наречената микровълнова енергия - но служителите предупреждават, че дори това не е напълно сигурно, а някои учени публично отхвърлят теорията като неподдържана.

"Цялата теория за "микровълновата печка" не съществува защото някой има някакви доказателства, чрез които да я внушава, или някой е видял това да се случи", казва един източник, запознат с разузнаването по въпроса. "Това е толкова влудяващо. Това се базира чисто на симптомите."

"Нямаме твърди следи - просто всички косвени доказателства", добавя служителят. "И това са косвени доказателства, които също могат да значат нещо съвсем различно."

Докладна записка на Агенцията за национална сигурност, публикувана през 2014 г., разкрива, че агенцията разполага с разузнаване от 2012 г., посочващо възможното съществуване на "мощно оръжие за микровълни" предназначено да атакува жилищни помещения, които обитава целта, причинявайки множество ефекти, включително увредена нервна система. Но бележката не потвърждава окончателно съществуването на такова оръжие или коя държава може да го е разработила.

А някои служители се усъмниха как подобно оръжие може да бъде дискретно задвижвано - особено в претъпкания център на Вашингтон - и да се фокусира толкова точно, че да причини щети на мозъка само на конкретната цел, а не на останалата част от тялото.

Също толкова неясно е кой може да стои зад тези инциденти, ако те наистина са атаки. Някои доказателства сочат Русия като вероятен виновник, твърдят служители, но това е до голяма степен косвено: Русия е една от малкото страни, които са посветили изследвания и разработки на това, което според някои експерти може да бъде оръжието, което може да причини симптоми, съответстващи на Хаванския синдром.

Някои служители, проследяващи синдрома, предполагат, че ако чуждестранен противник използва някакъв вид насочено енергийно оръжие, намерението може да не е тормоз или осакатяване на американски персонал, а по-скоро събиране на информация от мобилните им телефони.

"Не знам дали не са попаднали на механизъм за събиране на данни, който позволява да се използва като оръжейна система, или просто се опитват да събиратданни от мобилни телефони и причиняват неблагоприятни странични ефекти", казва един човек с пряко познаване за инцидентите.

"Нямаме оръжието на престъплението"

Новите инциденти, включително тези във Вашингтон, предизвикаха нарастващо разочарование сред депутатите в Капитолия, които казват, че разузнавателната общност не е предоставила на Конгреса достатъчно информация за това, което знае и как реагира - и не се е погрижила правилно за жертвите.

"Ужасена съм, че много от тези лица, които са били атакувани при изпълнение на служебните си задължения, се е наложило да се борят, за да получат адекватна медицинска помощ, дори само за да им бъдат признати физическите щети, за да получат финансова компенсация", казва сенаторът Сюзън Колинс Мейн - републиканец в комисията по разузнаване на Сената.

Законодателите от комисиите за разузнаване и въоръжени служби на Парламента и Сената настояват за допълнителни подробности и призовават служителите на разузнаването да разсекретят информацията за нападенията.

Законодателите похвалиха заявената ангажираност на Бърнс по въпроса, но неотдавнашният брифинг на Сенатската комисия по разузнаване по този въпрос беше един от най-спорните в историята комисията.

Конгресът също изрази загриженост, че правителството не е успяло да координира достатъчно усилията на множество агенции - включително Пентагона, разузнавателната общност и Държавния департамент - за справяне с проблема.

"В правителството има много субекти, които се занимават с това. Трябва да ги координираме по-добре", каза председателят на разузнавателния орган на Сената Марк Уорнър. "Мисля, че на това се дава ниво на сериозност, което откровено не беше там, докато директорът Бърнс дойде и не направи това приоритет."

Демократът от Вирджиния заяви, че е разочароващо, че след пет години, откакто тези очевидни атаки са започнали да се случват, все още има трудности във всичко - от грижата за ранените до определянето на отговорността и дори какви инструменти или оръжия са били използвани.

За жертвиге на тези странни инциденти, някои от които страдат и до днес от различни здравословни проблеми, реакцията на правителството е също толкова разочароваща. Настоящи и бивши служители казват, че по време на администрацията на Тръмп служителите, които са съобщавали, че изпитват тези симптоми, не винаги са били взимани на сериозно.

"Отне известно време на някои хора да го приемат много сериозно," казва един служител, който пряко знае за инцидентите.

Дори и сега служителите, които съобщават за тези симптоми, се проверяват внимателно, за да потвърдят дали техните симптоми са физически или психосоматични.

"Проблемът с шепата епизоди, за които знам, че са се случили тук, в тази страна е пушещият пистолет", каза служителят. "Нямаме оръжието, с което е извършено престъплението".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Според непотвърдени сведения някои от служителите в Белия дом получават силно главоболие и гадене само при споменаване.,че трябва отново да се заемат със случая Хуан Гуайдо!?
37
0
 
2
 
! Отговори
Тиквени семки преди 2 години
Приятелката на Мата Хари дето изтормози нашия Бйко ще да е виновната!
36
0
 
2
 
! Отговори
Или руските хакери преди 2 години
Сега вече не е виновен Путин мистичните двама КГБ агенти или някакво руско енергийно оръжие, а? Ще излязт родните американски имплантирани ЧИПОВЕ?!
35
0
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
С две думи, има нещо, но никой не знае нито източника, нито причините.На кого да наложат санкции, и това не е ясно.
34
0
 
2
 
! Отговори
Васко преди 2 години
Само Путин е виновен за това, неговата кожа. Е, имам известни съмнения и относно Еднокнижния ***, ама той много е *** за тия работи
33
0
 
0
 
! Отговори
PTSD преди 2 години
Това е посттравматичен стрес. Тези хора се нуждаят от пожизнена пенсия за особени заслуги.
32
2
 
10
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Путин е намазал Портата на Белия Дом с Новичок .Вчера се появи новина че Путин е пътувал до САЩ нелегално , заедно с двамата Агенти на КГБ отровили и взривили Фабрики за Боеприпаси в Чехия и България .
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм 79 и страдам от този синдром, вечер безсъние а през деня дремя
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе не знам за хаванския,ама говеждите навлеци яко са налазени от руския синдром.Вчера капитулираха пред Император Владимир Путин за СП-2.В това смешно сайтче обаче не виждам информация по тая тема.А нашите продажници ни навират в десета глуха с някакво си триморие.Абе големи инвестиции ще чакаме от Балтийските и Полските ***.Няма що.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви ли не глупости ще си измислят само за да оправдаят физическата негодност на Бидона.
28
1
 
3
 
! Отговори
ктк преди 2 години
До пияница мистикМоже да прочетете и Армагедон. Книгата няма нищо общо с филма Армагедон с Брус Уилис, и разглежда създаването и изпробването върху хора на психотронно оръжие, което убива, променя дейността на мозъка, прави обикновени хора убийци или ги докарва до лудост и смърт.
27
3
 
9
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Тия пак почнаха с номерата си. Като преди войната с Ирак и Авганистан....Или както казват по нашите земи: Луд умора нема.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
... грижата за ранените до определянето на отговорността ...Моля?Значи има доста хора с психични отклонения!Дали са деебилни, може само лекар да уточни!
25
10
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"Доклад от Националната академия на науките от март установи, че "насочената, импулсна радиочестотна енергия" е най-вероятната причина за странния набор от симптоми"===Прочетете романа на Александър Беляев "Владетелят на света". Писана е 1963 година. Беше ми една от любимите книги като малко дете. Тя ще ви обясни върху какво работят в момента крепостниците на джуджето убиец. Те винаги са искали да разработят психотронно оръжие
24
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е виновен. Новато руско оръжие Нависмок 2. Санкции върху Русия. Те са империя на злото, както рече актьорът, а САЩ са добричките демократи. :)
23
16
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Муахахахаха старостта не е порок,едни остаряват като Катедрали...като г-н Байдън...други като тръмп ще си умрат като бедни престъпници и предатели,САЩ са единственият защитник Свободата на милиардите ...САЩ са единственият враг на крадците,мафията и убийците...на диктаторите ...само факти...и нали не очаквате да ги хвалят или на мен да ми плющят плюсове...те просто имат само манипулацията и лъжата...троловете...службите...и вие плащате да ви убиват...и децата ви,само защото ви е страх!!
22
0
 
8
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
С този the smoking gun - в превод "пушещият пистолет" - направо изтрепахте рибата. LooolСледващият път го преведете, като "неопровержимо доказателство", за да стане ясно на читателите, за какво иде реч. ;)
21
2
 
20
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
явно Деменцията на Байдън е Заразна и не е просто Старческа!
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До какви неочаквани ефекти могат да доведът Американските ваксини!
19
1
 
7
 
! Отговори
До САМО ГЕРБ преди 2 години
Е какъв е в момента Веждито, че да съобщават всичко за него ? Той вече не е министър.