Какво се случва, когато военен самолет прихване пътнически във въздуха?

Пилотите нямат право да не се подчинят
28 май 2021 18:24, Нели Христова
63
Какво се случва, когато военен самолет прихване пътнически във въздуха?
Снимка: БГНЕС

"Ако военен самолет ви прихване и ви даде команда, вие се подчинявате". Това е мнението на пилот, който говори пред BBC. Той заяви, че решението на Беларус да принуди пътнически самолет да кацне е "абсолютно безразсъдно".

Беларус изпрати боен самолет, за да отклони пътнически самолет на Ryanair - летящ от Гърция към Литва - и го принуди да кацане в Минск в неделя, твърдейки, че на борда има бомба. Взривно устройство не е намерено. Полицията обаче отведе опозиционния журналист Роман Протасевич, когато самолетът кацна в столицата на Беларус.

Това беше летище, което пилотите нямаха в плановете си за полет.

Експерти от авиацията нарекоха отклоняването на самолета "голям дипломатически инцидент", толкова сериозен, че тези, с които BBC разговаря, не могат да си спомнят нищо подобно.

Когато въздухоплавателно средство лети през международно небе, самолетите имат гражданството на държавата, в която са регистрирани.

В този случай се разбира, че самолетът Ryanair е регистриран в Полша на "Ryanair Sun" - дъщерно дружество на ирландската авиокомпания. Когато самолетът лети, независимо от позицията му в небето, той остава с полска националност.

"Да се ​​прихваща самолет в полет е дипломатически инцидент, включващ държавата на регистрация", казва старши източник в индустрията от голям авиационен бизнес. Той добави, че "това е огромно нарушение на толкова много международни споразумения".

Законът, който позволява на самолетите да прелитат над държави, без да е необходимо да кацат, е "Първата свобода на въздуха" и тези свободи на въздуха са от съществено значение, за да се даде възможност на пътниците да се придвижват от една държава в друга по света.

Решението на Беларус да прихване пътнически самолет във въздуха и да го принуди да кацне в трета държава нарушава този код. Поради тази причина шефът на Ryanair, Майкъл О'Лиъри, определи ситуацията като "пиратство, спонсорирано от държавата".

BBC разбира, че Беларус не е подписала Международното споразумение за транзитно въздушно обслужване, което е олицетворение на "Първата свобода на въздуха", както и още други кодекси.

Кога може да се случи военно прихващане?

Според авиационни експерти военен ескорт или прихващане се случва предимно от съображения за безопасност. Ако пътниците на борда на полета и тези в градовете на земята са изложени на риск, тогава държавите ще реагират, за да ги защитят.

Ако управлението на въздушното движение (ATC) временно загуби радиовръзка със самолет, операторите незабавно ще работят за възстановяване на радиокомуникацията. Но ако това не се случи и екипажът от пилотската кабина не успее да отговори на двете си честоти, военните могат да се намесят.

"Военният самолет идва, за да привлече вниманието ви и да ви накара да се обадите - и да се увери, че не сте били отвлечени и не предстои да се блъснете в столица. ATC е много изнервен, когато радио връзката със самолети се изгуби след 11 септември ", обясни един пилот.

Като алтернатива, ако капитан се обади по радиото с един от редица "кодове", за да сигнализира, че самолетът е в беда, може да бъде разположен и военен ескорт. Има редица сценарии, при които един от тези кодове може да бъде използван - включително механична авария, загуба на комуникация или дискретен начин да кажете на ATC, че сте били обект на незаконна намеса.

Какво се случва по време на военен ескорт?

Ако военни самолети са изпратени, за да придружат пътнически самолет в небето, те застават във формация пред пътническия самолет.

"Капитанът седи от лявата страна на самолета. Ще имате самолет, който ще изтегли от лявата страна, за да има ясна линия на видимост за капитана", казва един старши източник в индустрията. Той добавя, че ако има втори самолет, той може да заеме позиция от дясната страна или зад самолета.

В този момент военните самолети ще се опитват да се свържат с пътническия самолет на международна аварийна честота. В случай, че няма комуникации, защото радиостанциите са се повредили, има брошура със сигнали за прихващане, които са маневри, които определят какво трябва да направите.

"Те проблясват светлините си през нощта. През деня клатят криле, което означава да ги последвате, а вие трябва да ги следвате", обяснява пилотът.

В понеделник групи за пилоти във Facebook се оживиха с дискусии относно прихващането, като много от пилотите имаха критики, отправени към пилотите, че са последвали военните самолети към Минск, вместо да продължат към Литва.

"Ако военен самолет ви прихване - и ви даде команда - вие се подчинявате. Не можете да не се подчинявате на командата. Нямате друга възможност, освен да следвате заповедите. Това е като на земята, когато полицията ви каже да направите нещо", обяснява пилотът.

Беда за пилотите, екипажа и пътниците

Всеки самолет има план за полет, който се подава в Eurocontrol. Там има всичко - от излитане от писта едно, включва всички елементи на маршрута и полета, и кацането на писта две. Но прихващането означава, че планът може да бъде почти унищожен.

"Тогава пилотите биха били изключително притеснени. Те не знаят защо и какво се случва. Къде отиваме? Какво е летището? Какво е времето?", добави пилотът от голяма британска авиокомпания.

Проблемът е, че в сценарии за прихващане като този, пилотите може да не са напълно подготвени за траекторията на полета, по която може да бъдат помолени да летят и следователно може да има по-висока степен на риск за всички.

"Пилотите вече нямат контрол върху полетния план и пълния надзор за безопасността, който идва с това", обясни един старши източник в индустрията, добавяйки, че "без да знаете плана, вашата ситуативна информираност се влошава, както и способността да планирате своя собствен полетен път до безопасно кацане".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вчера 15 американски войника, въоръжени нахлуха в българск частен имот , малка фирма. Персонала в стрес. Има перфектни записи на камеритв във фирмата. Сидеров може да е всякакъв но за това че сме колония безгласна е 100% прав.Цял ден медийно мълчане. Посолството прехвърля топката на МО сякаш български войници са тарашили фирмата.
33
4
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЛУКАШЕНКО ПУБЛИЧНО ИЗЛЪГА, ЧЕ САМОЛЕТА НЕ Е БИЛ ПРИХВАЩАН ОТ ВОЕННИ САМОЛЕТИ!
32
11
 
6
 
! Отговори
Василев преди 2 години
От свръх секретният отдел на ЦРУ, сме длъжни да заявим, че главният пилот на република България генерал Румен Радев, трябва да отхвърли публично пред медиите слуховете за незаконно и неморално придобиване на жилище от държавния сграден фонд, когато са били на служба във ВВС той и любовницата му Деса бившо пресаташе!!!Агент Боби МортиморЍ!ЦРУ!!!
31
0
 
1
 
! Отговори
Затова пък преди 2 години
Неправилното изписване лесно се прихваща.
30
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво се случва, когато военен самолет прихване пътнически във въздуха?-Имаме диктатор комплексар начело на държавата.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Прехващам" или "прихващам"Това са две различни думи.Глаголът "прехващам"и съответният глагол от свършен вид "прехвана" най-често се употребяват със следните значения: 1.1. Приближавам се до чужд самолет, кораб и под. с цел принудително да го насоча към определено място или да го унищожа.Пример: " Изтребител F-16 от ВВС на САЩ прехвана малък граждански самолет в близост до частния голф клуб на президента Доналд Тръмп."И т.н.
28
1
 
4
 
! Отговори
ано21 преди 2 години
За информация, вчера от Русия не одобриха влизането на самолет на австрийските авиолинии по променен маршрут заобикалящ Беларус и той се е върнал.Както може би забелязвате, никой не е повдигал този въпрос, нито има място за сравнение със лъжите на батка Лукашенко и подгъзниците му из форумите
27
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде стига с тая Руска пропаганда, че самолета на Боливийския президент бил свален по същия начин. 1. Сноудан е издирван с международна заповед на Инерпол. 2. Самолета е кацнал във Виена за презареждане, защото Германия и Франция са отказали да му дадът въздушен коридор и е имал нужда от още гориво. 3. Не е бил принуден да се отклони от курса си от военни самолети. 4 самолета не е изпълнявал граждански полет, е бил дипломатически.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега погледнах как е летял самолета във флайтрадар24. Оказва се че почти е бил стигнал до Вилнюс (града е близо до границата с Беларус) и са го върнали в Минск. Изминал е поне 5 пъти повече път обратно, отколкото до Вилнюс. Това значи че дори да е имало бомба, то тая маневра е увеличила многократно риска за самолета. Доста плиткоумно оправдание.
25
2
 
4
 
! Отговори
ано21 преди 2 години
До Анонимен 15Поредният лъжец, отново подхваща несъществуващата тема за "приземен" самолет на Президента на Боливия.Салопета на президента на Боливия:- не е излъган от наземните авиодиспечери че има бомба на борда- не е прихващан или съпровождан от военни самолети- не е редовен и утвърден комерсиален полет- след кацането му никой не е арестуван или задържан- кацнал е по СВОЕ ЖЕЛАНИЕ, след като му е отказано право на прелитане по определен маршрут и се е оказало че няма гориво за другия
24
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако самолетът е ф-16 - изпълняваш заповедта, ако е Миг-29 - даваш газ и не спираш.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опасността е идвала от некадърни пилоти, които не могат да летят без автопилот.
22
2
 
0
 
! Отговори
Льотчик преди 2 години
Също така РайенЕр веднага е трябвало да изпълни Кобрата на Пугачов за да избегне изтребителя
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американски военни нахлули в цех незаконно и всявали респект.
20
0
 
4
 
! Отговори
Льотчик преди 2 години
Ако сте в пътнически самолет и видите до себе си изтребител има два варианта - или сте в голяма безопасност, или сте в голяма опасност.
19
0
 
1
 
! Отговори
Проверката е преди 2 години
през руски - перехватить, перехватчик, interceptor и съответно прихватить, заграбвам, вземам със себе си.
18
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом Беларус не е подписал въпросното споразумение за какво става въпрос? Самолета лети в неговото въздушно пространство с терорист на борда - логично е да го прихванат.
17
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега чета че самолета е полски по документи - нали няма проблем, нека го прихващат. Те поляците са си пълни батали така или иначе.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прихваща го леко с крила, да не падне. Това се случва.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пътниците се нас ират