Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

Бъдещето на страната зависи от собствените усилия за реформи
Обновена: 5 юни 2021 13:58 | 5 юни 2021 13:50, Петя Славова
403


Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление. Това казва посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа в свое изявление, предоставено на "24 часа".

"През първите няколко седмици от пристигането си в България през 2019 г. очертах три приоритетни области за своя мандат: свързаност, сътрудничество и борба с корупцията. След като изминаха 19 месеца от пребиваването ми в страната, съм убедена, че тези приоритети са по-важни от всякога. Пандемията от коронавирус не само увеличи предизвикателствата при поддържането на връзки и сътрудничество, но също така постави фокус върху необходимостта от справедливо и прозрачно управление на ограничените обществени ресурси", изтъква Мустафа.

"България е страна, притежаваща съкровища. Има богата история, природа и култура, а българите са образовани, трудолюбиви и гостоприемни. Всички предпоставки за успех са налице. Но корупцията пречи на потенциала на страната. Въпреки богатствата преките чуждестранни инвестиции в България продължават да представляват малка част от БВП на страната. В скорошно проучване на Евробарометър се посочва, че според 85 на сто от фирмите, функциониращи на българския пазар, корупцията е ендемично явление", подчертавя тя.

Още по темата

Мустафа прави и друго много важно признание."Американски компании постоянно ми се оплакват от корупция. В САЩ отдавна сме осъзнали колко дестабилизиращо въздействие има корупцията по целия свят и сме превърнали борбата с нея в свой приоритет", казва тя.

Американският посланик напомня, че администрацията на президента Джо Байдън е дала заявка за пресичане на корупционните модели.

"По-рано тази седмица президентът Байдън издаде Меморандум за преглед на националната сигурност относно борбата с корупцията, който за първи път извежда противодействието на корупцията като основен интерес за националната сигурност на САЩ. Меморандумът подчертава начините, по които правителството на САЩ ще работи съвместно със своите съюзници и партньори и ще подкрепи жизненоважната дейност на нашето гражданско общество и медии, които играят ключова роля при разкриването на корупционни действия", коментира Мустафа.

"През изминалата седмица Общото събрание на ООН също проведе първата по рода си специална сесия, посветена на превенцията и борбата с корупцията в глобален мащаб. Няма държава, която да е предпазена от появата на корупция, и затова са нужни непрестанни усилия за повсеместна борба с нея", се казва още в нейната позиция.
В обобщение Херо Мустафа казва: "Следвайки тази цел, наскоро САЩ наложиха санкции по Глобалния закон “Магнитски” срещу Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и на техните мащабни търговски мрежи, заради участието им в корупционни действия. С тези санкции се замразяват активите на тези лица и свързаните с тях фирми, намиращи се в САЩ или притежавани, или контролирани от лица в САЩ. Освен това на лица в САЩ се забранява да извършват сделки с тях, с което на практика се прекъсва техният достъп до американската финансова система".
 
Тези санкции са най-мащабното действие в историята на Глобалния закон “Магнитски”, осъществено в един ден, и представляват увеличение с 25 на сто на общия брой на лицата и компаниите, санкционирани по тази програма.

Също така Съединените щати посочват, че Пеевски, Желязков, няколко други бивши длъжностни лица и членовете на техните семейства нямат право да влизат на територията на САЩ поради участието им в значителни корупционни действия, включително подкупи и злоупотреба с държавни средства. Мерките срещу тези лица имат за цел да подкрепят усилията на българския народ да се справи с бича на корупцията.

"Наясно сме, че тези действия няма да решат проблема с корупцията в страната. Въпреки това те са знак към света, че използването на държавните институции за лична облага няма да бъде търпяно", подчертава Мустафа.

"Надяваме се, че те ще стимулират България да проведе необходимите реформи за укрепване на своите институции и окончателно да се отърве от вредното олигархично влияние.
За да достигне България своя пълен потенциал, нейните лидери трябва на първо място да съблюдават върховенството на правото, поставяйки гаранции, че парите не могат да влияят на правораздавателните институции и законът служи еднакво на всички граждани. България и нейните граждани имат задължението и отговорността за изкореняване на системната корупция и освобождаване на страната от олигархичния контрол", заявява още тя.

"Корупцията е ендемичен проблем, който изисква непрестанно внимание, усилия и воля. Българското правителство е разчитало отново и отново на своето благоприятно тълкувание на даден доклад или оценка, за да се похвали с подобрение. Вместо това тези, които ръководят страната, трябва да предприемат решителни действия срещу корупцията на всички нива в българското общество, бизнес и държава, за да покажат, че имат сериозно желание да се справят с безнаказаността и рушветчийството. Те трябва да се ангажират с поддържането на надпартийна, работеща съдебна система и ефективни антикорупционни механизми", коментира Мустафа.

"Провеждането на реформа в съответствие с принципите на правовата държава с целия наличен обществен ресурс е нелек процес, но с решителни действия от държавното ръководство, гражданското общество и гражданите ще бъде начертан пътят към успеха. Съединените щати имат ангажимент да помагат на своите партньори да реализират пълния си икономически и демократичен потенциал, като се справят с ендемичната корупция. Ще продължим да осигуряваме помощ, за да могат българските ни приятели да повишат капацитета на своите правоприлагащи и съдебни институции. Но България не бива да разчита само на САЩ, ЕС или други външни фактори за своя успех", посочва американският посланик у нас.

"Бъдещето на страната зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление. От българските граждани чувам, че искат бъдеще, в което има повече сигурност, демокрация и просперитет. Казват ми, че желаят правов ред и ликвидиране на корупцията", заявява още тя.

Ние заставаме до всички българи, които решително се стремят да направят своята страна още по- привлекателно място за живеене, работа и отглеждане на своите деца, уверява американският посланик.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
част от постовете на свободните,аз съм Свободен човек,мога да се срещна с най мразещите ме опоненти,да дискутирам и изразявам мнение,биваме цензурирани...от медията или от служби не знам и не се интересувам...има къде да споделя мнението си все още,САЩ назовете политика...не се отричайте от себе си...вярваме Ви!
290
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
няма критичен пост към Вас написан от българин,Народа ни е уплашен и зависим,тук Ви обиждат и плюят служби на русия,македония и сърбия,подкрепата Ви ни дава сили...благодаря Ви!Бог да пази САЩ!
289
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Благодаря за подкрепата г-жо Посланик,нормално е всеки от нас сам да подреди дома си,само Господ е идеален!разбира се руските служби ще ви обвиняват и обиждат през завладените ни медии...така живеем от 30 години...но ще подредим дома си,въпреки манипулациите им,Бог да пази САЩ!!!!никога повече гроб,дпс и бсп!!!
288
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да си оправят тяхната корупция и тогава да съветва
287
2
 
7
 
! Отговори
Тук преди 2 години
Разните критици и "моралисти" нека най-сетне престанат с тоя отвратителен авто-нихилизъм ! Корупция има навсякъде по света , и самите американци не са се справили с нея (прочетете добре думите на посланичката), така че борбата трябва да е постоянна и безкомпромисна, но и да бъдем реалисти ! А да се изкарваме все ние самите най-лошите, от това по-лошо няма - уважавай себе си, за да те уважават и другите !
286
1
 
10
 
! Отговори
Риторично преди 2 години
Един въпрос ме гложди отскоро. Защо САЩ обявиха забраната на организаторът на метежа точно сега? Не можаха ли да изчакат само един месец и да я публикуват след изборите? Какво по дяволите ги накара по време на предизборна кампания да направят подобен ход? Искам някой умнокрасавец да ми отговори. Шегувам се другари, не си напъвайте ленинските мозъци! Това беше риторичен въпрос (съдържа отговора в себе си).
285
4
 
4
 
! Отговори
Наблюдателен преди 2 години
Подкупените политици (посочени от САЩ) са свързани с метежа, това е пределно ясно. Дори и руснаците написаха истинската причина - "Министерството на финансите на САЩ заяви, че българският бизнесмен Васил Божков се опитва да организира "канал за руско влияние" в страната" - съобщава РИА Новости.Де факто най-вероятни са Мая Манолова и семейният приятел на Доган - Христо Иванов - https://youtube/watch?v=I1RlHtoxC1M
284
2
 
6
 
! Отговори
Мустафа преди 2 години
Българите могат да спрат корупцията в САЩ , на тях се надяваме !
283
1
 
4
 
! Отговори
ДОН КЕЙ преди 2 години
Мустафа -ханъм и Асен Василев - и двамата- като близнаци на Митьо Очите.. Смях през сълзи..
282
2
 
7
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Ув. г-жо Херо Мустафа, Вашият позив към българските граждани се чете като проповед. Дайте конкретен пример как български гражданин ще спре корупцията.Нали всеки е зависим от по-висшестоящия? Как да се опълча срещу властимащия, ако не искам да си загубя живота? Посочете държава, свободна от корупция.
281
0
 
11
 
! Отговори
Грух преди 2 години
Задокеанската пропадаща държавица да спре да се бърка във вътрешните ни работи ! Незабавно ! Както ние не им се мешаме, когато там кипи от репресии, гонения, насилие, расизъм срещу белите хора, убийства, бедност и т.н.
280
1
 
11
 
! Отговори
истина преди 2 години
САЩ тъне в корупция по високите етажи - те нас ни оправят - потулиха скандала със синът на Байдън който взимаше пост в управата на Украинската газова компания и получаваше заплата в милиони без да разбира нищо от енергетика. А когато главния прокурор на Украйна искаше да разследва това назначение Байдън го беше заплашил с уволнение.Ами лобирането на сенатори и конгресмени за частни компании - как купихме Ф16 мислите - след като дойдоха на посещение точно такива. Как спряхме южен поток?
279
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само с помощ от САЩ.
278
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господин - Баиден ще се погрижи за нас и ще пресече корупцията сьздадена от -герб прес последните -12 г Предполагам , че името на корумпираният политик ще бьде оповестено преди изборите
277
2
 
7
 
! Отговори
Джон Ленин преди 2 години
Другарко , Мустафа ...По време на селската диктатура на *** от БКП имаше една дума , която отваряше вратите на всеки . казваше се - "МОЙ ЧОВЕК". Плащаш на другарете под масата за какво ли не..Синчето ти да вземе Диплома , после да влезе да следва , преди това да го уредим на добро място в казармата , после като завърши , да му намерим добра работа с възможност да стане от "нашите", демек - БКП , после плащаш под масата на лекари , да си купиш кола без ред 10 год. и т.н. това е КОРУПЦИЯ
276
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има един лаф :-Най-лошото на корупцията е , че не съм вътре.
275
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 години
"Американката" Мустафа ????? Ама, вие наистина ли ? Защото имаме и "българина" Сесиньо !!!! (един такъв, доста изпечен,ритнитопковец). Докога ,бе, народе, ще гледаш като теле в железница как някой издевателства над Родината???? Или никой няма Родина ....вече !!!!!
274
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще я спрем корупцията, бе Мустафа, като всички българи са корумпирани? Не само политици и държавни служители. Всеки иска да копрумпира и да бъде корумпиран.
273
4
 
9
 
! Отговори
Брус ли преди 2 години
Другарко , Мустафа , защо не попитате това недоразумение , дето е до вас , колко милиона паунда дължи на английската каса ??? Защо не го попитате за неговите ОФШОРКИ и за ОФШОРКИТЕ на другарката Йончева ??? Страх ви е , че Борисов стана по- силен от вашият Бай Дънчо ...??? и неговото корумпирано синче ...
272
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХЕРО МУСТАКЕРО ДА НЕ СЕ ПОВЪРТА, А ТЕЛЕГРАФИТЕ ДА РАЗВЪРТА, БАЙДЪНЕ ПРАЩАЙ US $ 10 МИЛИОНА ДА ИЗМИЕМЕ ПОЗОРА С НАШТЕ ЯНКИ ДИВЕРСАНТИ В ЧЕШНИГИРСКА ФИРМА АЛИ ША НИ КРЪСТАТ ЦИ_ГА_НИ ОТ АЛАБАМА, ЗА ГАВРАТА ГОЛЯМА!!!