Почина Джеймс Пардю

Бившият американски посланик у нас е починал на 77 години
Обновена: 6 юни 2021 12:45 | 6 юни 2021 08:16, Красимир Ангелов
124
Почина Джеймс Пардю
Снимка: БГНЕС

Бившият американски посланик в България Джеймс Пардю / 2002 – 2005/ е починал, съобщава БГНЕС, като се позовава на американски медии. Според arkansasonline.com Пардю е починал в сряда на 77 години.

Роденият през 1944 г. в Мемфис Пардю бе сред най-активните американски дипломати на Балканите. Той бе част от екипа на друг голям американски дипломат Ричард Холбрук.

Двамата участваха в изработването на Дейтънското мирно споразумение през 1995 г., което сложи край на войната в Босна и Херцеговина. Пардю участва и в изработването и подписването на друго споразумение на Балканите - Охридското, което пък сложи край на едногодишния конфликт в Македония през 2001г. Той води преговори и със сръбския диктатор Слободан Милошевич по време войната в Косово.

Преди дипломатическата си кариера в продължение на 28 години Пардю е офицер във военното разузнаване, като се издига до директор на външното разузнаване в Пентагона. Има чин полковник.

Джеймс Пардю имаше бакалавърска степен по журналистика и магистърска по политически науки.

И след оттеглянето си от активната политика той продължаваше да коментира и анализира събитията на Балканите, включително и в България.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари