15 000 българи с отказ да живеят и работят във Великобритания

Краят на юни е срокът за получаване на статут на уседналост
10 юни 2021 11:08, Елка Василева
199
 15 000 българи с отказ да живеят и работят във Великобритания
Снимка: архив, БГНЕС

Близо 260 000 българи са получили до момента правото да живеят и работят легално във Великобритания. Над 15 000 са обаче сънародниците ни, получили отказ.

По-малко от месец преди крайния срок – 30 юни, хиляди българи все още не знаят дали ще могат да продължат работата си на Острова.

Българите могат да останат във Великобритания 6 месеца в рамките на годината, но само за туризъм или посещение при близки. За да работят, трябва да имат генериран код, който удостоверява статута им на уседналост или трудова виза, обясни посланик Марин Райков.

В противен случай ще бъдат репатрирани. Тези, които се опитат „да измамят системата“, могат да бъдат санкционирани и не само те, но и фирмите, които ги наемат.

Още по темата

В интервю за bTV посланик Райков обясни още, че се водят разговори с ЕК за предоставяне на консулска защита на гражданите, които подлежат на депортация. Това означава консулството ни във Великобритания да бъде предупреждавано за тези случаи.

Разговори се водят и по друг въпрос, а именно факта, че визите за сезонна работа за българи са по-скъпи от тези, които се издават на други граждани от ЕС.

„Този въпрос е поставен и от ЕК пред британската страна. Нямаме никакво обещание, че това неравно третиране на българските граждани ще бъде преодоляно в скоро време. Но поне ни уверяват, че има разсъждение в добра посока. Това е неравно третиране на нашите граждани и за нас това е неприемливо, защото освен това дава и конкурентни предимства на работници от други страни членки на ЕС“, коментира Марин Райков.

Най-голямото предизвикателство пред организирането на изборите във Великобритания на 11 юли е осигуряването на достатъчно членове на секционните избирателни комисии и съответно помещенията за тях, обясни още посланик Райков.

„Това е нашата работа – сега при 120-130 секции във Великобритания да осигурим членовете са секционните комисии. Ако приемем, че са 120, трябва да има 5 души на комисия. Това са 600 души. Трябват и помещения да се осигурят и с интернет. Не е достатъчно да има 40 заявления, за да станат нещата автоматично“, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Чебурашка Статут не значи че си английски гражданин, а че имаш право да останеш известно време и после шута. Много си зле. Тепърва ще ги гонят кой на кого е роднина и кой лъже и затвор. Има значение и къде са че Шотландия и Ирландия остават в ЕС.
72
3
 
6
 
! Отговори
София преди 2 години
Това точно как трябва да бъде проблем на отрудения българин останал тук и мъчещ да върже двата края?Или той е балъче, че не е избегал у Англията да бере плодове или зеленчуци, да се прави на ел. техник, строител, автомонтьор или чистач?
71
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бех се хванал на вълната преди години да ходя в чужбина, естествено избрах UK, не за друго ами заради английския, не бях впечатлен :) Ако си мислите че ние сме животни като пийнем, то тогава англетата са некакви в дъното на човешката еволюция :)))
70
2
 
16
 
! Отговори
На кой му пука? преди 2 години
Кой му дреме за острова без ресурси и налазен от всякакви цветове от бившите си колонии? Могат да правят само гейщина - богатства им са трупани в миналото от страните които са грабили и едва ли ще са достатъчни без ЕС!
69
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът на Англия е че е прекалено пренаселена и с много лош влажен климат. Като територия е малко по голяма от България 130 279 кв. км. а населението е близо 57 милиона! Не е останала почти никаква дива природа там. Всичко е култивирано и заградено. Всяко парче земя е собственост на някой. В градовете е претъпкано. Жилищата са малки и много лошо качество направени от дъски и картон вътре облицовани с балатум и най евтините материали. Хората си паркират колите по улиците защото няма място.
68
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 71Аз си живея в огромна къща с двор. Ако за тебе реалността е единствено мизерна панелка и минимална заплата, това си е изцяло твой проблем и говори единствено и само за теб и твоето лично състояние.
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"брането на жИлязо" там е трудна работа...
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 71Айде ощипаната булка пак се обади. Просто правя публична услуга на хората да не правят същата грешка като мен и да не се набутват неподготвени в едина Оруелска държава.
65
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само пълен мазохист би се напъвал да живее на мухлясалия остров.--------викаш друго си е да живееш в мизерна панелка и да бачкаш за минимална ..
64
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само пълен мазохист би се напъвал да живее на мухлясалия остров. Работех там за 6 цифрена заплата близо десетилетие но никакви пари не могат да компенсират пословичната мизерия и дистопичната атмосфера.
63
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проказата българска плъзна като рак из целия свят, че и слънчева система. 26 българи са достатъчни да изпортят цялата Великобригания, тия взели 260 000 от тази проказа ...
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
260 000 хиляди със статут. В УК има българи колкото за цял град като Бургас.
61
1
 
22
 
! Отговори
Схемата преди 2 години
В Англия колкото си по черен толкова повече привилегии получаваш. Най черните получават по 850 паунда помощ на месец и безплатно държавно жилище. Ако имаш деца получаваш допълнителни помощи и за тях. Често такива индивиди дават стаи от общинското жилище по наем на други имигранти и с парите си купуват някаква готина кола на изплащане. По цял ден се разхождат напред назад и си гледат кефа. На всеки 6 месеца се хващат на работа за малко и после напускат колкото да им продължат помощите.
60
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва незабавно изгонване на англиския посланик и закриване на всички английски фирми и служби от България. За антибг отношение се прощава а за недоказан щпионаш се гонят руснаци.
59
0
 
2
 
! Отговори
Едно уточнение: преди 2 години
15 000 *** българи...
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде ягодарите обратно, че нема кой да бере нашите.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15000 са абсолютно нищо. За статистически грешки пишат новини...
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 32Не бе, 6 милиона са в Чикаго само и клонят към 6 милиарда до края на лятото
55
7
 
6
 
! Отговори
аз преди 2 години
До Анонимен56 - аз съм бивш кадър на БМВ и Бентли. Разбирам че в твоя мозък не съществува работа различна от бране на ягоди но не всички са като теб (слава Богу)
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия изучените да си чистят и приготвят храната само . Да си пращат пратките импрочие.Нз как може да има толкова глупави хора,