ФБР предупреждава: QАnon може да премине към насилие

Досега се вярваше, че привържениците на конспиративната теория са мирни
16 юни 2021 20:20, Нели Христова
45
ФБР предупреждава: QАnon може да премине към насилие
Снимка: БГНЕС

ФБР предупреждава законодателите във Вашингтон, че последователите на QAnon може да преминат от "дигитални войници" към участие в "насилие в реалния свят".

Още по темата


Предупреждението се съдържа в некласифицирана оценка на заплахата, изпратена до законодателите миналата седмица и получена от VICE News.

ФБР вярва, че докато встъпването в длъжност на президента Джо Байдън и изчезването на лидера на QAnon ще накарат някои привърженици да напуснат движението, други ще решат да вземат нещата в свои ръце.

"Ние оценяваме, че някои домашни екстремистки привърженици на QAnon вероятно ще започнат да мислят, че вече не могат да се доверяват на плана, посочен в постовете на QAnon, и че са задължени да променят ролята си от "цифрови войници" към ангажиране в реално насилие - включително увреждане на възприеманите за членове на "кабалата", като демократи и друга политическа опозиция - вместо непрекъснато да се очакват обещаните действия на Q, които не са се случили", се казва в оценката.

QAnon е теория на конспирацията, която в общи линии вярва, че бившият президент Доналд Тръмп води тайна война срещу група демократичен и холивудски елит, които ръководят ринг за трафик на деца. Винаги се е твърдяло, че това е ненасилствено движение, но както се посочва в доклада на ФБР, има няколко случая на вярващи на QAnon, извършващи актове на насилие.

QAnon изигра централна роля в нападението над Капитолия на 6 януари и ФБР е на мнение че това "подчертава как сегашната среда вероятно ще продължи да действа като катализатор за някои да започнат да приемат легитимността на насилствените действия".

Агенцията съобщава, че е арестувала повече от 20 самоидентифицирани привърженици на QAnon, участвали в нападението на 6 януари.

ФБР е работило с Конгреса за изготвяне на некласифициран доклад през последните месеци, след като изтеклата бележка показа, че ФБР разглежда QAnon като потенциална терористична заплаха миналата година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 2 години
В USA има всякакви организации. Винаги е имало и ще има.Нищо не ме учудва.
11
5
 
15
 
! Отговори
Свобода за САЩ преди 2 години
Режимът на Комрад Байдън не прощава!
10
3
 
30
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Байдънясълите БЛМ и Антифа безчинстват,ограбват и убиват,те за работещите бели се хванали!
9
3
 
37
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
А ФБР наясно ли са, че повторното преброяване в Аризона показва масирани изборни фалшификации в тоя щат, които реално са обърнали вота - и че същите преброявания вървят в Пенсилвания и Джорджия. Скоро ще лъсне истината - че изборите са фалшифицирани и байдън е узурпатор, а Тръмп - законен президент !!!
8
27
 
8
 
! Отговори
Ох, и у нас е пълно преди 2 години
Тия "кукери" имат много фенове в БГ. 80%, милорд. И наистина вярват, че някакви елити пиели кръв от дечица за да бъдели вечно млади. Нямаме адекватна психиатрична помощ и се задръстихме от хахави, а те се умножават в геометрична прогресия
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, трябва спешно да ти спрат ракията и веднъж завинаги да ти забранят да копи-пействаш директно Гугъл Транслейтъра!
6
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ФБР не намери лаптопа на синчето на БайГън, за куанон се загрижили. Много нескопосани политически игри играят! Пълен провал на пишмандемократите!
5
5
 
19
 
! Отговори
оле преди 2 години
А ФБР ще ги посреща с цветя и рози или с хляб и сол? Ако се абстрахира човек от имената на страните, може да сметне, че се борят бунтовници срещу диктатура. На САЩ им остана само името.
4
7
 
11
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
Решението на проблема е лесно,само трябва да попитате Путин..
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От къде се пръкват такива болни мозъци..
2
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кенеди и Тръмп.................най-великите президенти в историята на САЩ!!!
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я напускайте мамуни на всякакви командни позиции, а вкарайте белите в резервати! И без това не успяват едновременно да вършат работата на черните, да ги изхранват и да са виновни за нещо!