Преболедуването на COVID-19 не ни пази от вируса в дългосрочен план

Проучване показва, че много хора нямат антитела 6 месеца след инфекцията
18 юни 2021 09:28, Нели Христова
213
Преболедуването на COVID-19 не ни пази от вируса в дългосрочен план
Снимка: БГНЕС

Преболедуването на COVID-19 не предпазва непременно от коронавируса в дългосрочен план, особено когато инфекцията е причинена от нови варианти. Това показва проучване, проведено върху здравни работници.

Учени от Оксфордския университет откриха значителни разлики в имунните реакции на медицинския персонал, който е прекарал COVID-19, като някои медици изглеждат далеч по-добре подготвени от други за борба с болестта шест месеца по-късно.

Изследователите от проучването, проведено с консорциума за имунология на коронавирус в Обединеното кралство, заявиха, че констатациите им показват, че всички трябва да се ваксинират, независимо дали са били заразени с вируса по-рано.

"Ако погледнете траекторията на имунния отговор след инфекция, той все още се открива шест месеца по-късно, но е много различен при различните хората", казва Елинор Барнс, професор по хепатология и експериментална медицина в Оксфорд и старши автор проучването пред The Guardian. "Това е много по-различно от ваксинацията. Имунизираните получават наистина силен отговор, но с естествена инфекция има много повече разнообразие в имунните отговори."

Изследователите са анализирали кръвни проби от 78 здравни работници, които са имали COVID-19, със или без симптоми, между април и юни миналата година. Кръвта се проверява ежемесечно до шест месеца след заразяването за редица имунни отговори. Те включват различни видове антитела, насочени към вируса - В-клетки, които произвеждат антитела и запазват паметта за болестта, и Т-клетки, които намаляват тежестта на заболяването, като убиват заразените клетки.

Авторите на изследването описват как са използвали система за машинно обучение, наречена Саймън, за последователно итеративно моделиране през нощта, за да видят дали ранният имунен отговор на човек и тежестта на инфекцията му могат да предскажат по-дългосрочния им имунитет. Д-р Адриана Томич, първият автор на изследването, казва, че подпис в антителата и Т-клетъчния отговор един месец след инфекцияна предсказва колко силен ще бъде отговорът на антителата след шест месеца.

По-голямата част от хората, които имат слаб имунен отговор месец след инфекцията, нямат откриваеми антитела, които биха могли да неутрализират алфа варианта, забелязан за първи път в Кент, шест месеца по-късно. Никой няма и неутрализиращи антитела срещу бета варианта, забелязан за първи път в Южна Африка. Изследователите все още не са анализирали данни за варианта Делта, който се появи в Индия.

Докато повечето здравни работници, които са развили симптоматично заболяване, са имали измерим имунен отговор шест месеца по-късно, повече от една четвърт не са имали антитела. Повече от 90% от тези, които са имали асимптоматични инфекции, нямат измерим имунен отговор шест месеца по-късно, установяват изследователите.

"Според нас преболедуването на COVID-19 не ви предпазва задължително в дългосрочен план от Sars-Cov-2, особено от други варианти", обяснява Барнс. "Не трябва да разчитате на антителата да ви предпазят от последващо заболяване, трябва да бъдете ваксинирани."

Широката вариабилност на имунитета, предизвикана от естествена инфекция, отчасти отразява коренно различните експозиции, които хората могат да имат на вируса по време на живота си. Имунитетът от ваксинация е по-надежден, тъй като на хората се дава стандартна доза по стандартен начин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
8
 
8
 
! Отговори
антиваксърите преди 2 години
Всичко може да ви убие в пъти по-сигурно и бързо от ваксината... Въпрос на късмет. Но е смешно да пишете за нещо, което не ви е работата и не разбирате в детайли...
149
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно доста неприятно чувство трябва да се е загнездило вече в главите на ваксинираните. Вече приел иглата, няма как да върнеш субстанцията обратно в шишенцето и да изчистиш организма си. Аз лично не мога да си представя - каква е тази безрезервна вяра към компании, на които им трябват още по-болни хора, за да поддържат милиардите си.Овце - не виждате ли?Стрижат вече до кокал.Какъв е смисъла от живот,в който постоянно си на тръни дали следващата година няма да развиеш някое авто-имунно заболяване
148
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бау Те принципно с компютър могат да тестват и след колко ракии ще лаеш като куче и дали ще подскочиш ако ти хвърлят топка, но това не значи че имат право да ти праснат щемпел "пс#е" на челото нали?
147
9
 
8
 
! Отговори
Жокея преди 2 години
До 158 - Не ми пука за никакво следене. От следене се притесняват тези които имат какво да крият. Нищо не могат да ми направят, цялата пландемия е един фарс и блъф и тези които са я планирали са най уплашени. Всичко е един блъф и измама, за да се съгласят повече хора да се самоубият.
146
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
154 Кажи го това на тия дето измислиха паспортите за пътуване! Защото те твърдят, че ако си ваксиниран, значи не може да се разболееш и следователно не можеш да заразяваш. За това само ваксинирани могат да пътуват неограничено. А ТОВА Е ЛЪЖА! И всички го знаят, дори и ваксарите, дори и лекарите и тия в СЗО! Следователно, това е диктатура на фарма индустрията, срещу основни права на хората! И предвид факта, че се извършва на цялата планета, значи е престъпление срещу човечеството!
145
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименУ бирата викаш неможе, ама у ваксината само се слагат наночастиците за контрол. И то само у тая за Ковид-а...*** народ
144
8
 
0
 
! Отговори
Бау преди 2 години
До 8 Викаш да оставят всичко затворено и хората да си умират за 5 години :D Тестваха със суперкомпютри за години напред, принципно.
143
5
 
9
 
! Отговори
Жокея преди 2 години
До Бау - Да, фактите не се променят. Факт е, че правиш пропаганда (месеци наред) за убийства на хора.
142
8
 
6
 
! Отговори
До Жокея преди 2 години
А ти колкото и да се напъваш клавиатурно и да се пениш - като не се ваксинираш ще ти искат тестове, ще ти ограничават това пусто свободно пътуване, ще ти налагат локдауни и само онлайн ще правиш революци. И ако си мислиш, че сега не те следят и контролират си в много голяма заблуда.
141
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече натискат за тази ваксина, толкова повече се отвращавам изобщо от ваксините. Красив автогол си вкараха - с горна греда.
140
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До оня дето нарича народа *** Част от тестването на ваксините е проявлението на странични ефекти във времето. Това, че днес се произвеждат по-бързо ваксини е факт, който никой не оспорва. Но я ми кажи, кога измислиха превъртане на времето, та да видят след 5 год какъв дефект са предизвикали в човешкия организъм. Не знаех, че фарма индустрията е измислила как за 5 месеца организма ти да покаже всичко, което ще му се случи за 5 год.
139
4
 
0
 
! Отговори
Бау преди 2 години
До Жокея Пиша фактите ... :D Те не се променят.
138
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирането се прави за да няма, толкова много жертви и тежки случаи, а не да ви пази от заразяване. Не е много сложно за разбиране...
137
0
 
7
 
! Отговори
Жокея преди 2 години
До Бау - Видя ли? Знаех какво ще напишеш, ти си обикновен биоробот. Проблема ти е, че си ниско поколение.
136
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тонката - Какво ще ти капнат в бирата, наноботи? Баряй го coпoлив.
135
6
 
0
 
! Отговори
Бау преди 2 години
До Жокеяне ние българите, а вие ниско интелигентните :D
134
3
 
0
 
! Отговори
До анонимен 144 преди 2 години
Е нали уж всички го карали асимптомно и там само един 1% им ставало и тва въобще не били тежко заболаване. Как сега ще ти личи от 10 метра нещо дето го няма и хич не било тежко......
133
3
 
13
 
! Отговори
Жокея преди 2 години
Платените, пак ли се гърчите? Нека да ви го обобщя - ние (българите) няма да се инжектираме и ако господарите ви се опитат да въвеждат задължителни спринцовки, ще има кютек. Да, зная заучените ви шаблони - ти ли си говорител на всички българи, ти си беден, ти си глупaв, не мислиш за общото благо - не се хабете. Разберете, че няма значение какъв съм аз или някой от милионите които няма да се инжектират, има значение, че ние сме такива каквито сме избрали. За разлика от вас, ние имаме избор.
132
10
 
1
 
! Отговори
Бау преди 2 години
До бонгоРЕДКИ странични ефекти има във ВСЯКО лекарство. Ваксините се тестват МЕСЕЦИ, старите стават бавно по ФИНАНСОВИ причини. "Warpspeed" промени това ...
131
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижда се как от време на време провакс зомбитата изпълзяват от някоя дупка и започват да съскат срещу неваксинираните. Съскат до полуда и както винаги - неаргументирани и фактически невежи. Вече излизат неща, които ще ви избодат очите, но доктрината си не напущате.