Политическото оръжие на Тръмп: Теорията за лабораторния произход на COVID-19

Учените вече я приемат по-сериозно
29 юни 2021 18:35, Нели Христова
44
Политическото оръжие на Тръмп: Теорията за лабораторния произход на COVID-19
Снимка: БГНЕС

Нощта на реабилитирането: Идеята на Тръмп за изтичане на COVID-19 от лаборатория в Ухан, веднъж отхвърлена като теория на конспирацията, започна да придобива уважение. Сега той използва тази промяна в научното мислене като политическо оръжие, за да енергизира своите поддръжници.

На първия си митинг, след като излезе от Белия дом, бившият президент заяви, че е доказано, че е прав.

Той говори за убеждението си, че коронавирусът е научно разработен в лаборатория в китайския град Ухан.

"Казах, че излиза от Ухан - излиза от лабораторията", заяви той на своите поддръжници, мъже и жени, облечени в червени шапки Make America Great Again, събрани на митинга, югозападно от Кливланд. Той имаше предвид смъртоносния вирус и неговия произход. След това, каза Тръмп, хората "полудяха". Но по-късно, обясни той, хората погледнали на теорията му по различен начин: "Сега те казват: Най-вероятно той е излязъл от лабораторията на Ухан."

Когато той говори за теорията си за изтичане на лаборатория и начина, по който учените сега приемат идеята му сериозно, тълпата изрева одобрението си. Някогашният президент и неговите поддръжници някога бяха подигравани заради теорията им, но вече не.

Допреди няколко месеца много журналисти от Washington Post, New York Times и други медийни организации се отнасяха пренебрежително към теорията за изтичането на COVID-19 от лаборатория. Така направиха и американските учени.

През април 2020 г.,  докато Тръмп още беше президент, той каза, че хората внимателно разглеждат теорията за изтичане на лаборатория. По това време вирусът опустошаваше САЩ и скоро щеше да повлияе на икономиката и да унищожи политическите перспективи на Тръмп. Повече от 600 000 души в САЩ са починали от вируса.

Произходът на вируса остава неизвестен и теорията за изтичане на лаборатория все още е само идея, хипотеза, която не е доказана. И все пак за мнозина тя стана по-правдоподобна, отчасти защото не се появиха доказателства, подкрепящи алтернативни теории.

Класифициран доклад на американското разузнаване - според който трима изследователи от лабораторията в Ухан са били лекувани в болница през ноември 2019 г., точно преди вирусът да започне да заразява хората в града - започна да циркулира в американските медии през май.

Членовете на екипа на СЗО пътуваха до Ухан по-рано тази година, а след това учените започнаха да говорят за възможността вирусът да е дошъл от лаборатория.

Антъни Фаучи, координатор на отговора на коронавируса на президента, говори за теорията за изтичането на лабораторията и произхода на вируса по време на интервю с журналистката Кати Кей по BBC World News America, казвайки, че е "много по-вероятно това да е естествено явление", но учените разглеждат и са отворени и към други теории.

През май президентът Джо Байдън нареди да бъде разследван произхода на вируса. Резултатите от запитването ще бъдат представени по-късно това лято.

Тези, които работят в лабораторията на Ухан в Китай, отричат ​​да е имало теч от съоръженията. Китайските власти изразиха възмущение от обвиненията срещу тях и заявиха, че никой не знае откъде е дошъл вирусът. Но самият Китай беше обвинен, че възпрепятства разследванията, още в началото.

Хипотезата за изтичане на вируса то китайската лаборатория е емоционално натоварена в САЩ и в чужбина. Критиците на Тръмп заявиха, че той се опитва да избегне собствената си отговорност за пандемията, като обвинява китайските власти за катастрофата.

Повечето учени в САЩ отхвърляха идеята за изтичане на лаборатория, поне първоначално. Според тях COVID-19 e прескочил върху хората от животно, вероятно прилеп. Но месеци по-късно тази връзка не е доказана.

И все пак консервативните коментатори разбраха идеята на Тръмп, че вирусът е изтекъл от лаборатория в Ухан, градът, в който са съобщени първите случаи. Учените в Института по вирусология Ухан са провеждали изследвания върху прилепи в лабораторията. Именно от там Тръмп твърди, че е избягал вирусът.

Разкази за теорията за изтичането на лабораторни изследвания се излъчваха редовно в консервативни медии. В резултат на това републиканците са по-склонни да са запознати с теорията, отколкото демократите, според проучването на Morning Consult. Около 46% от републиканците казват, че често са чували за теорията, в сравнение с по-малко от една четвърт от демократите.

Тръмп се възползва от ранната си оценка на вируса в политически план. Както обяснява Дейвид Коен, професор по политология в Университета в Акрон: "Той иска да каже: "Вижте, бях прав за това. Хората не ме слушаха, но всичко се оказва вярно."

Малко е вероятно Тръмп да убеди много демократи или да спечели нови последователи с хвалбата си, че е бил прав за изтичането от лаборатория. Той все пак сбърка много по отношение на вируса, отправяйки зашеметяващ брой фалшиви твърдения, които журналистите са документирали.

Доналд Тръмп остава дълбоко непопулярен в много части на САЩ. И все пак той използва противоречията за произхода на вируса, за да покаже на своите поддръжници, че е триумфирал над онези, които някога са го нападнали. Неговите поддръжници се радват на това и обичат бившия президент.

Един от неговите поддръжници, инженерът Пол Рики от Графтън, Охайо, беше в приповдигнато настроение на митинга и изрази ентусиазма си към Тръмп и теорията му за вируса.

"Мисля, че Тръмп се чувства оправдан и със сигурност всички тук се чувстват оправдани", казва Рики пред BBC.

Много от хората на митинга заявяват, че искат учените да приемат сериозно идеята на Тръмп за изтичане на лаборатория много по-рано.

"Дойде от лаборатория. Откъде другаде би дошъл?" казва Джеймс Кроп, работник във фабрика, който живее в Уелингтън. Той изглежда раздразнен, докато върви през тревата, а на фон звучат песни на Елтън Джон, един от любимите музиканти на Тръмп. "Защо не разследват произхода на тази болест?",  чуди се Кроп.

Кроп и другите поддръжници обсъждат различни теории за вируса, обмисляйки изследвания за "печалба от функцията", лабораторни усилия за интензифициране на вируса, ниво на научна дискусия, което рядко се чува на политически митинг. Почти всички са съгласни по един въпрос: Тръмп беше прав, но медиите просто го игнорираха.

"За тях той все едно беше мъртъв", казва Хоуп Барос, която е пътувала от Нокс, Индиана, със съпруга си Джеф, синдикален работник, за да присъства на митинга, докато обсъжда теорията на Тръмп за вируса. "Абсолютно", добавя съпругът й, застанал близо до нея. "Сто процента."

Миг по-късно Майкъл Барнс, главен изпълнител, който живее във Валпараисо, Индиана, облечен в бял гащеризон, напомнящ на рок певеца Елвис Пресли, пристъпва по-близо до тях. "Медиите обичат да измислят свои факти," казва Барнс, "и да не разчитат на науката."

Други на митинга заявиха, че се радват да видят, че науката е наваксала анализа на Тръмп за вируса и неговия произход.

Хейли Кийт, бръснар, който работи в Уелингтън, казва, че либералите са се подигравали на Тръмп заради неговите възгледи за COVID-19: "Преди това казваха "О, той е луд". Всички те го сочеха с пръсти и казваха, че и ние сме луди. И аз не искам да казвам "нали ви казах", но...", тя замълчава. Знаеше, че е изразила своето мнение, точно както Тръмп тази вечер - силно, от сцената, докато неговите поддръжници го приветстваха бурно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
милиарди ви питат Кой и защо създаде вируса?Кой ни убива през него?Защо го допуснахте...Президента на САЩ?не ви плаща Народа за статисти...или не дай боже съучастници!Кой и защо допуснахте да убива милиони невинни?да им отнема свободата?...и това ще е въпроса от тук нататък...
36
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
само факти...най-високо технологичната Държава САЩ...ви позволява да плюете минуси не случайно...само това можете...надявате се да намерите още един двама заблудени или ниско платени...да поддържат лъжите ви...така загина Хитлер...и спасеният от САЩ...СССР...и го погребахме заради насаждането на Несправедливости...факти...Бог да пази САЩ...Гн- Байдън творите История,Човечеството ще ви запомни...милиарди сме,Справедлив и Свободен Свят г-н Байдън!!!
35
3
 
1
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
... То и на децата стана ясно, че някой си играе с вируси и се прави на бог...За мислещите хора този ход "с бутонките" от страна на "елита" го очаквахме поне от 2003.Борбата срещу генерическите лекарства от страна на биг фармата за много лаици е новост, но за нас-не. Като добавим клъстърите от биолаборатории на краварите по периферията на Руската Федерация к Китай... въпрос на време бе... ЛОНДОНСКОТО СИТИ да нстисне бутона. ДА, драги зрители..., ТАМ е заровено кучето. От ТАМ ни идЕ...
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сащ са свършени до 20 години ще са само лош спомен
33
3
 
4
 
! Отговори
gg преди 2 години
Каква теория, още през 2015 се говори за същия вирус, произведен в американски университет:https://the-scientist/news-opinion/lab-made-coronavirus-triggers-debate-34502
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И къде е непопулярен ДТ? В LA, NY и Чикаго? В клоа ките където бушува невиждана престъпност, беднотия, беззаконие, бездомниците царуват, мръсотия и бок луци по улиците....да продължавам ли? Верно там в тея болкукчарници не могат да виреят фенове на Тръмп, тея поомийни ями са присъщи за либерастията и дегенерастията! *** тоя път си го улучила, без да знаеш за какво дори пишеш.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДОНАЛД ТРЪМП-ЗА 4 ГОДИНИ 0 ВОЙНИ!НАЙ-ВЕЛИКИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ!
30
3
 
4
 
! Отговори
CNN преди 2 години
Пролетарии от всички страни-на амбразурата да защитим Комрад Байдън от лошия оранжев Тръмп!Венсеремос!Само Антифа и БЛМ !
29
1
 
2
 
! Отговори
а преди 2 години
Много вероятно изглежда, лаборатория финансирана от некви грантове, "да си правят експерименти" върху коронавируси. Дано не са оплескали хептем нещата.
28
7
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Аз съм ***, вие не:)поредната спекулация на руските служби,Китай бяха принудени от обстоятелствата и сами признаха,за вируса и проблемите в Ухан...всеки може да го провери в мрежата,тръмп е съюзник с дявола...умствено болен явно...като хитлер обявил еврейте за ...тръмп пък мексиканците ...европейците...лудост финансирана от москва...съд за насърчаване и съпричастност за убийствата на невинни американски граждани в Конгреса...насърчени от тръмп...това си бе опит за преврат в САЩ!...
27
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Аз съм ***, вие не:)я нагли манипулации..."бедните" САЩ...та пиещият белина бил спасителят...насърчил националисти,расисти,мафиоти и руски агенти да убиват невинни американски служители в Конгреса...строг и безкомпромисен Съд за тръмп и приятелите му...слабостта ви ще роди чудовеще невиждано в човешката История...Бог да пази САЩ!
26
2
 
4
 
! Отговори
Аз съм тъп, вие не:) преди 2 години
/Идеята на Тръмп за изтичане на COVID-19 от лаборатория в Ухан, веднъж отхвърлена като теория на конспирацията,../----- Това не е идея на Тръмп, а информация която Президента на САЩ е получил от надеждни източници които той ползва. Всичко останало е политическа реакция от враговете на САЩ. Много експерти признаха че не са подкрепили изявлението му, от страх да не загубят работата си въпреки че са имали същите данни от година. Китайския Джо, демократите, тех-корпорациите на чайна хранилка също.
25
2
 
4
 
! Отговори
Аз съм тъп, вие не:) преди 2 години
Aбе жуналистите, съвземете се, за да не ви взимат за тъжни комедианти. Политическите оръжия на Тръмп са: Стабилни граници с легални имигранти. Здрава икономика базирана на средната класа. Свобода на словото и религиите. Не на северен поток2 докато путин не миряса. Не на милиарди долари в самолети за Иран. Не на китайската комунистическа инвазия. Не на марксизма в САЩ. Не на расовото разделение и разбиване на семействата. Не на възпитание на децата в перверзии. Не не на мъже в женските спортове!
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лабораторията се финансира от гейтс,а фаучито мизерника си работи за него,обонго я закри в калифорния и я прати в ухан сигур да му е по-евтино, факт е че е знаел с какво се занимава. А Тръмп се справи блестящо с вируса без да има ваксини, осигури всичко да се разработят, договори, финансиране, дистрибуция за няма и 10 месеца, плюс икономиката да върви. А при Джо бензина се вдигна до небесата, инфлация и уж ваксинирани а икономиката на дъното.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"много журналисти от Washington Post, New York Times и др.медийни организации"-какво ми цитирате тия либерастки медии бре,kакво да мисли един журналист от "Работническо дело" освен да излъже и да плюе по републиканците,75 млн гласуваха за Тръмп точно щото са наясно с медиите, демократите са сложили ръка на всички медии- от 25000 само 500 са на републиканците и те са гонени и преследвани от демократските престъпници.Съгласни уж ама пак да плюят, никой не ги чете тия лицемери.
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
републиканците винаги сме знаели че Тръмп е прав, а какво мислят и казват демонкратлиберастите, нагаждачи и подмазвачи като комунистите едно време, не ни интересува. Те да кажат за нелигитимния Джо, който тотално срина държавата, та няма накъде повече, за света да не говорим..
21
8
 
13
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Каква теория, нали изтекоха мейлите на Фаучи, не просто е лабораторен, ами тунинговането е платено с американски пари. Също така, той лично е покривал доказателства. Човекът призван да се бори с кризата е нейн създател!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
късай майка
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А новичоците какво казват по въпроса.
18
1
 
2
 
! Отговори
2004, преди 2 години
До АнонименНе преди 10 години. Има клип в тубата как обяснява пред експерти на пентагона, как чрез вирус ще пречи на религиозните да се радикализират. После е теорията за намаляване числеността на населението на света.