Махат от Капитолия статуи на американци, свързани с робството

Камарата на представителите одобри законопроект
Обновена: 30 юни 2021 13:14 | 30 юни 2021 13:13, Елка Василева
95
Махат от Капитолия статуи на американци, свързани с робството
Снимка: архив, БГНЕС

Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект, който ще позволи премахването от Капитолия на бюст на Роджър Тейни - петия председател на Върховния съд, известен най-вече с решение в подкрепа на робството, както и статуи на Джеферсън Дейвис и други видни фигури на Конфедерацията, предаде Асошиейтед прес.

285 членове на долната камара на Конгреса подкрепиха мярката, а 120 техни колеги бяха против. Всички демократи, както и 67 републиканци, гласуваха със "за".

Миналата година Камарата на представителите вече одобри подобен законопроект, но той бе отхвърлен от контролирания тогава от републиканците Сенат. Сега застъпниците на инициативата се надяват резултатът да е различен, тъй като в Белия дом е президентът Джо Байдън, а горната камара на Конгреса на практика е контролирана от демократите с решаващия глас на вицепрезидентката Камала Харис.

Сегашните правила не позволяват на конгресмените да демонтират статуи на Капитолия. В САЩ всеки щат има право на две статуи във федералния Конгрес, за да бъде отдадена почит на хора, изиграли важна роля в неговата история. Те може да бъдат заменени само при съгласието на законодателното събрание и губернатора на съответния щат.

Бюстът на Роджър Тейни ще бъде заменен с такъв на Тургуд Маршал - първият чернокож съдия във Върховния съд на САЩ.

През 1857 г. Тейни се произнася, че чернокожият Дред Скот е роб, а не гражданин, и затова няма право да заведе дело във федерален съд. Освен това той застъпва становище, че законодателство, ограничаващо робството в определени територии, е противоконституционно.

Свалените статуи ще бъдат върнати в щатите, които са ги изпратили.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Новото управление на САЩ доказа непрестанно своето безбожно неморално антиамериканско, антихристиянско антисемитско, проислянско протерористично беззаконно управление, начело на недемоктратичната ислямизирана още от Обама измамно "Демоктрачна партия от ислямски антисемити неонацистки протерористи като Омар, Тилаб пресръпна подмяна на историята,милиони за ислямския терор доведоха до увеличения на убийствата с 200%,на антисемитски рядистки актове 400% откакто Байдън присвои властта
70
0
 
4
 
! Отговори
Ползват опит преди 2 години
Историята са я пренаписвали френските революционери при якобинците и Парижката комуна - и тогава са бутали статуи,превърнали са Нотр Дам в конюшня,и даже се сменили имената на месеците на годината. Болшевиките в Съветска Русия правеха същото. Сега хомериканците ползват напредничавия опит на талибаните дето гърмяха статуи на Буда.
69
1
 
10
 
! Отговори
А на Бащите на преди 2 години
Американската нация и държава - кога?Американските идиото съвсем изтрещяха!
68
1
 
7
 
! Отговори
кога? преди 2 години
Интересно - кога ще няправят нещо по въпроса за геноцида на 25 милиона индианци?
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А назначения Памперс какво изфъфли по въпроса?
66
2
 
11
 
! Отговори
... преди 2 години
Американците започнаха с изтриването на историята. Следваща стъпка е да се изтрие семейството и ще остане само държавата. Великата партия е миналото, сегашното и бъдещето. Великата партия е майка и баща. Тия отиват към управление тип Северна Корея!
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВРЕМЕ Е БЕЛИЯТ ДОМ А СЕ БОЯДИСА В ЧЕРНО А СЕ ЗНАЕ ДЕ ЖИВЕЕ САТАНАТА
64
1
 
9
 
! Отговори
Хариет преди 2 години
До питанкаДА столица чичо Томовата колиба а иначе имат предостатъчно черен мрамор в скалистите планини КАТО са толкова толерантни чак да махат всичко бяло ами този бял дом я да го събарят че да изтърсят един хубав черен дом за радост на целия свят .И аз се чудя защо ПУТИН си прави шинлик с янките.
63
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами да махнат и статуите на Джордж Уошингтън, той е бил голям робовладелец и е имал плантации. Да го махнат от банкнотите, от емблемите, от всичко свързано с държавността /НА КОЯТО ВПРОЕЧМ ТОЙ Е ЕДИН ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ/Тия пощръкляха тотално.
62
1
 
11
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 години
Лелеее,шо евреи че бутнат...
61
0
 
39
 
! Отговори
z-rock преди 2 години
Отдавна работя в далеч от България в страна дето има и тъмнокожи, и най-отговорно заявявам, че техния умствен потенциал е няколко стадия назад в развитието, в сравнение с белите хора!! Не всички, естествено, но едно 90%!!! Особено жените са на ниво коза!!
60
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краварите съвсем се побъркаха! Искат да пренапишат историята си със задна дата.
59
0
 
21
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
кут са подхванали,да махнат и Капитолия!..На нейно място да турат Колибата на чичо Том!
58
4
 
12
 
! Отговори
До 61 преди 2 години
Ако визираш Русия, там е пълно с мюсюлмани, построиха им огромна джамия в Москва, а в Сибир китайците вече са мнозинство. Робство не е имало, но е имало крепостничество, което е подобно на робството. Цветни не управляват, но всичко се държи от евреи.
57
1
 
7
 
! Отговори
До 61 преди 2 години
Да, обикновено в тия държави всичко се контролира от един човек и олигархията около него. Ако си позволиш да ги критикуваш, в най-добрия случай те прибират да те "съветват". В най-лошия вариант ти се случва "инцидент" или изчезваш безследно. И ти промиват мозъка 24/7 колко е велик политическия ти лидер и колко са лоши всички останали. А стандарта ти на живот е на африканско ниво. Това е, ако визираш Турция, Русия, Китай или Северна Корея.
56
0
 
29
 
! Отговори
Тръмп беше прав преди 2 години
Те не идват за мен-Те идват за Вас! Аз съм само на техния път!
55
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1984
54
3
 
11
 
! Отговори
До 59 преди 2 години
Ами то повечето паметници в света са все на престъпници...За жалост така е в историята.
53
0
 
8
 
! Отговори
неее преди 2 години
До Анонимен Има ,има!Я си помисли в кои страни не е имало робство,и къде бият ЛГБТ тата,къде бийжънците не смеят да влезнат?Къде НЯМА цветни управници?55
52
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сащ отдавна не вълнува вече света както беше в 20век.Живеем в нова епоха с все по-нямаляваща роля на Америка.