Почина Боряна Стробъл – българката, оставила следа в Tesla

Тя е била блъсната от кола, докато е карала колело по велоалея
Обновена: 30 юни 2021 16:18 | 30 юни 2021 16:07, Красимир Ангелов
124
Почина Боряна Стробъл – българката, оставила следа в Tesla

Българската следа в Tesla и филантроп Боряна Стробъл загина в трагичен инцидент на 19 юни, съобщава "Мениджър". Новината бе съобщена днес.

38-годишната Боряна Стробъл, която е родена в Монтана, е била блъсната от автомобил, докато е карала колело по велоалея в Уошо Каунти, Невада, съобщава сайтът The Recursive.

Стробъл, която прекарва по-голямата част от детството си в Мездра, е живяла още в Австрия, Германия и Русия. През 2005 г. се мести в САЩ, където посещава Калифорнийският университет в Бъркли, където завършва икономика.  По-късно академичният й път я отвежда в Станфорд, където завършва управление на стратегическите решения и риска.

През 2011 г. става част от екипа на Tesla, където първоначално е ръководител на отдела за възнаграждения, а след това оглавява отдела за системи, операции и анализ на данни в областта на човешките ресурси. По това веме Tesla все още е развиваща се компания. Тя споделя, че нуждата от предизвикателства и стимулираща среда я е накарала да избере кариера в бъдещият водещ производител на електрически автомобили.

Между 2015 и 2016 г. Стробъл работи като вицепрезидент с ресор откриване и развитие на таланти и култура във фондация Wikimedia, която стои зад сайта Wikipedia. През 2016 г. се завръща в Tesla, където ръководи различни програми. В този период  Стробъл ръководи подразделението за бизнес анализ и операции на компанията и отговаря за разширяването на нови пазари и интеграцията след сливания.

В Tesla тя се запознава със съпруга си Джей Би Стробъл, който е главен технически директор на компанията. През 2015 г. двойката създава фондация „Стробъл“, която е фокусирана върху оказването на подкрепа на проекти в образованието, устойчивото развитие, социалните иновации и  откриването и развиването на таланти и лидери по цял свят.

Стробъл участва активно в дейността на базирания в Силициевата долина Български Иновативен Хъб (Bulgaria Innovation Hub - BIH). Тя става ментор в организацията малко след създаването й през 2019 г. и се включва в мисията на  BIH да ускори растежа и навлизането на пазара на САЩ за български стартиращи компании с висок потенциал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
21
 
10
 
! Отговори
сър Нортън преди 2 години
Не ни занимавайте с предатели
26
14
 
34
 
! Отговори
Димо преди 2 години
Ужасяващ негативизъм и зли коментари!?!Как може да сте такива егоисти.Една дама излязла от Мездра и стигнала до върха на една от най-големите фирми в света.Всъщност тя е съпруга на основателя на Тесла към която Мъск е станал впоследствие съдружник.Изключително образован човек за разлика от певечето тук.Това са хора ,които променят света и в тях тече нашата кръв.Жалки сте!
25
8
 
11
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен28Нищо не знаем в подробности - може България да й е била просто удобна за работа!...Но не ми се вярва много да е била много загрижена за българите - ние сме в окаяно състояние и никакъв бизнес не може да ни помогне /всичко ще тече по някои канали, нечии джобове, а за нас - трохите!/...Гледаш ли ги какво правят претендентите за велики у нас - БСПто?! Досега не чух една обективна тяхна оценка! Трагедия! И от такива хора ли ще очакваш нещо хубаво? Или от ИТН пригласящите им?!...
24
12
 
16
 
! Отговори
Иван Асен преди 2 години
Изключителен човек!Голям ерудит!Необятна душа и мироглед.Много жалко!Тъжно и нелепо.Да почива в мир!Светъл път в небесните простори и царството божие!
23
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй, ама каква полза или загуба за нас? Откъдето дошло, там отишло. Нас ни касае, ако нещо помага.
22
11
 
26
 
! Отговори
ПОМЕН преди 2 години
На мен Родителите починаха преди 10 години , лека им пръст .Те имаха огромен Принос в Икономиката на България .
21
16
 
15
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен31Каква цяла планета те гони бе, сме.шко? Тодор Живков с лошият с подбор на кадри, с всичките му привилегии и простотии еднолични, съсипа много повече България и българите от някой, живял за себе си-още Цола Драгойчева не можеше да го понася, а тя е в политиката от "първия ден на комунизма", а колко други има преди и след нея! То никой не може да се хареса на всички, но да го мразят толкова много дори "негови" кадри си е уникат...Това, което е днес е следствие на Т.Живковата политика
20
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко за тази млада жена! А антиваксърите се страхуват от ваксината... Единственото сигурно в живота е, че... нищо не е сигурно... Днес сте живи, а утре може и да не сте...
19
11
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Ха!...Написах "хората идват и си отиват",но според "виждането" на "модулатора" ,.."КОМЕНТАРИТЕ ИДВАТ И СИ ОТИВАТ" от сайта,известен с..със "Свободата на словото в Космически мащаби!"..
18
21
 
19
 
! Отговори
До Диана преди 2 години
Цялата планета знае за Тодор Живков за разлика от тая никаква Стробил.
17
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана Цялата планета за Тодор Живков за ралзика от тая никаква Стробил
16
22
 
12
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен30 Видяхме какво е направил Тодор Живков - развалини и гнус са нещата, които останаха след него! БСП само повтаря неговия път - започна с развалините, ще мине през безвкусно копиране и ще свърши до нови развалини...БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
15
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 12Земята си е земя, и не пиши българска с големи букви, нищожество псевдродолюбиво! Само с твоите кухи измислици и лозунги не се гради родолюбие!
14
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименИ кое й е впечатляващото? работи в канцелария или със връзки в новосъстоялата се Тесла, егати постежинията. Постижения, които не са за България и които няма с какво толкова да огреят обикновнеите българи, освен псевдородолюбиваста папппплач!
13
6
 
19
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До ЧудяСе на РедакциятаА ти откъде знаеш, че тя е достоен човек - от кариерата й ли? Има голяма разлика между човек и кариера и по никакъв начин не може да се твърди за някаква корелация тук...Всеки натегач може да има кариера, което не го прави нещо повече от натегач!
12
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След впечатляващата биография на 38 годишната Боряна, прочетох коментарите отдолу. Потресаващо! Небето и земята. Не знам дали си е дала сметка от каква дупка се е измъкнала
11
7
 
34
 
! Отговори
1 свестен преди 2 години
човек си отишъл, а 1000 безмозъчни безполезни го одумват
10
12
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До До 21 Ти не си Бог, че да решаваш кой какво ще направи! Смешно е да взимаш подобни позиции, които преди всичко вредят на твоите енергийни полета! Гледай себе си и не се пиши на Бог! Истината е, че тази жена има забележителна кариера, люшкаща се здраво насам, натам и поставяща много въпросителни-сигурно е, че е имала стабилна икономическа поддръжка зад гърба си, а това у нас навява на доста лоши мисли..Възможно е и да е прекалила, да се е смятала за много велика и Бог да я е прибрал за ремонт
9
2
 
6
 
! Отговори
До Муахаха преди 2 години
Прав си! А и то само със "следите" оставане "известни", не че нямаме реално причини да се срамуваме
8
14
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен5Лошите остават да се мъчат докато не станат умни и хубави - защото Бог създава само умни и хубави хора, но много хора не приемат себе си и всячески се мъчат да бъдат други - както БСП сега с лъжи и манипулации се опитва да ни заблуждава колко те са умни и хубави...Ако наистина бяха умни и хубави, нямаше да има нужда от лъжи и манипулации! Когато се научат наистина колко са умни и хубави, заставайки на своето си място, а не опитвайки се да крадат чуждо, тогава и те ще си отидат...