С фалшиви обещания и трикове: Как Тръмп събира пари от своите поддръжници?

Той обещава да започне дела, но финансира само пътуванията си
4 авг 2021 21:30, Нели Христова
48
С фалшиви обещания и трикове: Как Тръмп събира пари от своите поддръжници?
Снимка: БГНЕС

Склонността на Доналд Тръмп да превърне своите политически и правни проблеми в схеми за набиране на средства отдавна е призната, но триковете на бившия президент на САЩ продължиха да се разширяват и след поражението му от Джо Байдън, което предизвика нов контрол и критика от страна на наблюдателите по финансирането на кампаниите и правните анализатори.

Критиците отбелязват, че Тръмп е изградил арсенал от политически комитети и групи с нестопанска цел, наети от десетки бивши административни служители и лоялисти, които изглежда имат за цел да поддържат политическите му надежди за завръщане и да отмъстят на републиканските критици в Конгреса. Тези групи са били агресивни в набирането на пари чрез понякога подвеждащи призиви към партийната база, които според социологическите проучвания споделят фалшивите възгледи на Тръмп, че е загубил Белия дом след измама.

Само няколко дни след поражението си през ноември, Тръмп създава нов комитет за политически действия, наречен "Спаси Америка", който заедно с кампанията си и Републиканския национален комитет бързо печели десетки милиони долари чрез имейл призиви за "фонд за защита на изборите" , който уж ще се бори с резултатите с неоснователни съдебни дела, които твърдят, че има измама.

Новата схема е събрала огромната сума от 31,5 млн. долара до края на годината, no "Спаси Америка" не е похарчила нищо за съдебни разноски през същия период, според публичните записи. Управляван от мениджъра на кампанията на Тръмп за 2016 г. Кори Левандовски, комитетът е похарчил само 340 000 долара за разходи за набиране на средства миналата година.

В друг ход от миналия месец Тръмп обяви, че ще заведе колективни искове срещу Facebook, Google и Twitter, като твърди, че е бил жертва на "цензура" поради забрани от платформите след атаката на Капитолия на 6 януари. Но няколко правни експерти разглеждат съдебните дела като несериозни и като трикове за набиране на средства.

Новата правна стратегия на Тръмп повдигна червени флагове, отчасти защото се обединява с America First Policy Institute (AFPI) - група с нестопанска цел, ръководена от бившия служител на Белия дом Брук Ролинс. На брифинг за пресата с Тръмп Ролинс каза на поддръжниците си, че могат да се "присъединят към съдебното дело", като се регистрират на уебсайт takeonbigtech.org, което е опровергано от детайлите на уебсайта, на които има червен бутон с думите "ДАРЕТЕ на AFPI".

"Доналд Тръмп е едноличен измамник", казва Пол С Райън, вицепрезидент по политиката и съдебните дела в Common Cause. "Примамката и превключването е сред любимите му тактики за набиране на средства", подчертава той, отбелязвайки, че "Спаси Америка" на Тръмп е казала на "поддръжниците си, че се нуждае от пари, за да оспори резултата от изборите, които очевидно е загубил, и след това не е похарчила нищо за съдебни спорове миналата година."

"Сега той отново е на работа, с несериозни съдебни дела, заведени през юли срещу Facebook, Twitter и Google, придружени от молби за набиране на средства", добавя Райън пред The Guardian. "Този ​​път той има неограничената група за тъмни пари America First Policy Institute."

Други експерти изразяват силна загриженост относно тактиката на Тръмп.

"Президентът измами своите дарители. Той ги помоли да дадат пари, за да може да оспори резултатите от изборите, но след това изразходва вноските им, за да изплати несвързани дългове", казва Адав Ноти, бивш асоцииран главен съветник във Федералната избирателна комисия, а сега началник на щаба в непартийната кампания Правен център.

Ноти добавя: "Това е опасно близо до измама. Ако обикновена благотворителна организация - или физическо лице, което случайно не е било президент на Съединените щати - беше събрало десетки милиони долари чрез този вид измама, то те биха били изправени пред сериозен риск от разследване."

Подобни опасения не възпрепятстват машината за набиране на средства на Тръмп да се разшири допълнително със стартирането на Super Pac Make America Great Again Action, който може да приема неограничени дарения. И Super Pac, и Save America се ръководят от бившия мениджър на кампанията на Тръмп, Левандовски, който не отговоря на обаждания за коментар.

Съобщава се, че Super Pac е домакин на най-малко две събития за мега дарители в голф клуба на Тръмп в Бедминстър, Ню Джърси и в Далас. И двата комитета се разглеждат като методи за набиране на повече средства от Тръмп, за да повлияе на състезанията в Конгреса през 2022 г., където той се зарече да победи няколко политици, като например републиканската партия против Тръмп Лиз Чейни, която гласува за импийчмънт тази година след атаката на Капитолия.

Документи от предизборната кампания за първите шест месеца на 2021 г. разкриват, че политическите групи на Тръмп, ръководени от Save America, са събрали 82 млн. долара - безпрецедентна сума за бивш президент. Save America банкира по-голямата част от средствата, докато Super Pac използва част от средствата за да плати пътните и други разходи на Тръмп, вместо да оспорва резултатите от изборите в щати като Аризона, въпреки фалшивите твърдения на Тръмп за измама там.

Финансовите анализатори на ветерани казват, че множеството групи, свързани с Тръмп, започнали след поражението му, повдигат нови въпроси относно мотивите и политическите му намерения.

"Агресивното набиране на средства на Тръмп, използвайки различни комитети, повдига въпроса дали непрекъснатите му намеци да се кандидатира през 2024 г. са преди всичко трик за дарения", казва Шейла Крумхолц, която ръководи безпартийния Център за отзивчива политика. "Тръмп може да се интересува повече от набирането на средства, отколкото от действителното управление, особено като се има предвид колко безпрецедентно е набирането на средства след загубата му."

Освен набирането на средства от Тръмп за новите му комитети и организации с нестопанска цел, някои големи републикански групи са сътрудничили в обжалванията за набиране на средства след неговото поражение и продължават да се придържат към привлекателността му към партийната база, въпреки многократните лъжи на Тръмп, че изборите са откраднати.

През осемте седмици след изборите, например, RNC, кампанията на Тръмп и "Спаси Америка" са събрали около 255 милиона долара, но са похарчили само малка част за съдебни дела. Освен това, кешът на Тръмп с малки дарители все още се експлоатира от партийни съюзници, включително Националния републикански сенаторски комитет (NRSC), отдел за набиране на средства за републикански сенатори. Например, NRSC през юли, чрез кампаниите за набиране на средства по имейл, рекламира безплатна тениска на Тръмп за ограничен брой дарители, които пишат чекове от 35 до 5000 долара, за да "защитят американското първо мнозинство".

Чарли Блек, дългогодишен републикански служител, заяви, че републиканските комитети осъзнават, че "името на Тръмп е най-популярно сред хората, така че естествено те ще се опитат да измислят начини да използват неговата марка, където могат да съберат повече средства" .

Но правните анализатори предупреждават, че новият начин на набиране на средства на Тръмп е различен и носи ясни рискове за неволните дарители и законите за финансиране на американските кампании.

"Законът за финансиране на кампанията на нашата нация и законите за борба с измамите не доказаха, че отговарят на схемите на Тръмп", каза Райън от Common Cause. "Затова единственият ми съвет към поддръжниците на Тръмп е дарителите да се пазят!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
you преди 2 години
До АнонименYou are absolutely delusional...stupid and what more i can say
29
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До ...сбогом тръмп...Света и Човечеството ни те презират...ще те забравим...децата ни не зтнаят нищо за теб...време е и за републиканстата...позор сте за САЩ!!!
28
3
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
Тръмп беше най-лошият президент на щатите някога заставал на този пост. При него те видяха рекордно ниска безработица, рекордно високи заплати и рекордно ниски цени на всичко ВКЛЮЧИТЕЛНО лекарства. При него не видяха нови войни и видяха най-бързия ръст на икономиката си от 40г насам. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се плюе по Тръмп защото беше най-лошият им президент!
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Прилича на онова "Спаси София". Бяха голяма работа докато не захапаха кокала и сега имитират дейност.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, жал ми е за теб. Как все ти пишеш или преписваш тези статии. Оставете го този Тръмп. Него го няма от година. Има по-сериозни неща за разискване. Или може би е по целесъобразност тази статия. Да живее независимата журналистика в България. Пишете за проблемите и карупцията тук или това те за вас журналистите. Който плаща, той поръчва музиката.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка рухва под краката им, те се занимават с Тръмп. Колко познато. Тука е същата работа - държавата гори, провинцията бедства, битовата престъпност пак избуя, през ден убийства, клане по пътищата, а МВР се занимава с главния прокурор, икономическия министър с язовири, а останалите с чегъртане.......
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E те го заклеймиха отдавна ама малко им се вързаха. Та за това продължават с пълна пара. Още не са разбрали явно че колкото повече плюят и лъжат, това се връща като бумеранг. Бидето памперс, Фаучи, Уру псия фон дер Лай нян, Макарон, Меркелицата, и още десетина други отрепчици, повече и повече хора осъзнават ежедневно че са били лъгани и продължават да им тъпчат главите с пропаганда и гнусни лъжи
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе айде заклеймете го за най-лошия човек раждал се някога на земята, и да се приключва вече с тая нон-стоп пропаганда!
22
0
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Демонкрати,скрийте си жените,скрийте си децата Тръмп иде.' Хахахахаха.
21
1
 
8
 
! Отговори
Страх ги е преди 2 години
Страх ги е от него,за това го плюят и злобея.А БГ медиите преписват.Истинският президент
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избори с гласуване без документ за самоличност,не са избори!В много щати на изборите 2020 се гласуваше без Ай Ди или на български-документ за самоличност.И какво съвпадение-точно там бяха спорните щати и Байдън победи.Аризона,Джорджия,Пенсилвания,Уисконсин.
19
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27И как точно ги откраднаха?Няма нито едно доказателство че изборите са били фалшиви или откраднати от демократите.Но има 3 аудио записа където бившият президент натиска щатски избирателни комисии (Аризона, Джорджия и още един щат) да фалшифицират изборите.Къде е истината?
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7 месец на Президентския стол на Доналд Тръмп е поставен от Глобалистите *** Джо.А по медиите статиите срещу Тръмп са повече от преди година.Това трябва да покаже,че левите сън не ги лови при мисълта за Истинският Президент на САЩ!
17
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно има много заблудени овце които продължават да гледат филма "Фалшив Герой" та даже искат втора серия. За тези от средната част на щатите дето когато отидат до Хаваи си мислят че са на друга планета - разбирам. Ама за тези от БГ - даже оранжевият клоун се чуди какво толкова е направил че да му вярват. Явно умее да лъже добре!
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее истинският президент на свободна Америка - Доналд Тръмп! Бидона с Камилата откраднаха изборите от народа на САЩ.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тръмп , обичаме те , връщай се ! Или републиканците да се връщат!
14
13
 
3
 
! Отговори
Най ПРОСТИЯпРезидент преди 2 години
в историята на тази велика страна.
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неолибералните журналистически *** се надпреварват да щавят Великия Доналд Тръмп!Единствени американски Президент ненаправил нито една война!
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОГА ЩЕ ИМА СТАТИЯ,ЧЕ КОМРАД БАЙДУН ЕКСТРАДИРА ВСЕКИ КУБИНЕЦ ДОБРАЛ СЕ ДО ФЛОРИДА ОБРАТНО В КУБА???ОБРИЧА ДЕСЕТКИ НА СИГУРНА СМЪРТ ПРИ ВРЪЩАНЕТО ИМ НА КУБИНСКИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ!!! В СЪЩОТО ВРЕМЕ ПОЛОВИН АФРИКА И ЮЖНА АМЕРИКА ВЛЯЗОХА ПРЕЗ РАЗГРАДЕНИТЕ СУХОПЪТНИ ГРАНИЦИ!!!
11
2
 
18
 
! Отговори
българин преди 2 години
Лидерът на свободния свят. Рептили му направиха преврат, но той ще се върне. СЗО, фаучи, дълбоката държава, банкерчетата, сатанистите - всички ще направят чудо да го отстранят, но Бог го е посочил.