Байдън не подви крак: Обвини правителството на Афганистан и Тръмп за талибаните

Инатът му не позволява да приеме, че греши
17 авг 2021 18:40, Нели Христова
180
Байдън не подви крак: Обвини правителството на Афганистан и Тръмп за талибаните
Снимка: БГНЕС

Човекът, който отнесе най-големи критики за случващото се в Афганистан, бе президентът на САЩ Джо Байдън. Още след встъпването си в длъжност, той обяви, че ще изтегли американските войски от страната. А това даде смелост на талибаните да завземат отново територията.

Докато в понеделник сутринта от Кабул започнаха да се появяват изображения на отчаяни афганистанци, вкопчени в американските военни самолети, президентът Джо Байдън бе признал на помощници, че е нямал друг избор, освен да прекъсне престоя си в Кемп Дейвид, за да се върне в Белия дом.

Той беше изправен пред призиви, дори от своите политически съюзници, да обясни падането на Афганистан в ръцете на талибаните. Неговите главни помощници бяха започнали публично да признават, че са изненадани от скоростта, с която афганистанската армия рухна, но искаха ситуацията в Кабул да се стабилизира, преди Байдън да се обърне към нацията.

А собствените му думи от по-рано това лято, описващи превземането от страна на талибаните като "малко вероятно", утежняваха усещането за главнокомандващ, хванат в грешка.

По време на брифингите президентът е разпитал екипа си как биха могли да преценят погрешно времето, необходимо на афганистанската армия да се срине, според запознати. Той също така е изразил безпокойство от факта, че Ашраф Гани, сваленият от власт афганистански президент, който избяга от страната в неделя, не се придържал към план, който е изложил в Овалния кабинет през юни, за да попречи на талибаните да превземат големите градове.

През целия уикенд Байдън бе в Кемп Дейвид и дава брифинги чрез видео връзки или по телефона, докато седи сам на масата за конференции. Съветниците се събираха отделно, за да обсъдят кога и как той трябва да се справи със ситуацията. Когато се върна в Белия дом в обяд в понеделник, много от неговите помощници предполагат, че президентът поне ще прекара нощта там.

И все пак почти веднага след като Байдън пристигна във Вашингтон, се разчу, че престоят му в Белия дом ще бъде кратък. След 18-минутното си изказване, Байдън бързо се втурна обратно към планините.

В това изявление към нацията, той не изрази съжаление, нито пък колебание относно действията на САЩ. Вместо това размаха пръст на предшественика си.

Байдън обвини Доналд Тръмп, че е включил САЩ в мирно споразумение с талибаните, преди той да встъпи в длъжност. Настоящият президент също така категорично обвинява афганистанското ръководство и военните, че, "отказват да водят собствената си война".

Накратко, Байдън заяви, че не е виновен. И въпреки всичко, което се случи, той настоява, че е взел правилното решение.

"Дълбоко съм натъжен от ситуацията, пред която сме изправени, но не съжалявам за решението си да прекратя военните действия на Америка в Афганистан", каза Байдън. "Американските войски не могат и не трябва да воюват във война и да умират във война, в която афганистанските сили не са готови да се борят за себе си.

Байдън обяви решението си да отстрани американските войски като единствения разумен избор, след две десетилетия американски битки в района, струващи над 1 трилион долара и над 6 000 живота на американски войници и контрагенти.

"Зашеметяващият срив на афганистанската армия през последните дни просто показа, че те така или иначе никога няма да могат да се защитят, така че САЩ трябва да продължи с оттеглянето и да се измъкне сега", настоя Байдън.

Байдън призна, че администрацията му е засегната от последните събития. През уикенда талибаните си върнаха обратно Кабул и накараха хиляди цивилни панически да се струпат на летището, борейки се за свободата и живота си. Резултатът беше потресаващ: хаотични кадри на паникьосани афганистанци, тичащи по пистите на летището в Кабул и преследващи американски транспортни самолети по асфалта, в последен отчаян опит да напуснат страната.

"Това се разви по-бързо, отколкото очаквахме", призна Байдън.

Той представи решението си да изтегли американските сили през втората половина на 2021 г. като премерена реакция на наследяване на сделка, сключена от Тръмп с талибаните предходната година. Тази сделка, заяви Байдън, не му е оставила друг избор, освен да продължи напред с оттегляне.

"Изборът, който трябваше да направя като ваш президент, беше или да изпълня това споразумение, или да бъда готов да се върна към борбата с талибаните в средата на пролетния боен сезон", каза Байдън.

Президентът запази някои от най-тежките си критики за афганистанския президент Ашраф Гани, който според съобщенията е избягал от страната. Байдън каза, че ръководството на Афганистан "категорично е отказало" съвета му да се ангажира с дипломация с талибаните. По думите му, Гани го е уверил, че афганистанската армия ще се бори с талибаните, но "той е грешал" .

"Дадохме им всички шансове да определят собственото си бъдеще", каза Байдън. "Това, което не можахме да им предоставим, беше волята да се борят за това бъдеще."

Байдън дори отвърна на критиките, че САЩ бавят евакуацията на афганистански граждани и преводачи, които са помагали на американски войници и дипломати в продължение на две десетилетия във военни действия с огромен личен риск и които сега са изправени пред заплахата от опустошителни репресии от страна на талибаните.

"Някои от афганистанците не искаха да напускат по-рано, защото все още таяха надежда за страната си", оправда се Байдън.

Въпроси, които останаха без отговор

Байдън отдавна излъчва самоувереност както във външнополитическите си възгледи, така и в политическата си стратегия, усъвършенствана през дългите му години във Вашингтон. Помощници казват, че въпреки че приветства различните възгледи и силния дебат, все пак той внезапно прекъсва разговора, ако смята, че знанията му за ситуация - особено по международните въпроси - са под въпрос.

Този инат беше ясно проявен в речта му, по време на която Байдън отдели повече време за да защита на решението си да изтегли американските войски, отколкото да признае, че администрацията му е допуснала грешка. Признавайки накратко, че напредването на талибаните и разпадането на правителството са се случили  "по-бързо, отколкото очаквахме", Байдън даде да се разбере, че намерението му да сложи край на войната не се е променило.

"Аз съм президентът на Съединените американски щати", каза Байдън. - Парите спират с мен".

И все пак, ако това наистина е така, Байдън остави без отговор безброй въпроси за това как събитията излязоха извън контрол толкова бързо, като каза само, че процесът на изтегляне на войските е бил "труден и хаотичен".

Той не е показал никакви признаци -  нито публично, нито насаме, според съветниците му, че вярва, че собственото му решение за изтегляне на войски от Афганистан е спомогнало да се предизвика настоящата криза. Вместо това той прехвърля вината другаде: върху афганистанската армия за разпадането, бившият президент Доналд Тръмп за съгласие за сделка с талибаните и неговите предшественици за разширяване на мисия в държава без никакво обмисляне как да се прекрати конфликта.

Байдън рязко се нахвърли върху Гани, като каза, че афганистанският лидер "категорично е отказал" съвета на Байдън за търсене на политическо споразумение с талибаните и "греши" за силата на афганистанската армия.

"Знам, че решението ми ще бъде критикувано, но бих предпочел да поема цялата тази критика, отколкото да предам това решение на друг президент на САЩ", каза той в речта си.

Докато излизаше от Източната зала, без да отговаря на въпроси на репортери, ключови членове на Конгреса сигнализираха за намерението си да стигнат до дъното на кризата. Сенаторът Марк Уорнър от Вирджиния, председателят на Демократическата партия на Комитета по разузнаването, каза, че той и други законодатели са имали "трудни, но необходими въпроси относно това защо не сме били по-добре подготвени за най-лошия сценарий, включващ толкова бърз и пълен срив на афганистанското правителство и силите за сигурност. "

"Дължим тези отговори на американския народ", заяви Уорнър, "и на всички онези, които служеха и жертваха толкова много."

"Никой не беше съгласен да напуснем Афганистан"

От момента, в който влезе в Овалния кабинет преди седем месеца, Байдън бе решен да види, че неговото президентство ще направи това, което тримата му предшественици не успяха: прекратяване на най-дългата война на Америка. Той се обгради с водещи съветници, които споделят това основно убеждение, което сега поставя въпрос, дори сред някои демократи, дали тяхната лоялност не им попречи да приемат сериозно предупрежденията за последствията от бързото оттегляне.

"Никой не беше съгласен с решението да напусне Афганистан - буквално почти никой", каза бивш служител по националната сигурност в кабинета на Обама пред CNN в понеделник. "Но изпълнението на това решение беше тяхна отговорност. Те бяха заслепени."

В Белия дом малко съветници са по-близки до Байдън от държавния секретар Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан. И двамата са прекарали дълги години, работейки за него. Те се появиха по телевизията тази седмица, за да защитят решението на шефа си да прекрати войната.

Други съветници, включително министърът на отбраната Лойд Остин и председателят на Съвместния командващ генерал Марк Мили, са прекарали по-малко време в орбитата на Байдън. Когато президентът премисля решението си за Афганистан през пролетта, Мили е сред най-силните гласове, които се застъпват за продължаващото присъствие на американските сили в Афганистан.

Байдън отхвърля тази гледна точка, въпреки че генералите му го предупреждават за потенциала за превземане от талибаните. Независимо дали става въпрос за грешно изчисление, провал на разузнаването или някаква комбинация от двете, сега президентът е изправен пред криза на доверието в една от най-силните си сфери: външната политика.

"Тук не можете да защитите екзекуцията", казва Дейвид Акселрод, старши съветник в кабинета на Обама, който участва в дискусиите за Афганистан в началото на тази администрация. "Това е катастрофа и всички, всеки с биещо сърце, гледаха тези сцени на хора, които отчаяно се трупат на летището, опитвайки се да избягат преди клането да започне. Това е сърцераздирателно. потискащо. И това е просто провал. "

"Той трябва да приеме този провал", казва Акселрод, който е старши политически коментатор на CNN. - "Той е главнокомандващ."

Длъжностни лица казват, че стимулирането на мисленето на президента е преобладаващо убеждение, че подобно на него, повечето американци са уморени от продължителния конфликт в Афганистан. Неговите съветници са уверени през последните месеци, че американският народ е  плътно зад гърба му в решението си да изтегли американските войски от Афганистан.

Проучване на ABC News/Ipsos през юли установи, че 55% от възрастните в САЩ са одобрили начина, по който Байдън се е справил с оттеглянето. В проучване на университета в Май Куинипиак 62% от възрастните в САЩ одобриха решението на Байдън да прибере всички американски войски от Афганистан до 11 септември 2021 г.

Някои служители на Белия дом също са отбелязали насаме, че тъй като страната продължава да се бори с COVID-19 и икономиката страда от продължителните ефекти на пандемията, събитията, които се развиват на хиляди мили далеч, едва ли са в челните редици на съзнанието на американците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
3
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 2 години
хахахха, Преди 6 века Ян Хуняди се е оттеглил по-организирано след битката при Варна. Без да е имал най-модерните оръжия или най-добрата армия в света.
141
1
 
7
 
! Отговори
При Байдън е така преди 2 години
Върховният главнокомандващ на въоръжените сили на САЩ Джо Байдън очевидно отстъпва като пълководец на своя предшественик Доналд Тръмп, който сключи договор с талибаните от позицията на силата. Армия без върховен главнокомандващ е като село без кучета.
140
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Времевият прозорец щ - Bhhhahahaa - тука в тоя сайт се напълни с военни експерти, имунолочи, историци, антрополочи, политици и прочие .. АМАН УЕЕЕЕ!
139
0
 
4
 
! Отговори
Времевият прозорец щ преди 2 години
За започване на Трета Световна Война имаше две Червени линии:1. Прекратяване на войната в Ирак и изтегляне от там.2. Прекратяване на войната в Афганистан и изтегляне.Сега вече може да започне Основното действие..., а и е Пандемия, в крайна сметка, най-подходящото време за Хуманитарна катастрофа(Съвременна война).
138
0
 
8
 
! Отговори
интересно преди 2 години
Байдън беше срещу Тръмп, критикуваше го за всичко, а изпълни споразумение подписано от Тръмп без да го ревизира ни най-малко. Дори отстъплението на войските не можа да организира без да се създава хаос и проблеми за всички, които са му вярвали.
137
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко върви по план дори и тъппите янки и политиците им да не могат да го разберат. Мижавото ГМО-експериментче е към края си..... бухахахах ами сега? хехе
136
0
 
7
 
! Отговори
Да преди 2 години
Много точно е определението "излъчва самоувереност" - нищо друго не прави тоя *** ! А сега хвърли целия цивилизован свят в шаш и паника, включително съюзниците си от НАТО - ето вече и Холандия и Германия са заявили, че няма да могат да изтеглят навреме своите части !!! Да не говорим пък за огромните скокове на цените на горивата и електроенергията, откато той се появи на сцената !
135
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"лъжа,няма да могат да използват въртолетите...ще ги унищожи авиацията на САЩ"Те и талибаните не могат да ги ползват. За тея вертолети НАРОЧНО, не ги научиха да ги управляват и подържат, защото така наемат външни (разбирай американски) контрактори, да го правят. Това е нещо, като обществените поръчки, дето все ги взимат хора на ГЕРБ и никога не вършат добра работа, а да има за какво да ги наемат пак, само че с далеч по-лоши последствия.
134
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ББ - Виж, ако заекваш в реалния живот, не е нужно ... да пипшеш, през ... две думи ... така дразнещо, разбираш ли?И не, САЩ винаги ще отиде някъде, основно за да слжи на техните си итнереси, ще предизвика нова хуманитарна криза, ще загинат хиляди и хиляди от двете страни, много от които абсолютно невинни и този цикъл няма да спре, освен ако нямаме кардинална промяна в манталитета на хората.
133
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с какво се оказахте по-добри от руснаците? При свалянето на талибаните производството на опиум се увеличи. Поне да го бяхте вкарали под формата на легални държавни компании. Времето за колониални васали свърши, но вие още избивате комплекси от англичаните.
132
1
 
6
 
! Отговори
Опашка преди 2 години
Байдона не подви крак , а подви опашка като наритан ***. За 20 години хамериканската армия се напълни с *** и не ще да се бие.
131
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Който и да е следващият...от която и да е партия...децата на САЩ няма да умират в чужди войни...бъдете сигурни...САЩ също имат интереси...няма да ви позволят да ги използвате лицемерно и несправедливо...не ви устройва ...нормално...Ново начало е...вещаещо...нищо добро...Бог да пази САЩ!!!
130
4
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
САЩ винаги ще са тук...докато същуствева Света ни...и ще са мечта за децата Ви!...когато пораснете на ниво съзнание...а не се поддавате на манипулации и зависимости...ще сте истински Свободни хора!!!Бог да пази САЩ!!!плющете минуси сърбоманчета...и руски
129
4
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
за руските...организирали атентата в Капитолия с помащта на тръм...и троловете им,Президента на САЩ каза...децата ни няма да умират повече в чужди войни...не ви дължат нищо...помагаха ви всячески...20 г.,оръжия...за милиарди...лъжа,няма да могат да използват въртолетите...ще ги унищожи авиацията на САЩ..Света ни се изправя пред проблев...кой и как ще ви гарантира Свободата?...САЩ...дадоха правота на русия и китай...ама те нямало да се месели...колко удобно...та животите ви са в...собствените ви
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 139е как така оставя толко въоръжение. Ми като е взел под масата 3 пъти по толко що да го не остави. Нек си го чуват.
127
4
 
3
 
! Отговори
ТАЛИБАЙДЪН преди 2 години
Глей ся братчет,аз мисля,че не само талибаните и Тръмпето са виновни . Задължително си е виновен Путин,дааа Путин,световното затопляне и ако мое така да се израза международното положение като цяло.
126
1
 
4
 
! Отговори
БАЙДАНЧО преди 2 години
ТИ ОСТАВАШ В ИСТОРИЯТА КАТО НАЙ ГОЛЕМИЯ *** ПРОДАДЕ СЕ НА ТАЛИБАНИТЕ АМА ТЕ КАК СА ЛУДИ УТРЕ И ТЕБ ЩЕ ДУМНАТ ИЗКУКАЛ ДЪРТ СТАРЕЦ
125
2
 
2
 
! Отговори
ЕИИИ преди 2 години
До ЗрителКАТО НЕ СИ В ЧАСТ СИ ТРАЙ БАЙДО Е ВЗЕЛ МИЛИАРДИ ОТ ТАЛИБИТЕ ЗАТОВА СЕГА ТАКА ДРЕМЕ
124
2
 
4
 
! Отговори
АМИИИИИИИИИИИИ преди 2 години
До ТО Е ЯСНО ВЗЕЛ Е ПАРИ ОТ ТАЛИБАНИТЕ
123
2
 
4
 
! Отговори
БАИДАН преди 2 години
СПИШ ЛИ СПОКОЙНО ТИ ЗАПАЛИ ЦЯЛ СВЯТ СЪС ДЕЙСТВИЯТА СИ ЗАРАДИ ТЕБ НЯМА ДА ИМА МИР В АФГАНИСТАН ОСТАВАШ В ИСТОРИЯТА КАТО СТАРЕЦА С ДЕМЕНЦИЯ ДОСТАВИЛ УЖАС И СТРАХ ЗА ЖИВОТА НА ХОРАТА В ЦЯЛ АФГАНИСТАН