САЩ напусна Кабул, но не спаси мъжа, спасил живота на Байдън през 2008 г.

Мохамед сега се укрива, казва, че вярва на президента
6 сеп 2021 16:45, Нели Христова
46
САЩ напусна Кабул, но не спаси мъжа, спасил живота на Байдън през 2008 г.
Снимка: БГНЕС

Евакуацията от Кабул приключи и последният американски самолет напусна страната в понеделник. Но не всички успяха да избягат. Някои бяха изоставени в Афганистан, а сега се молят за милостта на талибаните. Сред тях е и афганистански преводач, който помага за спасяването на самия Джо Байдън - президентът, наредил военните на САЩ да се изтеглят от страната, причинявайки  хаос.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки похвали във вторник афганистанския преводач, който сeга се укрива от талибаните. През 2008 г. той спасява Джо Байдън, който по онова време е сенатор, от снежна буря. Тя потвърди ангажимента на САЩ да помогне на афганистанските си съюзници.

"Нашето послание към него е: Благодаря ви, че се борихте до нас през последните 20 години. Благодаря ви за ролята, която изиграхте, за да помогнете на редица от любимите ни хора да излязат от снежна буря и за цялата работа, която извършихте. И нашия ангажимент е траен не само за американските граждани, но и за нашите афганистански партньори, които са се борили до нас", заяви Псаки. "Нашите усилия и нашият фокус в момента са, както чухте генерал Макензи и други казват през последните 24 часа, да стигнат до дипломатическата фаза. Ще ви измъкнем. Ще уважим вашата служба. Ангажирани сме да правим точно това."

Преводачът, който споделя само първото си име - Мохамед, каза пред Wall Street Journal, че моли президента да "спаси него и семейството му", след като американските сили му позволяват да влезе на летището в Кабул по време на евакуационната им мисия, но спират съпругата и деца му.

Вестникът съобщи по-рано във вторник, че Мохамед е помогнал за спасяването на Байдън през 2008 г., когато неговият хеликоптер, който е превозвал и тогавашният сенатор Чък Хейгъл от Небраска и Джон Кери от Масачузетс, е принуден да направи аварийно кацане в планините на Афганистан заради снежна буря.

Властите са забавили обработката на специалната виза на Мохамед. Програмата има за цел да осигури път към Америка за афганистанци, които са били наети или работили от името на правителството на САЩ, но много от тях са имали проблеми в процеса на фона на неистовата борба на САЩ за евакуация.

"Не мога да напусна къщата си", казва Мохамед."Много ме е страх."

Въпреки че талибаните казаха, че няма да навредят на онези, които са работили с чужди сили, все пак се съобщава за отмъстителни атаки.

Почти всички държави, участващи в евакуацията на Афганистан - Канада, Австралия, Нова Зеландия, Франция, Испания, Италия и други - са прекратили операциите си и са се изтеглили от страната. Последните американски военни самолети напуснаха Кабул в понеделник, отбелязвайки пълното изтегляне на американските сили.

И все пак, когато го попитаха за ангажимента на администрацията на Байдън да помага на афганистанските съюзници, Мохамед каза на Андерсън Купър от CNN по AC360 във вторник вечерта: "Имам му доверие".

"Вярвам, че той може всичко", заяви Мохамед за президента. "Той е президент на Съединените щати. Той е човек на образованието."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
6
 
! Отговори
Видяхме сеира! преди 2 години
"Американска демокрация" е вид платена услуга която моментално се спира щом траншовете спрат!
38
3
 
8
 
! Отговори
вън българия от нато преди 2 години
ето това да е обица за нашите проамерикански политици за ристо от дб дето е на хранилка на козяк и слави които обяснява как сме поели ангажимент в нато
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цял свят знае, че американците са използвачи и само гнят собствения си интерес. Жалко за тези които още им се връзват.
36
2
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Това е полза за всички сервилни клоуни и тук, ще ви употребят и ще ви захвърлят, за активистите на една партия, спонсорирана от определено посолство говоря ;) !!!
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха армия с рокли и фереджета за СА на 125
34
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ не са по спасяването, а по разрушаването.
33
0
 
11
 
! Отговори
? преди 2 години
Ахмад Масуд е повел афганска армия и призовава за национално обединение и интернационална помощ. Вече освободи няколко северни провинции. Каза, че талибаните не са се променили, само са станали по-радикални, че те са аутсайдери които работят за други аутсайдери, а целта им е да държат страната изолирана...но афганската съпротива е жива! Той е син на легендарен анти-талибански воин Ахмад Шах Масуд.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе те бягат с женски дрехи *** да си спасят вие много искате от тях.
31
4
 
5
 
! Отговори
? преди 2 години
Защо не напишете как украинските части спасиха канадските преводачи тези дни? Перфектна операция! Качиха ги на самолет за Киев, без да карат хората сами да ходят до летището за да се излагат на опасност. От Киев ще заминат за Канада.
30
0
 
7
 
! Отговори
? преди 2 години
Защо не напишете, че Северният Алианс воден от Ахмед Масуд (муджахидини) поведоха борбата за освобождение на Афганистан и тези дни избиха първо 400 после новоизпратени 350 талибани..които се виждат в чудо, понеже трябва да правят правителство а им взеха първата провинция за 2 дена и сега не смеят да изпратят повече войници на север понеже ще ги избият и тях. Афганците не са покорявани от никого и ще се освободят много бързо от тези арабо-пакистански ***! Това беше тактически ход, да им дадат илюзията, че "управляват".
29
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РадеФ, затова ли е спокоен и си говори, какво си иска - щот ша го спасят и са ангажирани да му благодарят за неговата служба?! Все пак платихме с нахлуване на чужди войски в частен имот и един летец, и няколко Грипена, като не е президент, РадеФ да се вози!
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно са постъпили с този Мохамед . Да спасиш едни от най големите престъпници на света които избиват и народа ти...
27
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо оставиха техниката там ли? Защото сега играта ще е Афганистан-Китай. Китай се натиска за достъп до суровини, талибаните казват "може и да стане", китайците ще извъртят някоя от стандартните си мизерии и талибаните (които са в пъти по-добри бойци от заспалата китайска "армия") ще ги отнесат само трябва да излязат с един мегафон насред Шинжян и провинцията е станала автономна. След нея и Вътрешна Монголия, а да не говорим какво ще последва в Хонг Конг.
26
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мохамедчо ..... благодарим за доверието което имаш към нашия президент ... ама как да те спасим като той не те помни. Било е студено... и двамата сте били увити с кожуси , шалове и шапки ... и знаеш ли колко хора с името Мохамед има в Афганистан ? Няколко милиона . Ти си деветдесет и третия Мохамед на който уреждаме виза за САЩ ,защото е спасил президентът Байдън в снежната буря ... И всеки твърди че той е истинския Мохамед ... Потърпи. Списъкът е дълъг...като брадата на пророка ви .
25
0
 
9
 
! Отговори
до 19 преди 2 години
какво има за разбиране.. парите са да управляват такива като теб и мен. те си ги печатат в частни банки, федерални резерви и прочие. Няколко трилиона наляти във военен бюджет за сеене на смърт е показателно за какви 'хора' става въпрос.
24
1
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Това което се пише за Афганистан си е чиста пропаганда. У нас какво е? Един изчегъртва Бойко,друг президента, трети главния прокурор, четвърти Нинова и още не знам кой кого.Значи ли че сме талибани. Истината е че по време на окупацията от руснаци и после американци стотици хиляди работиха за тях срещу добро заплащане и сега трябва да се върнат на село и да се борят със земята.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално за джони деменцията, както и за 80% от американците. Те са такива - ти му помагаш, той после ти забива не нож в гърба ами *** в ***. А сега - целият свят да търси тоя мохамед там, щото му спасил кожата на деменцията и сега е президент на хамерика. А всичко лошо, особено в момента, иде точно от там. Заловете го жив и го пратете да приключи деменцията. Казах.
22
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не се разбра , защо САЩ оставиха оръжие, техника за над 80 млрд долара на талибаните . Какво им пречеше , като се договаряха с тях миналата година , да предвидят и подобна точка - да имат достатъчно време да си приберат оръжията . Така остава впечатление , че нарочно са им го подарили
21
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 9 - Когато СССР ви "изостави", вие скачахте като маймyни по площадите и се кълчехте и навеждахта на запада.
20
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР като напуснаха Афганистан оставиха стабилно правителство които успя 3 години да управлява и да отблъсква талибаните които тогава бяха съюзници на САЩ и финансирани от САЩ. Само предателството на Елцин и Горбачов които не спазиха договора с Афганистан и спряха доставките на боеприпаси позволи на талибаните да вземат властта. Докато след изтеглянето на САЩ правителството не удържа дори и седмица и падна.