В САЩ махнаха статуя на генерал от Конфедерацията заради расовите вълнения

Една година продължи съдебна битка за съдбата на паметника
9 сеп 2021 07:58, Елка Василева
67
В САЩ махнаха статуя на генерал от Конфедерацията заради расовите вълнения
Кадър: YouTube

Най-известната статуя на командващия конфедеративните сили по време на гражданската война в САЩ Робърт Лий беше свалена от постамента си в град Ричмънд, щата Вирджиния, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало след продължила една година съдебна битка за съдбата на момумента, който беше и във фокуса на протести срещу расизма.

Статуята с височина от 6,4 метра беше свалена с помощта на кран от 12,2-метровия си гранитен пиедестал и поставена на земята. Представители на градските власти казаха, че сега паметникът, който представя Робърт Лий с униформа на кон, ще бъде преместен на сигурно място - в склад, който е собственост на щата, докато се вземе решение за бъдещето му.

От 1890 г. монументът се издигаше в Ричмънд - някогашната столица на робовладелската Конфедерация - група от южни американски щати, които се сражават срещу силите на Съюза в Гражданската война през 1861-1865 г.

Паметниците на лидерите на Конфедерацията станаха мишена на протестното движение срещу расизма в САЩ. Защитниците на тези монументи пък казват, че те отдават почит на смелостта на онези, които са се сражавали за Юга.

През последните шест години в САЩ са били премахнати над 300 символа на Конфедерацията и на движението на белите супремасисти, а остават около 2000, според активистка група.
/БТА/

 


67
Още от САЩ
Как 11-ти септември промени живота на мюсюлманите в САЩ?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПАМЕТНИЦИТЕ СА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ЕПОХАТА !!! ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАПЕЗНИ, КАТО ИМ СЕ ПРИДАДЕ ОЦЕНКАТА НА НАСТОЯЩЕТО. ИНАЧЕ ПРИ ВСЯКА СМЯНА НА СИСТЕМАТА И ПОЛИТИКАТА ТРЯБВА ДА РАЗРУШАВАМЕ ПОСТРОЕНОТО ПРЕДИ НАС. ОСВЕН БАСТИЛИЯТА И ЗАТВОРЪТ НА ХЕС ДРУГО НЕ ЗНАМ ДА Е РАЗРУШЕНО.
60
1
 
1
 
! Отговори
Факт преди 2 седмици
До А ние още търпимАльоша и паметникът на съветската армия трябва да си стоят докато сме съседи на Турция.Ако Турция престане да бъде съседна държава-спокойно можем да ги махнем.
59
0
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 седмици
Нема да ги бъде тия-свършени са!
58
5
 
1
 
! Отговори
А ние още търпим преди 2 седмици
разни Альошовци,че и са по-големи и високи от нашите герои.Докога паметници на чужди солдати-окупатори ще ни замърсяват гледката?
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Позор, унижение, срам, деградация, предателство и упадък...
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Къде са тез крайно десни патриоти сега? Където дефилираха с автоматите си по протести? Скриха са кат мишоци, вместо да излезнат и да защитят историята си. Пълни смешници, бетер Българите
55
0
 
13
 
! Отговори
САЩ преди 2 седмици
скоро ще се превърне в нещо подобно на Мексико и след това ще се разпадне. Белите вече са малцинство в САЩ, а по-голямата част от тези т.н. активисти на "протестното движение срещу расизма в САЩ" са бели психопати, в САЩ ги наричат "уоке" и започнаха да се борят с тях активно, например за пропагандиране на "уоке" идеите в училище започнаха да уволняват учители
54
0
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 2 седмици
статуята на Робърт Лий я свалят по-зле, отколкото на Садам в Ирак ..
53
2
 
10
 
! Отговори
юдо-масоните преди 2 седмици
До Анонимен 50, националната държава пречи на нео-либералската изметтт - за да се създаде глобално световно овче стадо националността и националните ценности трябва да бъдат унищожени, както и историята - това се случва в САЩ - унищожават историята. В България след 1878 се случи същото и сега Българското стадо твърдо верва че е стадо славянско (а е достатъчно да се погледне в огледалото за да разбере абсурдността на тази лъжа) и че Турците са свирепи поробители ....
52
0
 
11
 
! Отговори
До shsshs преди 2 седмици
Расите са реален и неоспорим факт и резултат от човешкото развитие. Ти може да спиш с който и каквото искаш , но това не променя фактите. Същото се отнася до половете и ...ако щеш до цялото биологично разнообразие
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В САЩ не се образува единен народ и единна нация. Нацията трябва да се смеси в едно. Новият американец трябва да бъде тъмен, с дръпнати очи, рижа къдрава коса, нисък мексикански ръст.
50
0
 
6
 
! Отговори
Аа преди 2 седмици
Държава дето дължи богатството си на грабеж , робство и кръв хич не ми я хвали. Ама поне да се държат достойно и да бранят историята си. Хубава или лоша дължат съществуването си на нея
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В САЩ бели и черни трябва да се смесят и да образуват една нова нация...............
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Фашизмът си отива, фашизмът си отива, спете спокойно, ***!" .................."Сто и тридесет години стигат, стигат! Времето е наше! Времето е наше!"................Демократичните промени най-после стигнаха САЩ.
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това ако беше преди сто години,Ку Клукс Клан щеше да ги избеси всичките
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ето до къде ги докараха САЩ комунистическите у--трепки. Промиват им мозъците, както на нас промиваха мозъците. Затова дадохме навремето состите на Яне Сандански на българомразците в Македония. Все едно у нас да разрушим паметниск на наш национален герой.
45
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вечна слава на генерал Робърт Лий и вечен позор за недостойните му потомци, които не го защитиха!
44
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И в България бутаха паметници от социализма. Така и на много места бутат паметници. В Украйна бутнаха 3000 паметника на Ленин след 2014 г. Нищо странно
43
1
 
13
 
! Отговори
Евала преди 2 седмици
Хубаво се смеете над Америка, но у нас не е ли същото? Ония, нашите се въдят безконтролно, никаква хигиенна и здравна култура, чал бебетата им мрат от Ковид. Обаче стават все по-вече и по-много от нас.
42
18
 
0
 
! Отговори
Shshs преди 2 седмици
До 29 продължение - за да ти отговоря на въпроса - нациите и расите са отживелица за всеки роден от смесен брак. А такива се раждат стотици хиляди на месец по цял свят. Обикалял съм на стоп 4 континента и ме приемат еднакво от Аляска до Патагония и от Галия до Сунгапур. Всеки втори, дори в забутана държава като България е спал с мъже/жени от друг етнос. За мен всички жени са просто шоколадчета - едно по-светло, друго по-тъмно. Житейският ни опит е различен затова живеем м алтернативни реалности.