САЩ продължават да идентифицират жертви от 11 септември

Байдън разпореди разсекретяването на някои от документите
10 сеп 2021 15:21, Анисия Иванова
11

В навечерието на 20-та годишнина от атентатите на 11 септември властите в Съединените щати идентифицираха още две жертви на кървавите нападения.

Почти половината от загиналите при атентатите още не са разпознати. А семействата продължават да търсят отговори и настояват документите, свързани с нападенията, да бъдат разсекретени.  

Никиа Морган чува гласа на майка си за последен път рано сутринта на 11 септември 2001 година. Тогава Дороти Морган е на работното си място в една от кулите на Световния търговски център в Ню Йорк. 10 минути след разговора започва началото на края.

"Тя беше невероятна, грижовна, обичаща. Опитах се да ѝ се обадя отново, но не успях да свържа с нея", разказва Никиа.

В продължение на 20 години семейството на Дороти не знае какво точно се е случило с нея. Дълго време дъщеря ѝ дори таи надежда, че майка и е жива. В навечерието на годишнината от атентатите ДНК експертиза отговаря на всички въпроси. Дороти е идентифицирана като 1646-ата жертва.

"Беше шокиращо, не го очаквах след всички тези години", споделя дъщерята на Дороти.

Шанс за покой получава и семейството на мъж, назован като 1647 жертва. По желание на роднините, неговото име не е оповестено.

Част от роднините на загиналите 2600 души при атаките в Ню Йорк, Пентагона и Пенсилвания, обаче настояват и за разсекретяване на документите за ролята на Саудитска Арабия в атентатите.

Според тях се крият доказателства за връзките на терористите с правителството на най-големия съюзник на Съединените щати в  Близкия изток.

"Американците не трябва да се примиряват с това, че тяхното правителство продължава да прикрива свидетелствата и информацията. Тази битка не е само на семействата. Саудитското правителство трябва да бъде подведено под отговорност в съда", заяви сенатор Ричард Блументал.

След отказа на трима американски президенти Джо Байдън разпореди разсекретяването на някои от документите, свързани 11 септември.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
9
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Най-голямата операция на ЦРУ за всички времена...
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
SRED JERTVITE NQMA EVREI STRANNO A?
8
0
 
6
 
! Отговори
Рационален и с висше преди 2 години
Този Бен Ладен. Гледал съм за него по бтв и нова. Ами той изобщо няма душа. Как може от пещерата да извърши толкова жестоко нещо.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СТЦ - северна и южна сграда, Пентагона... Всички сгради са със задоволителен/строг пропускателен режим. 20 години по-късно не могат да си идентифицират жертвите в най-полицейската държава. Тук нещо не е наред.
6
3
 
9
 
! Отговори
... преди 2 години
тези си спратнаха една терористична заплаха и сега всичко което не им харесва го наричат тероризъм и не спазват никакви закони. После откъде нашите политици са се научили на манипулации. Повечето американци са като коне с капаци, вярват навсичко.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислеха се за недостижими ама арапите им е...а мамата.
4
4
 
13
 
! Отговори
Мъдър Цион преди 2 години
Атентатите от 11 Септември, Холокоста, Лунните кацания и разходки на масоните от НАСА, кой е бил Адолф Хитлер и за какво се е борил, кражбата на палестинска земя и създаването на държавата Израел и последвалия геноцид над палестинците все събития, които историческата наука е крайно време да разкрие в цял блясък - сортирайки истините от лъжите.
3
2
 
15
 
! Отговори
Тамим Бин Хамад преди 2 години
Гнусно и отвратително мега лицемерие с паметта на невинно загиналите хора там ! Идентифицират жертви от Атентата , който или те самите са си поръчали или най - малкото са знаели - Но изобщо НЕ са реагирали и са "пуснали" самолетите да се взривят... Никой не може да ме убеди , че сила , като САЩ. С такава разузнавателна мрежа. Не са чули нищо и не са знаели нищо за този подготвян удар - И то насред Ню Йорк !!! Има нещо много ГНИЛО И ОТВРАТИТЕЛНО там ...
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всеки един от 11 септември, вече САЩ направиха жертви други 100 човека по света.
1
2
 
4
 
! Отговори
Буш Он преди 2 години
Ей, верно бе. Утре се чества годишнина. Ай наздраве за новата война срещу вироса.