ФБР: Саудитското правителство не е замесено в атентатите на 11 септември

Бяха разсекретени първите документи около разследването
13 сеп 2021 23:00, Нели Христова
46
ФБР: Саудитското правителство не е замесено в атентатите на 11 септември
Снимка: БГНЕС

ФБР публикува наскоро разсекретен документ от 16 страници, свързан с логистичната подкрепа, предоставена на двама от саудитските похитители в началото на терористичните атаки на 11 септември. Документът описва контактите на похитителите със саудитски сътрудници в САЩ, но не предлага никакви доказателства, че саудитското правителство е съучастник в заговора.

Още по темата


Документът, публикуван на 20-ата годишнина от атентатите, е първият разследващ запис, който бе разкрит, откакто Джо Байдън нареди преразглеждане на материалите, които години наред остават извън полезрението на обществеността.

През последните седмици президентът се сблъска с натиск от страна на семействата на жертвите, които отдавна търсят документите, докато водят съдебно дело в Ню Йорк, в което се твърди, че висши саудитски служители са съучастници.

Саудитското правителство винаги е отричало каквото и да било участие. Посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон заяви в сряда, че подкрепя пълното разсекретяване на всички записи като начин за "прекратяване на неоснователните обвинения срещу кралството веднъж завинаги" и допълни, че всяко твърдение, че Саудитска Арабия е съучастник, е "категорично невярно".

Миналата седмица Байдън нареди на Министерството на правосъдието и други агенции да извършат проверка за разсекретяване на разследващи документи и да освободят каквото могат през следващите шест месеца.

16-те страници бяха пуснати в събота вечер, часове след като Байдън присъства на мемориални събития от 11 септември в Ню Йорк, Пенсилвания и Северна Вирджиния. Роднините на жертвите по-рано възразяваха срещу присъствието на Байдън на церемониални събития, докато документите остават засекретени.

Силно редактираният запис, публикуван в събота, описва интервю от 2015 г. с лице, което кандидатства за американско гражданство, а години по-рано е имало многократни контакти със саудитски граждани, които според разследващите са предоставили "значителна логистична подкрепа" на няколко от похитителите.

Документите се публикуват в политически деликатен момент за САЩ и Саудитска Арабия - две държави, които създадоха стратегически, макар и труден съюз, особено по въпросите за борбата с тероризма.

Администрацията на Байдън през февруари публикува разузнавателна оценка, свързана с участието принц Мохамед бин Салман в убийството през 2018 г. в Турция на американския журналист Джамал Хашоги, но предизвика критики от демократите за избягване на пряко наказание на самия престолонаследник.

По отношение на 11 септември има спекулации за официално участие, като малко след атентатите бе разкрито, че 15 от 19-те нападатели са саудитци. Осама бин Ладен, лидерът на Ал Кайда по онова време, беше от видно семейство в кралството.

САЩ са разследвали някои саудитски дипломати и други с връзки на саудитското правителство, които познават похитителите след пристигането им в САЩ, според документи, които вече са били разсекретени.

Все пак докладът на комисията от 11 септември не открива "никакви доказателства, че правителството на Саудитска Арабия като институция или висши саудитски служители поотделно са финансираби" атаките, които Ал Кайда организира. Но комисията също отбеляза "вероятността" благотворителните организации, спонсорирани от саудитското правителство, да са замесени.

Особено внимание е съсредоточено върху първите двама похитители, пристигнали в САЩ, Наваф ал-Хазми и Халид ал-Михдхар. През февруари 2000 г., малко след пристигането им в Южна Калифорния, те се натъкват в халал ресторант на саудитски гражданин на име Омар ал-Баюми, който им помоага да намерят и наемат апартамент в Сан Диего. Той има връзки с правителството на Саудитска Арабия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Световното Ционистко правителство, обаче е замесено в атентатите на 11 септември 2001 г. Това бе показна акция, понеже САЩ отказаха да играят по свирката на Израел - САЩ да започнат война с Иран...
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако извършителите бяха иранци, друга песен щяха да пеят...
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е замесено в атентата в САЩ, защото парите им са много замесени в САЩ. Чисто и просто! Clear and simple! Pure and simple!
36
1
 
2
 
! Отговори
ТРЙХ преди 2 години
Саудитското правителство си плати да обявим, че не е замесено. Сделката за оръжието и петрола е подписана. - Бележка под линия на ФБР
35
1
 
3
 
! Отговори
Ender преди 2 години
Всичките атентатори са саудитци, естествено, че нямат нищо общо, афганистанците са.....логика?!?!?!?!
34
0
 
3
 
! Отговори
Накратко днес преди 2 години
Цената на газта мина на пазани цени - вече 700$ за 1000м3, Северен поток2 все пак се оказва икономически проект и новините са Русия заменихме със глупости за ФБР
33
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 2 години
Няма как саудитското правителство да е виновно когато е най големия купувач на US оръжие. Купи за триста милиарда $ .
32
0
 
4
 
! Отговори
Гроздето е кисело! преди 2 години
Логиката на ФБР е : Саудитите не са замесени защото имат петрол!
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вече и малките деца знаят че 9/11 си беше атентат от правителството на фашистките щати, срещу собствения си народ. Само заблудени ваксъри вярват в скалъпената глупост наречена официална версия
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Тиквaта от Банкя тръгна да копира Саудитска Арабия за да оцелее - купи изтребители за милиарди, които данъкоплатците ще изплащат с десетилетия, вместо да вземем френски (Рафал), които са по-евтини и по-добри. Хърватия и Гърция купуват френски и си свиркат, а българите още чакат ефкитe.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има нещо сбъркано в Щатите, не се съмнявам че са способни да извършат атентат спрямо собственото си население, при положение, че го държат без здравеопазване, а по улиците на Лос Анджелис гъмжи от бездомници и нapкомани и полицията гърми всичко дето мърда сякаш е в Ирак. Мисълта ми е, че държава която се отнася така безчувствено към собствените си граждани е способна на всичко.
28
2
 
2
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Демокрацията ни позволи да НЕ бъдем равни едни на други. Тази война бе начин да помогнем на хората да си затворят очите за случващото се в собственият двор. Войните създават много милионери и милиардери по цял свят и една война срещу невидим съперник е много изгодна за над 70% от света. Оплакваме се срещу кукловодите, но всеки от нас има по 2 автомобила пред блока, скимти на умряло като му вдигнат горивото с 2 стотинки. Животни избиваме милиарди на ден, но 3000 трупа от преди 20г не забравяме.
27
1
 
4
 
! Отговори
ааа преди 2 години
Имах си аз да са замесени,"те са най-голямото цвете в арабският свят,живеещи най-демократично".Ако не бяха постоянните заявки за самолети и оръжия от сащ за много млрд.,точно тези главорези щяха да са първите,които щяха да се бомбардират.Там законите са най най-брутални,Афганистан ряпа да яде,ноооо си слушкат хората...
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със сигурност е работа на Путин! Как не са се сетили? Сега имате насоката - дерзайте!
25
0
 
11
 
! Отговори
Чичо Сам преди 2 години
Печелим милиарди от продажбата на оръжие на Саудитска Арабия, така че те не са замесени дори да са замесени. Правителството на Бутан обаче ни се струва подозрително, не купуват нищо от нас.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ФБР: Саудитското правителство не е замесено в атентатите на 11 септември"---------------Аха, ясно. Значи 100% е замесено.
23
1
 
8
 
! Отговори
аз преди 2 години
ЦРУ си го направиха сами
22
2
 
12
 
! Отговори
Верваме ви неее преди 2 години
Сащ си го скроиха
21
2
 
15
 
! Отговори
Правете добро преди 2 години
Да,не е замесено.В атентата на 11.09 е замесено американското правителство.На този ден не е загинал нито един евреин от стотиците които иначе са работели там
20
2
 
1
 
! Отговори
бай Ставри преди 2 години
До конспирация еИ кольо от Левуново с пост над теб, с наета гарсониера в Коньовица и той така вика