Туристите на SpaceX се завърнаха на Земята

Пътниците прекараха три дни в Космоса
19 сеп 2021 08:00, Ния Христова
42
Туристите на SpaceX се завърнаха на Земята
Снимка: БГНЕС
Четиримата туристи, които излетяха в Космоса с капсулата на SpaceX, кацнаха в Атлантическия океан край бреговете на Флорида, предаде АФП.
 
Пътниците прекараха прекараха три дни в Космоса. Първата орбитална мисия в историята без професионални астронавти на борда приключи успешно.
 
Кацането бе осъществено около 19:00 часа местно време (23.00 GMT).
 
Четири големи парашута забавиха спускането на капсулата, преди тя да кацне във водата, а пътниците бяха изведени с лодките на SpaceX.
 
Екипът на борда се състоеше от четирима души: милиардерът Джаред Айзакман, 29-годишната Хейли Арсенау - медик, преборил рака, Крис Семброски - ветеран от американските военновъздушни сили (който е получил мястото си в капсулата благодарение на онлайн томбола), и инженерът и геолог Сиан Проктър.
 
Космическите туристи излязоха широко усмихнати.

След това те се насочиха към космическия център Кенеди, откъдето в сряда започна мисията им.

Декларираната цел на мисията, наречена Вдъхновение4, беше да насърчи демократизирането на космоса, като докаже, че космосът е достъпен за екипажи, които нито са били подбирани, нито са тренирали от години.

"Поздравления @Inspiration4x !!!", написа основателят на SpaceX Илон Мъск в Туитър след кацането.

Екипажът на Inspiration4 в продължение на шест месеца премина обучение. За сравнение професионалните астронавти тренират с години.

По време на полета се наблюдаваха жизнените показатели на членовете, включително сърдечната честота, съня, нивата на кислород в кръвта и когнитивните способности, за да се проучат ефектите на космоса върху начинаещи.

Но те също се насладиха на гледката чрез чисто нов купол за наблюдение, поставен върху капсулата, разговаряха с актьора Том Круз от кораба, хапнаха пица и слушаха музика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Апокалипсис преди 2 години
Аполо изпрати няколко мисии на Луната, но безмозъчната форумна младеж не е забелязала. ПРЕДАВАХА директно чрез Останкино кацането на Луната, но тук пишат явно голям брой тийнейджъри, дето не са били запланувани тогава, за да помнят, че телевизионната програма в петък беше изцяло РУСКА .
35
1
 
0
 
! Отговори
СпейсЕкс Такси преди 2 години
Браво на Мъск и голямата ракета на Спейс Екс. С завършването на този полет приключи и тестването на Ракетата на Мъск. То не бяха кукли... то не беше колата Тесла... то не бяха двама "доброволци" от НАСА а сега и живи туристи. Сега вече няма никаква пречка всички туристи от НАСА които до сега вече 10+г. се возеха с каручките на Роскосмос да се прехвърлят на луксозната ракета на Мъск. ... Стига вече смелите туристи-астронаФти на НАСА са се унижавали да молят Рогозин за едно местенце до МКС ....
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисията Аполо, простичко ми Просото, е пратила общо 24 души на Луната. В проекта са участвали десетки хиляди души. Според теб, ТАКА ЛИ, и един не издъни схемата? Един ли не разказа исторя, кяото тоатлно не съответства на събитията? Аре махай се, чети си дитските книжки и не идвай повече тук.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сат Н - Ок. И аз какво да направя? Да ти пляскам, да те следвам в иснтаграм, да ти се възхищавам?
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ПРОНИКВАНЕТО ПРЕЗ НЕГО на ЖЕСТОКИТЕ" - Ако реално беше разговор и повишаваше тон на думите, които са изписани с главни букви, щеше да звучиш, като нестабилен и токачен човек или ядосано 7 годишно дете... О чакай - ти и сега звучиш така. "ЖЕСТОКИ" лъчи няма. Изолационната пяна се поставя под корпуса на ракетата. Инфрачарвените лъчи могат да бъдат спрени от ... стъкло, дърво и метал, както и други.
31
1
 
2
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Никога не бих дал пари, за да си рискувам живота. Аз даже и с парашут не съм скачал.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На еколозите оплакващи се от замърсяване на природата с изгорели газове от ракетните двигатели ще обясним че двигателите са метанови и отделят само вода и въглероден двуокис. Но действително има и такива, които замърсяват. Керосинови, ползват се предимно в Русия. Да ходят да се тръшкат пред руското посолство.
29
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен/30/..Я стига!.."Аполо",тоест "Най-великата ракета",не си спомням името й,..А,май "Атлас" беше,или нещо подобно, беше използван "ОТНОВО И ОТНОВО" цели ..ДВАНАДЕСЕТ,или колко пъти беше?!..Така че "отново и отново" ВЕЧЕ СА ГО "имали" краварите!..Когато краварите ВНЕЗАПНО ЗАМРАЗИХА "полетите до Луната",вече имаха няколко ГОТОВИ за изстрелване ракети!..И най-интересното:-Вече бяха вложили стотиците милиони долари...Възниква въпроса:-Какво всъщност става?!
28
3
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До колегата с "Изолационните материали":..-Наистина има доста добри термоизолиращи материали,но я ни светни,..понеже виждам,че си спец в тая насока :-КОЙ е въпросния "КУХ МАТЕРИАЛ",който успява да си свърши работата при..ТРИ ХИЛЯДИ И ПЕТСТОТИН градуса?!..Па и друго /питам от чисто любопитство!/..:-Това,че е КУХ по какъв начин "препятства" ПРОНИКВАНЕТО ПРЕЗ НЕГО на ЖЕСТОКИТЕ инфрачервени лъчи,минаващи и през вакуум?Защото предаване на "горещина" може да става и "дистанционно",без физически конта
27
0
 
3
 
! Отговори
ф преди 2 години
Толбухин вече не е Толбухин. Вече е Добрич.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТо 26 - Има изолационни материали, които са 99.9% "кухи", така че спират всичко. Проблемът е, че са крехки и трябва да са :опаковани", преди да ги поставиш където и да е. Другият проблем е, че струват нещо от рода на 100 долара, на квадратен сантиметър (ако се чудиш, защо не ги ползваме в сградите и не се продават онлайн). Дргуи въпроси, да си заслужиш промяната на името от ПроCоТо на ПроСТоТо
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТо - Защото искаме ракети, които може да позлваме отново и отново. Това с ходенето до луната беше, като да си купиш чииииииисто ново Ферари, да изгориш 50000 литра бензин, за да отидеш до Тулбухин и обратно, а после да вераритео да е изгоряло. А и ферарито е било модел от 1945-а. Сега искаме, да направи Тойота Корола, хибрид, дето гори 2.5 литра на 100 и струва 25000 лева ... За да може да си ходим не со Тулбухин, ами докъдето може да се стигне с кола, многократно.
24
5
 
3
 
! Отговори
11 преди 2 години
Бреееййй, ама те одили ли са някъде, че да са връщат?
23
2
 
7
 
! Отговори
малко анализ преди 2 години
Според българите в САЩ орат нивите с коне и рало и носят пушки помпи, защото са каубоици и не могат да направят ракета, защото ракети има в СССР и Северна Корея. Внасят всичко от Китай, даже телевизори Панасоник и Сони, защото по филмите всички имат такива, а износа е главно соя и царевица и то ГМО някакво. Освен това контолират климата с Хаарп-а и му наводняват доматиту и моркова-гадняри
22
5
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
лично аз съм смутен!..АКО НАИСТИНА янките са имали възможността преди 50 години да "пратят човек до Луната и да го върнат жив",то..ЗАЩО ЗАПОЧВАТ ПАК С "ПЪРВИ СТЪПКИ"?!?!?!...Все едно да си изобретил ДВГ,но 50 години по-късно да започнеш да го "изобретяваш" отново...Нещо НЕ СЕ ВРЪЗВА!!!!!!...Някой ЛЪЖЕ и то жестоко!
21
3
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
та:..-Как са успяли да редуцират външната температура на нагретия до 3500 градуса "Спасе Х",до ..САМО 27 градуса по Целзий вътре?..Жесток "климатик" са използвали..Така и няма да ни стане ясно защо се разиграват разни истории с "космическите пътешествия"...Та ние все още не сме получили отговор на въпроса:-Кой ,как и защо режисира,написа сценария и засне на лента сагата "Американец ходи по Луната"..?
20
4
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
стана ми любопитно и се опитах да разбера някои ПОДРОБНОСТИ...Първо разбрах,че мисията им НЕ е била предавана "на живо",защото.."астронавтите не искали популярност"...Второ:-Според допуснатия за публикуване текст ,"Драгонът" бил така проектиран,че да осигури температура вътре не по-висока от 82 градуса..Надявам се да са имали предвид "по Фаренхайм",защото тая температура по Целзий ще ги изпече като барбекю..Ако е по "Ф" ,възниква смущението:-Как са "успяли" да изолират външната температура от 35
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7 - Професиноналните космонавти стоят с месеци, точно така. Тези стояаха значително по-малко, но им трябваше само 6 месеца тренировка. Какво ти казва това?
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли, защо в Стар Трек, който е оптимистична верия на бъдещето на човечеството, няма българи? - ЗАЩОТО се развива в шибаното бъдеще, за това! С тоя манталитет, не знам, как изобщо ще изкараме и още 50 години.
17
3
 
2
 
! Отговори
ЕХХАААААА преди 2 години
И аз искам!