Генерал Марк Мили: САЩ загубиха 20-годишната война в Афганистан

Това беше стратегически провал, оцени той
30 сеп 2021 06:45, Анисия Иванова
38
Генерал Марк Мили: САЩ загубиха 20-годишната война в Афганистан
Снимка: БГНЕС

Генерал Марк Мили, председател на Комитета за началник-щабовете на армията на САЩ, призна, че САЩ са загубили 20-годишната война в Афганистан.

"Ясно е, очевидно е за всички нас, че войната в Афганистан не приключи при условията, които искахме. Войната беше стратегически провал", каза Мили пред комисия, която го изслушва за изтеглянето на американските войски от Афганистан и хаотичната евакуация от столицата Кабул.

„Съществува кумулативен ефект от поредица стратегически решения, които ни връщат назад“, каза генералът, който нареди прекратяване на 20-годишното присъствие на американските войски в Афганистан.

Мили изброи редица фактори, отговорни за поражението на САЩ, като започна от пропуснатата възможност САЩ да залови или убие лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен в Тора Бора скоро след американското нахлуване в Афганистан през 2001 г.

Той също така цитира решението от 2003 г. за нахлуване в Ирак, което измести американските войски от Афганистан.

През април т.г. президентът Джо Байдън нареди пълно изтегляне на американските сили от Афганистан до 31 август, след като постигна споразумение с талибаните.

Мили и генерал Кенет Маккензи, командир на Централното командване на САЩ, казаха пред комисията на Сената, че лично са препоръчали около 2500 войници да останат в Афганистан.

Прессекретарят на Белия дом Джейн Псаки каза, че Байдън е получил "разнопосочни" съвети за това какво да прави в Афганистан. "В крайна сметка главнокомандващият трябва да вземе сам решение. Неговото решение бе да прекрати тази 20-годишна война", допълни Псаки, цитиран от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Малко не по темата - китайците са доказали,че астронавти не са стъпвали на луната през 68-72год. Китайския луноход,който кацна на луната е периодично въвеждан в спящ режим,защото колебанията на температурата били в диапазон от 300 градуса,нещо,което човешкото тяло не можело да понесе без специален скафандър,нещо,което 69-та едва ли е съществувало,защото наскоро от НАСА казаха,че скоро няма да пращат човек на луната,защото не могат да направят скафандър,издържащ тази разлика.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
явно в реалния живот нещата не са като във филм за Рамбо. проблемът е че много хора не го осъзнават.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анатемс преди 2 години
Гнусните каравари!Подпалиха Света и избиха сума ти му народ,крадейки богатствата и ресурсите им!
19
0
 
6
 
! Отговори
КЪВ ГЕНЕРАЛ СИ? преди 2 години
Обяснява се кат мома
18
0
 
11
 
! Отговори
Лично преди 2 години
цял генерал си признава казано на *** език, че са ги били като маче у дувар, а *** като топ експерт обяснява колко била силна американската армия! Бе спрете малко с гледането на холивудски измислици!
17
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май някои хора си нямат понятие колко е силна американската армия. Сами решиха да прекратят партизанската война и да не наливат повече пари. Байдън го е решил. Генерала получава заповеди от него и изпълнява, не може да отговаря за тези решения. Нито амгличаните нито руснаците се справиха по-добре там.
16
2
 
5
 
! Отговори
Що за военен е ? преди 2 години
Генерали загубили война имат достойнство или подават оставка или се гръмват не се обясняват кат тоя
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки,който направи краварите за смях заслужава уважение.
14
0
 
7
 
! Отговори
Доказано от хилядоле преди 2 години
България с кой се е събрала все е умрял те верно излезе пак
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заслугите им ВСВ вече не са достатъчни.Веенето на този флаг за Хитлер и как го спрели не вършат работа 21 век.За кво си бил Хитлер и след това той излиза прав.Спрели Хитлер ,за да извратят света и да налагат сатанизъм.Че то по-добре Хитлер да беше спечелил ВСВ.
12
1
 
8
 
! Отговори
Муууууу преди 2 години
Пак ядоха бой
11
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2 имат с Япония - доста тежка ВОЙНА. Имат и ВСВ - без тяхната на месеса, техника, самолети и организация.... никой нямаше да мръдне Хитлер с години :) да не забравяме че създатеюа на атомното оръжие е бил на месеци от това да го предаде на Хитлер и играта свършваше. Отново благодарение на САЩ и разузнаването им тоя човек е закаран в САЩ. Сега Москва щеше да чества помен вместо Хирошима.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен oschte po zle charschafite bixa USA ta go spukaxa ot boi
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо това там не е война 20шна. Войната беше в началото, когато амуджите защоъаваха градовете и бяха понедени и изритани в планината. После вече си е партизанска истории. Сащ са имали цени да седят там поради някаква причина. Вече очевидно нямат причини и се изнесоха. Толкова за историята. Война разбирам ... големите страшилища талибани да излязат долу на пясъка и да се сбият с другата армия.
8
1
 
12
 
! Отговори
м дааа преди 2 години
Истината е че авганците са мързеливи, и за 20 години не успяха да създадат дори наченки на работеща икономика, единствените дейности бяха свързани с обслужване и изнудване на чуждите войски. В момента в който Тръмп им спря парите и се прибраха под полата на жена си .
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сащ ще водят войни да налагат правата на трансове и обратни.Да налагат една псевдонормалност за етикет.Мерси,но няма да стигнете далеч в това.Нормалните затова са нормални,а ненормалните няма как да управляват даже лудницата.Впрочем светът е замязал на лудница ,която е управлявана от лудите.Искат да вървим с краката нагоре.Искат от нас да казваме на черното,че е бяло.Искат от нас да казваме,че доброто е старомодно и глупаво.Че умни са престъпниците и законите са правени за тях,а не за свестните
6
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държава,която не зачита Бог ,а правата на трансове.Държава ,която издига болестта за нормалност-такава няма бъдеще.
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ печелят единствено неуважение из света.Държсва ,която издига Камала Харис и Обама,Кинтън и жена му,това е пародия.
4
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега на талибаните да им Нобел за мир, защото най после изритаха агресорите и приключиха с двадесетгодишната война.
3
2
 
16
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
САЩ загубиха 20г война в Афганистан от самите себе си. Това не беше точно война, а налагане на комерсиални интереси и сервилни правителства и управление в страната и региона.