Забраниха абортите в Тексас - колко страшни може да са последиците?

Дори изнасилени жени нямат право да прекъсват бременността
2 окт 2021 14:35, Петя Славова
68
Забраниха абортите в Тексас - колко страшни може да са последиците?
Снимка: БГНЕС

В американския щат Тексас влезе в сила крайно строг закон за забрана на абортите. Дори изнасилени нямат право да прекъсват бременността, а доносите за нелегални аборти се поощряват с премия от 10 000 долара, предава "Дойче Веле".

От 1 септември в американския щат Тексас е в сила нов закон срещу прекъсването на бременността – тъй нареченият Heartbeat Act (Закон за ударите на сърцето). Той забранява абортирането от момента, в който вече могат да се доловят първите сърдечни тонове на зародиша. Обикновено това се случва в шестата седмица от началото на бременността.

Изключение не се прави дори за случаите на бременност след изнасилване или при кръвосмешение. Авторът на закона – сенаторът-републиканец от град Остин Брайън Хюс обаче има обяснение за това: „По този начин можем да предотвратим още една травма и още една жертва – на неродено дете“.

През 1973 година Върховният съд постанови, че прекъсването на бременността е позволено без никакви ограничения до 12-та седмица, а в някои случаи и до 24-та седмица.

Премия от 10 000 долара за донос

Консервативни политици като Хюс обаче измислиха начин как да подкопаят това конституционно право, вкарвайки в закона нова клауза. Според нея, ако дадена жена бъде хваната в нарушение на закона, тя трябва да плати парична награда от 10 хиляди долара на човека, който я е издал на властите. Сенатор Хюс не се трогна особено от това, че тази клауза породи възмущение в цялата страна. За него по-важно е това, че законът работел.

Американското правосъдно министерство подаде съдебна жалба срещу закона, защото го намира за противоконституционен. Тази събота (2 октомври) във Вашингтон се провежда протест – шествие на жени, които настояват за правото сами да решават. С темата ще се занимае също и Върховният съд. През декември той ще разгледа подобен случай от щата Мисисипи.

Привържениците на рестриктивната мярка се надяват, че мнозинството консервативни върховни съдии ще решат казуса в полза на движението Pro-Life („За живота“). Съществува опасност някои щати с републикански правителства като Флорида, Охайо и други да възприемат примера на Тексас и дори да копират клаузата за паричните премии на доносниците.

За правото на аборт

Ракел Фейшък от Хюстън живее с травмата, за която мъже като сенатор Хюс говорят като за нещо чисто теоретично. Преди 10 години, когато била на 22, била изнасилена, след като на едно парти ѝ сипали нещо упойващо в питието. Единственото, което си спомня жената, е че после се озовала на задната седалка на някаква кола заедно с непознат мъж. А тогавашният ѝ приятел, вместо да прояви съчувствие, също поискал секс.

Фейшък забременяла и решила – не без помощ от психолог – да абортира. „Прекъснах тази връзка и бременността. А според новия закон щях да съм длъжна да износя детето и завинаги да остана свързана с мъжа, който ме е изнасилил“, казва тя.

Днес Ракел Фейшък има нова стабилна връзка и дори е станала майка. В работата си оказва помощ на жертви на сексуално насилие. Включително и поради това, че е имала правото на избор, тя е успяла да намери обратно пътя си в живота. Така се наричат и привържениците на правото на избор – движението Pro Choice (За избор) се застъпва за правото на аборт. Мнозинството американци са на мнение, че това право трябва да остане в сила.
Противници на аборта: Холи Скот и нейните деца


Но за републиканците изглежда са по-важни онези 40 процента от американците, които стоят на страната на Pro-Life и се застъпват за правото на неродения живот. Особено евангелистките християни не са склонни на никакъв компромис по този въпрос. Например Холи Скот, която е родила 8 деца, а през януари очаква девето. За нея всеки живот е дар от Бога.

Смъртни заплахи срещу лекари

„Тук в Тексас всеки има оръжие“, казва Джим Джоунс. Лекарят вече е получавал смъртни заплахи и се страхува какво може да се случи, ако войнствени привърженици на движението Pro-Life проучат кой е той, как се казва и къде се намира кабинетът му. Защото това не е истинското му име. Той си спомня как през 1960-те години много жени от отчаяние прибягвали до нелегални методи за прекратяване на бременността, например с белина или метални закачалки за дрехи. „Връщаме се точно към тези времена“, казва той.

Според Джоунс, новият закон ще засегне между 80 и 90 процента от жените, които идват в неговия кабинет. Той нарича това нечовешко. Повечето от неговите пациентки просто не могат да си позволят лукса да пътуват 7 или 8 часа с кола до някой съседен щат. А социално слабите и травматизирани жени са още по-онеправдани, допълва той.

„Хората твърдят, че са „за“ живота. Но всъщност са „за“ раждането – за раждане на всяка цена. Джим Джоунс може с часове да разказва случаи от практиката си на лекар. Например за едно 9-годишно момиче, изнасилено и забременяло от собствения си баща. „Нямам думи да опиша всичко това“, казва той. Човек като него, който цял живот е помагал на другите хора, няма да спре да оказва помощ. Но и не бива да го разгласява, защото в Тексас вече е станало страшно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Изнасилването е гнусно престъпление и затова абортът трябва да е разрешен и да се направи в началото, когато няма оформено нищо, но наистина трябва да се забранят абортите, и да се акцентира върху предпазване от нежелана бременност, се пак не сме в средните векове!
38
5
 
9
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Като цяло САЩ са съвкупност от доста различни хора, дошли от Европа, но в наши дни могат да се разделят много добре на две основни групи - крайно прогресивно-либерални (граничещи на моменти с психологически отклонения) и крайно традиционно-консервативни (също граничещи с такива отклонения). Тези две групи олицетворяват и когнитивния дисонанс на цялото човечество в момента - никакъв баланс, само крайности и конфликти тип детската градина и лудницата.
37
8
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ПОХВАЛНО решение!!!..Не знам обаче дали обърнахте внимание на тая част от текста:-"(Закон за ударите на сърцето). Той забранява абортирането от момента, в който вече могат да се доловят първите сърдечни тонове на зародиша. Обикновено това се случва в шестата седмица от началото на бременността."..И съвсем правилно!..Преди въпросните "удари" в утробата има само некаква биологична маса..Започне ли да тупка сърцето значи,че НОВ ЖИВОТ СЕ ЗАРАЖДА..А ДА ГО УБИЕШ още преди да се е родил,си е ПРЕСТЪПЛЕН
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е на първо място в света по аборти-над 30 000 на година, изнасилванията са изключително нищожен процент!
35
4
 
2
 
! Отговори
до 33 един преди 2 години
Яйцеклетките и сперматозоидите имат 50%/приблизително/ ДНК или накратко - незавършена ДНК/дори при изкуствено осеменяване, ин витро, сурогатно и т.н. е нужно да има ДНК от баща и ДНК от майка/. ДНК е напълно завършена в момента на зачатието, когато се комбинират ДНК на майката и на бащата. Повтарям - ДНК в сперматозоидите и яйцеклетките не е завършена ДНК.
34
8
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Гадни разсъждения - битият бит, ...... - ....., така ли, нали не върху вашия за...к? Да ражда, да гледа цял живот някой подобен на изнасилвача, защото децата повтарят живота на родителите си обикновено в огромен процент! Загрижили се бил за убийства, то бива задръстеност, ама толкова?
33
10
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Престанете да натяквате на изнасилените, че вие ще им казвате как да постъпят - ако искат, да си запазят детето, ако не, не. Лицемери, и грам съчувствие ли не ви е останало? По принцип ясно е, че всеки нормален ще е против абортите!
32
5
 
7
 
! Отговори
жена преди 2 години
Против аборт при изнасилване , но доказано наистина, са само самовлюбени мачовци, дето искат да натикат "женските" на мястото им. Ако се отнасяше до тях, съвсем друго щяха да врещят!
31
7
 
4
 
! Отговори
един преди 2 години
ДНК имат всички яйцеклетки и сперматозоиди. Значи, тотална забрана на секса или раждане ежегодно, така ли? Я по-сериозно, иначе стигаме до фанатизъм. Повечето хора са против абортите, но всяко нещо с мярка.
30
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Тексас беше отделна държава щеше да е в топ 5 на икономиките в света, това показва, че там живеят умни хора, които си знаят интереса. Ние в България трябва да се учим от умните хора и да приемем подобен закон, иначе държавата си отива.
29
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си се родил, и да отказваш правото на другия да се роди - няма по-ужасяващо лицемерие от това.
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чрез абортите се убиват шейсет милиона деца на година.
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 27Ти лично колко деца си отгледал/а???
26
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абортът е детеубийство и лицемерната наука го знае много добре. В момента на зачатието, ДНК е напълно завършена, което означава, че имаме пълноценен човек. И второ - същата тази лицемерна наука ползва убитите бебета като банки за органи и клетки /абортен материал/. Като допълнение - РНК ваксините съдържат клетки от убити бебета.
25
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, много добър закон! У нас деградацията е пълна и се правят стотици хиляди аборти годишно, България си отива бавно, но сигурно.
24
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не събраха жени , да решават тези специфични въпроси? А няколко изкукали старчока
23
5
 
13
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Вярва ли още някой че ние българите сме били ''диви и изостанали'', а ''водачите'' на човечеството са ''цивилизовани и напреднали''!?
22
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дотук с твърдението на републиканците, че те са нормалните, а либералите били откачените.
21
7
 
11
 
! Отговори
жена преди 2 години
До всички американки в Тексас - никакво пускане на мъжете! Да бягат при куклите, а вие все ще намерите начин.....
20
10
 
6
 
! Отговори
. преди 2 години
Слава Тебе Боже!