Забраниха абортите в Тексас - колко страшни може да са последиците?

Дори изнасилени жени нямат право да прекъсват бременността
2 окт 2021 14:35, Петя Славова
68
Забраниха абортите в Тексас - колко страшни може да са последиците?
Снимка: БГНЕС

В американския щат Тексас влезе в сила крайно строг закон за забрана на абортите. Дори изнасилени нямат право да прекъсват бременността, а доносите за нелегални аборти се поощряват с премия от 10 000 долара, предава "Дойче Веле".

От 1 септември в американския щат Тексас е в сила нов закон срещу прекъсването на бременността – тъй нареченият Heartbeat Act (Закон за ударите на сърцето). Той забранява абортирането от момента, в който вече могат да се доловят първите сърдечни тонове на зародиша. Обикновено това се случва в шестата седмица от началото на бременността.

Изключение не се прави дори за случаите на бременност след изнасилване или при кръвосмешение. Авторът на закона – сенаторът-републиканец от град Остин Брайън Хюс обаче има обяснение за това: „По този начин можем да предотвратим още една травма и още една жертва – на неродено дете“.

През 1973 година Върховният съд постанови, че прекъсването на бременността е позволено без никакви ограничения до 12-та седмица, а в някои случаи и до 24-та седмица.

Премия от 10 000 долара за донос

Консервативни политици като Хюс обаче измислиха начин как да подкопаят това конституционно право, вкарвайки в закона нова клауза. Според нея, ако дадена жена бъде хваната в нарушение на закона, тя трябва да плати парична награда от 10 хиляди долара на човека, който я е издал на властите. Сенатор Хюс не се трогна особено от това, че тази клауза породи възмущение в цялата страна. За него по-важно е това, че законът работел.

Американското правосъдно министерство подаде съдебна жалба срещу закона, защото го намира за противоконституционен. Тази събота (2 октомври) във Вашингтон се провежда протест – шествие на жени, които настояват за правото сами да решават. С темата ще се занимае също и Върховният съд. През декември той ще разгледа подобен случай от щата Мисисипи.

Привържениците на рестриктивната мярка се надяват, че мнозинството консервативни върховни съдии ще решат казуса в полза на движението Pro-Life („За живота“). Съществува опасност някои щати с републикански правителства като Флорида, Охайо и други да възприемат примера на Тексас и дори да копират клаузата за паричните премии на доносниците.

За правото на аборт

Ракел Фейшък от Хюстън живее с травмата, за която мъже като сенатор Хюс говорят като за нещо чисто теоретично. Преди 10 години, когато била на 22, била изнасилена, след като на едно парти ѝ сипали нещо упойващо в питието. Единственото, което си спомня жената, е че после се озовала на задната седалка на някаква кола заедно с непознат мъж. А тогавашният ѝ приятел, вместо да прояви съчувствие, също поискал секс.

Фейшък забременяла и решила – не без помощ от психолог – да абортира. „Прекъснах тази връзка и бременността. А според новия закон щях да съм длъжна да износя детето и завинаги да остана свързана с мъжа, който ме е изнасилил“, казва тя.

Днес Ракел Фейшък има нова стабилна връзка и дори е станала майка. В работата си оказва помощ на жертви на сексуално насилие. Включително и поради това, че е имала правото на избор, тя е успяла да намери обратно пътя си в живота. Така се наричат и привържениците на правото на избор – движението Pro Choice (За избор) се застъпва за правото на аборт. Мнозинството американци са на мнение, че това право трябва да остане в сила.
Противници на аборта: Холи Скот и нейните деца


Но за републиканците изглежда са по-важни онези 40 процента от американците, които стоят на страната на Pro-Life и се застъпват за правото на неродения живот. Особено евангелистките християни не са склонни на никакъв компромис по този въпрос. Например Холи Скот, която е родила 8 деца, а през януари очаква девето. За нея всеки живот е дар от Бога.

Смъртни заплахи срещу лекари

„Тук в Тексас всеки има оръжие“, казва Джим Джоунс. Лекарят вече е получавал смъртни заплахи и се страхува какво може да се случи, ако войнствени привърженици на движението Pro-Life проучат кой е той, как се казва и къде се намира кабинетът му. Защото това не е истинското му име. Той си спомня как през 1960-те години много жени от отчаяние прибягвали до нелегални методи за прекратяване на бременността, например с белина или метални закачалки за дрехи. „Връщаме се точно към тези времена“, казва той.

Според Джоунс, новият закон ще засегне между 80 и 90 процента от жените, които идват в неговия кабинет. Той нарича това нечовешко. Повечето от неговите пациентки просто не могат да си позволят лукса да пътуват 7 или 8 часа с кола до някой съседен щат. А социално слабите и травматизирани жени са още по-онеправдани, допълва той.

„Хората твърдят, че са „за“ живота. Но всъщност са „за“ раждането – за раждане на всяка цена. Джим Джоунс може с часове да разказва случаи от практиката си на лекар. Например за едно 9-годишно момиче, изнасилено и забременяло от собствения си баща. „Нямам думи да опиша всичко това“, казва той. Човек като него, който цял живот е помагал на другите хора, няма да спре да оказва помощ. Но и не бива да го разгласява, защото в Тексас вече е станало страшно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абортът е УБИЙСТВО на невинно ЧОВЕШКО същество! Абортът Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НЕ СЕ ОПРАВДАВА!
58
4
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 2 години
Аааа ,забраната след шестата седмица ви отврати.' А в някои щати има аборт след раждането.' А в 24 седмица детето го режат на части,вътре,и ви се струва по нормално а.'Да не ви разправям какво съм чул,какво правят с някои абортирани деца,че не е за слаби сърца.
57
5
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Статия изпълнена с лъжи. Как не ви е срам бе. Аборт може да направи всяка шена до около шестата седмица.Ако изнасилената си направи тест за бременност,спокойно може да абортира преди шестата седмица.
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е за разбиране света вече. От една страна плачат, че планетата се задъхвала от толкова много хора, пък от друга страна да се раждат повече, ако ще и насилствено.
55
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли беше най-демократичната страна на света. Малеййй, да принудиш жена да роди дете на изнасилвач, отврат.
54
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонименпише точно обратното
53
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А защо да не се убие детето на изнасилвача - нали децата плащат за престъпленията на бащите, според Библията? Сами си противоречите, фанатизирани да не казвам какви, че ще ме изтрият. Може би най-правилно е жената да избере - може пък да си го гледа.
52
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абартът е детеубийство, Плодът в утробата е човек от момента на зачатието. Другото са оправдания на гузната съвест.
51
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тези, чийто довод е изнасилването: Значи искате да убиете детето, защото баща му е изнасилвач?
50
8
 
8
 
! Отговори
жена преди 2 години
То самата тема показва кой е по-разгонения? Я стига сте нареждали на жените!
49
4
 
5
 
! Отговори
до 48 преди 2 години
Нещо не си разбрал, или отказваш да разбереш. За човека няма невъзможни неща. Човекът издържа повече от камъка и желязото. Дали ще е гений, или ***, силен, или слаб, с воля, или без, това вече решава човекът. Всичко е свободна воля и избор.
48
4
 
7
 
! Отговори
един преди 2 години
Да, яки капани ни е заложил Бог, да му мислим, ще се пържим, ще се пържим до дупка. А вие с призивите си срещу всякакъв аборт за много праведни ли се мислите? Точно вие сте лицемерни и си мислите, че ще заблудите господ, ако има такъв, да, ама не.
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В днешно време 90 процента от жените се страхуват да не забременеят.
46
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Но това е противоречие - бог създал човек толкова несъвършен, грешен, слаб, почти неуправляем и после му гледа сеира било то с аборти, било то с войни, било то с какви ли не гнусотии. Нещо не ми се връзва в цялата тази история.
45
5
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До всички.... - секс да се прави само за зачатие и точка. Така е по Библията. И аборти няма да има, нали? Вие спазвате ли това, надали, всички сте като разг.....нени......
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната Лъжлива новинка от комунистите на Дойче веле.
43
7
 
2
 
! Отговори
всички, които сте .. преди 2 години
само 30 кила пръст и 40 кила вода - за Вас няма значение .... НО Човек има и дух от Бога даван в момента на зачатието... ( Иоан кръстител ... ) така че всеки аборт е убийство ... не се чудете какво ще става с америка - за последните деситилетия има около 50-60 милиона аборта ..
42
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Детето то изнасилване едва ли ще повтори живота на родителите си, защото ще е подхвърляно я при приемни родители, я по домове, ако има такива, и от него ще излезе съвършеният престъпник, както между другото е на практика. Така че, по-кротко със забраните. Но, иначе, абортът си е престъпление.
41
4
 
7
 
! Отговори
Vasko преди 2 години
Четах в CNN, никъде не се споменава след изнасилване или кръвосмешение, освен когато това може да коства живота на майката (което е обяснимо). ДНЕС така са го написали, че все едно се гласува някакъв талибански закон. Или си наемете добри преводачи, или не пишете глупости на търкалета.
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със забраната се осигурява бърз оборот на нови нещастници,чието страдание е еликсир за някои същества