8 евро за апартамент от 700 кв/м, но... край "Чернобил"

Държавата иска да насърчи хората да живеят там
17 окт 2021 14:40, Нели Христова
55
8 евро за апартамент от 700 кв/м, но... край "Чернобил"
Снимка: БГНЕС

Длъжностни лица в Украйна отдават под наем огромни апартаменти за по-малко от 10 евро на месец. Но каква е уловката? Те са край "Чернобил" - мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света.

Украинският фонд за държавна собственост пусна десетки имоти на пазара за отдаване под наем, за да се опита да насърчи хората да се заселят в зоната около Чернобил. Сред тях е апартамент от 700 кв. м, който може да се наеме за 8 евро на месец, съобщава Kyiv Post.

Четвъртият реактор на централата "Чернобил" край Припят експлодира през април 1986 г., изпращайки радиоактивен облак към цяла Европа. Припят, който е бил дом на работниците в завода, е евакуиран и изоставен.

Интересът към Чернобил се повиши след неотдавнашната поредица на HBO за бедствието, като Припят се превърна в популярна дестинация за потребителите на Instagram. Президентът Зеленски призова зоната около "Чернобил", която е около 19 мили,  да се превърне в "туристически магнит".

Местните власти също отдават под наем парцели земя, които се надяват да бъдат използвани за фабрики за слънчева енергия. Някои бизнесмени вече са се възползвали от евтините наемни цени, за да отворят магазини и общежития.

"Веднъж наети, държавата и фондът няма да ограничат по никакъв начин инвеститорите в своите планове за развитие", каза Костянтин Кошеленко, заместник -председател на Фонда за държавна собственост на Украйна.

В момента в селата в зоната  живеят около 7 000 души
. Горски пожари често избухват в провинцията около Припят, като изпускат радиоактивни частици в атмосферата. Ежедневните нива на радиация вече не са смъртоносни, според Международната агенция за атомна енергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
700 кв фута преди 2 години
Не са 700, а 65 кв м.
8
0
 
22
 
! Отговори
Един преди 2 години
Тези ако имаха малко акъл, щяха да превърнат зоната в най-големия биосферен резерват в света. Завърнал се е евроазиатския рис, лосът, кафява мечка (която я е нямало в този район преди това), стада коне Пржевалски и какво ли още не. Тоест, природата ни доказва, че проблемът не е в радиацията, а в човешкото присъствие. Да бяха направили тази зона резерват, и да взимат луди пари, за да видиш дивата природа, че и без това е на изчезване.
7
0
 
20
 
! Отговори
екстри преди 2 години
След едномесечен престой си изключваш тока защото сам си светиш
6
1
 
11
 
! Отговори
Айнщтайн преди 2 години
Много е изгодно .След 14 000 години радиацията. ще падне наполовина .
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За ваксинираните там е без пари.
4
0
 
35
 
! Отговори
SS преди 2 години
Да изпратим на почивка политиците !
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
наемете им на всичките ни математици, професори и доценти и да заминават
2
0
 
26
 
! Отговори
Ельоменат преди 2 години
А около Фукушима колко върви квадрата?
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за какво беше цялата дандания? Чернобил та Чернобил. Сега евтини жилища и красива природа.