Новата хиперзвукова ракета на Китай изненада дори и САЩ

"Нямаме представа как са го направили", заявиха от разузнаването
Обновена: 18 окт 2021 15:18 | 18 окт 2021 15:18, Нели Христова
65
Новата хиперзвукова ракета на Китай изненада дори и САЩ
Снимка: БГНЕС

Преди дни Китай тества нова хиперзвукова ракета с ядрена способност, която е прелетяла около Земята, преди да се насочи към целта си, като е изненадала американските разузнавателни служби.

Технологията демонстрира усъвършенствана космическа способност, показваща напредъка на Китай в хиперзвуковото оръжие, което е далеч по-развито, отколкото американските служители са осъзнали, според Financial Times.

Ракетата, която е прелетяла през пространството в ниска орбита, преди да се насочи надолу, е пропуснала целта си с 24 мили, според трима души, запознати с теста.

"Нямаме представа как са направили това", каза за вестника един от работещите в разузнаването на САЩ.

Китай се присъединява към САЩ, Русия и Китай при разработването на хиперзвукови оръжия, включително плавателни съдове-ракети, които се изстрелват в космоса с ракета, но обикалят около Земята със собствен импулс.

Тези ракети летят пет пъти по-бързо от скоростта на звука. Макар и по-бавни от балистичните ракети, те са маневрени и не следват фиксираната параболична траектория, което ги прави по-трудни за проследяване.

Тейлър Фравел, експерт по китайската ядрена политика, твърди пред FT, че новата технология може да "отмени" противоракетната отбрана на САЩ, предназначена да унищожи приближаващите се балистични ракети.

"Хиперзвуковите ракети летят по по-ниски траектории и могат да маневрират по време на полет, което ги прави трудни за проследяване и унищожаване", обяснява той.

Говорителят Лиу Пенгю казва, че Китай винаги е провеждал военна политика, която е "отбранителна по своята същност" и не е предназначена да се насочи към някоя конкретна страна.

"Ние нямаме глобална стратегия и планове за военни операции като САЩ. И изобщо не се интересуваме от надпревара във въоръжаването с други страни", заяви той. "За разлика от това, през последните години САЩ измисляха оправдания като "китайската заплаха", за да оправдаят разширяването на арсенала си и разработването на хиперзвукови оръжия. Това директно засили надпреварата във въоръжаването в тази категория и сериозно подкопа глобалната стратегическа стабилност".

Новината съвпада с непрекъснатите усилия, полагани от Китай за разширяване на военните и ядрените способности вследствие на нарастващото напрежение с Тайван.

Китайският президент Си Дзинпин обеща миналата седмица да продължи това, което той нарича мирно "обединение" с Тайван, въпреки увеличаването на военната активност на Пекин и засиленото напрежение между двете съседи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
11
 
! Отговори
Луна - Президент преди 2 години
Баба Ванга го предрече това с Китайците, а сега повярвайте че Луна ще бъде русата жена дето ще оправи беге-то
22
0
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
Руския патриарх доскоро благославяше ракети...
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26 "Жъ умреш от глад и кредити и жъ бъхтиш до 78 г. или по-точно до гроб, мързелив европейски бройлер." Нито ще умра от глад, нито имам кредити, нито ми дреме точно кога ще умра. Това е Божа работа, а междувременно ще си работя и ще си живея живота. Надявам се, че ти също успяваш, макар че е притеснително, че искаш да си гражданин на Китай с почетна купичка ориз и супа от прилеп.
20
8
 
8
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Колко много фенове на Китай в тоя форум...! И на Русия. И на Иран. И на Талибан. Очаквах да видя редици от емигриращи към посочените "Райски кътчета" на Терминал 2, обаче - не. Все към Гнусните Щати и към Умираща Европа. Защо така бре? Не Ви ли се иска да цункате хиперзвуковите ракети?
19
13
 
3
 
! Отговори
spoko! преди 2 години
Хиперзвуковите ракети са конвенционални оръжия и феодалните диктатори не застрашават с тях космическа Америка. Пентагонът живее в 25-ти век, 400 години преди човечеството.
18
3
 
14
 
! Отговори
МДА преди 2 години
"Новата китайска технология може да "отмени" противоракетната отбрана на САЩ"--Алооу, те руснаците вече я отмениха, сега китайците трябва да повтарят ли?!Еми така е, като мързелите американски аутсорснаха абсолютно всичко, надявайки се да им работят китайски роби за по купичка ориз... Ама дръпнатите се оказаха хитри и търпеливи, с поколения усвояваха и копираха тефнологиите, сега *** ги спри!
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Даа "Трябва бързичко да преразгледаме участието си в някои съюзи" Искаш да ставаш провинция на Китай ли? Жъумраотсмях от байганьовщини.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
значи ракетата няма Тън Мън, безпилотен
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ са "изненадани", а на Путин лицето му се удължи. :)))))
14
0
 
15
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
"Китай се присъединява към САЩ, Русия и Китай при разработването на хиперзвукови оръжия.."
13
0
 
20
 
! Отговори
Ken преди 2 години
"включително плавателни съдове-ракети, които се изстрелват в космоса с ракета, но обикалят около Земята със собствен импулс." --- баси преводачите !
12
3
 
20
 
! Отговори
Добро утро преди 2 години
Добро утро, САЩ! Добро утро, Европа! Добро утро, НАТО! Събудихте ли се?Оставете това, я си гледайте по- важните неща - еднополовите бракове, правата на кучетата и котките (и на мечките също). И нещо по-изчанчено, ще измислите какво, креативни сте.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия тайни служби все "изненадани". Еми като си губят времето да се ровят в телефоните на хората и да дирят кой е нарекъл *** ще ги изненадват и талибани и китайци.
10
1
 
4
 
! Отговори
Пян Гъ преди 2 години
Останаха само микрочиповете. Всичко друго е тяхно - по-качествено, по-евтино, по-достъпно и без нужда от "демократично" законодателство. Вие избирате.
9
2
 
5
 
! Отговори
ДААА преди 2 години
Пропуснала с 24 мили, ако е ядрена бойна глава става ама ако е друга......... ще падне в друг град.........
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно защо, но като че ли сега съм склонен да им вярвам на китайците. Едва ли имат планове да нападат САЩ - те са го превзели отвътре! Буквално почти във всеки по-голям град в САЩ има Чайнатаун.А във Вашингтон имат китайска телевизия и дори табелите по улиците са на китайски - все едно си в Китай! Не вярвам Китай да иска да удари по своите.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
америка не е каквото беше. Китай напредва. За зло, за добро.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
учете китайски
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'пропуснала целта си с 24 мили'
4
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щатите освен да се изненадват от новите ракети на Русия и Китай, нямат капацитет за повече....