Новата хиперзвукова ракета на Китай изненада дори и САЩ

"Нямаме представа как са го направили", заявиха от разузнаването
Обновена: 18 окт 2021 15:18 | 18 окт 2021 15:18, Нели Христова
65
Новата хиперзвукова ракета на Китай изненада дори и САЩ
Снимка: БГНЕС

Преди дни Китай тества нова хиперзвукова ракета с ядрена способност, която е прелетяла около Земята, преди да се насочи към целта си, като е изненадала американските разузнавателни служби.

Технологията демонстрира усъвършенствана космическа способност, показваща напредъка на Китай в хиперзвуковото оръжие, което е далеч по-развито, отколкото американските служители са осъзнали, според Financial Times.

Ракетата, която е прелетяла през пространството в ниска орбита, преди да се насочи надолу, е пропуснала целта си с 24 мили, според трима души, запознати с теста.

"Нямаме представа как са направили това", каза за вестника един от работещите в разузнаването на САЩ.

Китай се присъединява към САЩ, Русия и Китай при разработването на хиперзвукови оръжия, включително плавателни съдове-ракети, които се изстрелват в космоса с ракета, но обикалят около Земята със собствен импулс.

Тези ракети летят пет пъти по-бързо от скоростта на звука. Макар и по-бавни от балистичните ракети, те са маневрени и не следват фиксираната параболична траектория, което ги прави по-трудни за проследяване.

Тейлър Фравел, експерт по китайската ядрена политика, твърди пред FT, че новата технология може да "отмени" противоракетната отбрана на САЩ, предназначена да унищожи приближаващите се балистични ракети.

"Хиперзвуковите ракети летят по по-ниски траектории и могат да маневрират по време на полет, което ги прави трудни за проследяване и унищожаване", обяснява той.

Говорителят Лиу Пенгю казва, че Китай винаги е провеждал военна политика, която е "отбранителна по своята същност" и не е предназначена да се насочи към някоя конкретна страна.

"Ние нямаме глобална стратегия и планове за военни операции като САЩ. И изобщо не се интересуваме от надпревара във въоръжаването с други страни", заяви той. "За разлика от това, през последните години САЩ измисляха оправдания като "китайската заплаха", за да оправдаят разширяването на арсенала си и разработването на хиперзвукови оръжия. Това директно засили надпреварата във въоръжаването в тази категория и сериозно подкопа глобалната стратегическа стабилност".

Новината съвпада с непрекъснатите усилия, полагани от Китай за разширяване на военните и ядрените способности вследствие на нарастващото напрежение с Тайван.

Китайският президент Си Дзинпин обеща миналата седмица да продължи това, което той нарича мирно "обединение" с Тайван, въпреки увеличаването на военната активност на Пекин и засиленото напрежение между двете съседи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
5
 
! Отговори
Как са направили? преди 2 години
Не са пуснали гейове да им водят военните програми -ето така!
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Китай се присъединява към САЩ, Русия и Китай при разработването на хиперзвукови оръжия, включително плавателни съдове-ракети, които се изстрелват в космоса с ракета, но обикалят около Земята със собствен импулс."Накратко - абракадабра. Китай се присъединявя към Китай. Интересно как става това. И защо слагате САЩ при хиперзвуковите оръжия и то на първо място? Те неотдавна направиха опит и май неуспешен. А какви са тези способности ядрена и космическа?
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми, к'вото и да се ка'И за журналистическара неграмотност, ще е малко!
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Китай се присъединява към САЩ, Русия и Китай при разработването на хиперзвукови оръжия"------------------------------------------------------------------------------------------------------------По инерция и слугинаж слагате Пиндостан на първо място, но в областта на хиперзвуковите комплекси, Русия не само че е първа, но притежава доста и разнообразни системи - "Сармат", "Кинжал", "Авангард", "Циркон".
39
1
 
2
 
! Отговори
Bai Pampers преди 2 години
Ami sega oleleeee
38
2
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Докато американците воюваха неуспешно с Русия,китайците набираха мощ!И к'во стана накрая-и Русия цяла,и Китай могъщ.Когато жълтурите ни налазят отвсякъде,американците ще са виновни,само дето това никак не ни топли.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БобиV-2 също имаше насочване - чрез радиосигнал променяха в движение посоката.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай има свръхзвуково оръжие от доста време. Какво се правят някои на ощипани.
35
3
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 2 години
V-2 летеше с пет пъти скоростта на звука и падаше на 2-3 км от целите си.......през 1944г.
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошо,ролята на САЩ като безнаказан световен самодержец вече е история!
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С малката но съществена разлика,че Китай и Русия имат вече готов продукт а САЩ не!
32
0
 
13
 
! Отговори
Off преди 2 години
"Китай се присъединява към САЩ, Русия и Китай при разработването на хиперзвукови оръжия" - Интересно...
31
3
 
6
 
! Отговори
бай Пешо преди 2 години
Ясно е, че до 10-20 години ще се съобразяваме само с Китай!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби "Б-767 да се движи едва ли не на морското равнище с 800+ км/ч ??? Корпуса ще се разпадне при такава скорост.." Приятел, тоя самолет не се е пързалял по земната повърхност или по вода, летял е във въздуха. Я обясни, как ще се разпадне, с някаква Физика, че да видим колко си наясно. :)
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 37 "Мдааа европейският бройлер скоро ще яде за първо, второ и трето купичка боб за празниците и по половин картоф, а мръФка само по ти-ви рекламите ша гледаш." Какво казваш, разпадането на гнилия Запад ей сега ще настъпи, нали? :)))))
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Даа до 23/36 Русия те смята за своя законна плячка и във всеки момент, в който не си бил защитен от нея, те е мачкала под ботуша ти, тъй че не знам за какво бълнуваш, но по История определено си бягал от час.
27
0
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
Тя, ***, ще прегледа след гугъл преводач, но как ще знае кое да коригира?
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, ти добре използваш Гугъл Преводач, но все пак коригирай тук-там. Че тоя плавателен съд, който го изпрати в космоса... Мани, мани. Иначе, четох статията в оригинал. Това тук е наистина просто лош превод.
25
2
 
3
 
! Отговори
Ток и жици преди 2 години
Еми то американското разузнаване така проспа и анексирането на Крим.
24
1
 
5
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
Като се ритат атовете, го отнасят магаретата.Ния с тоя импотентен ЕС какъв катър сме, не знам.