САЩ обмислят махане на визите за България за до 90 дни

Хърватия беше включена в програмата през септември
27 окт 2021 08:21, Елка Василева
75
САЩ обмислят махане на визите за България за до 90 дни
Снимка: архив, БГНЕС

Американският министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас съобщи, че САЩ обмислят добавянето на четири страни в програмата си за безвизов достъп при престой до 90 дни, предаде Ройтерс.

Имаме предвид четири страни кандидатки: Израел, Кипър, България и Румъния, каза вчера Майоркас на форум на туристическия бранш.

Ние сме много силно фокусирани върху тази програма, отбеляза министърът и подчерта, че тя предлага значителни ползи за икономиката и сигурността.

През септември САЩ включиха в тази програма Хърватия, каза главният изпълнителен директор на Американската туристическа асоциация Роджър Дау. Той изтъкна, че Хърватия носи на американската икономика 100 милиона долара. Всеки път, когато добавим някоя от тези страни, туристическият бизнес преживява бум, допълни Дау.

През февруари Майоркас разговаря с еврокомисаря по вътрешните работи и двамата изразиха траен интерес към запазване на споразумението между ЕС и САЩ за т.нар. резервационни данни на пътниците и към работата с България, Хърватия, Кипър и Румъния за постигане на критериите за включване в програмата за безвизов достъп в САЩ.

За да участва в американската програма, дадена страна трябва да отговаря на изисквания, свързани с борбата с тероризма, правоприлагането, имиграционното правоприлагане, сигурността на документите и управлението на границите. В програмата в момента участват 40 страни.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
20
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Нищо не каза. Няма разлика в САЩ и в БГ. Само мащаба е различен. Какъвто си в БГ такъв ще си и в САЩ и където и да идеш. в САЩ също има огромна корупция и мафия. Категорично.Ако живеете с мисълта че само в България има корупция вие сте мн сбъркани. Просто в страни като САЩ мащаба е огромен.
37
7
 
16
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Визите за влизане на българи в САЩ са най-големия външнополитически позор за България през 21 век. От 2007 г насам краварите влизат без виза у нас, а българите са принудени да се редят унизително на опашка на ул. Козяк. Защо няма визи за американците, влизащи в България??? Защото сме подчинена и робска държава, която не уважава своите граждани и ги унижава, заради удоволствието на това *** на снимката!
36
6
 
6
 
! Отговори
КОСМИЧЕСКИ ЗАБИВКИ преди 2 години
Доста обидно е това. Визите за българи трябваше да бъдат премахнати още в началото на 2000г.
35
1
 
13
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Израел и визи за САЩ - това виц ли е?
34
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 27 Не знам, може би като се замисля, единственото предимство в САЩ е, че няма мафия като тука. И имаш големи шансове да се издигнеш, но ако си сам и нямаш никой зад гърба да ти помогне - пак си оставаш никой. Имам предвид, не да си връзкар, а да имаш подкрепа на влиятелни хора, които да ти помогнат да започнеш работа и да правиш кариера. Ако нямаш никой, най-вероятно акулите ще те изядат. Тъй че без визи е чудесно ако си турист и имаш пари да си ги харчиш на воля.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 27 Аз изобщо не разбирам за какво е този ентусиазъм на някои българи, че щели да останат да работят в САЩ? Има ли още такива? В началото имаше. И както и сега някои коментират, много остават нелегално и работят така. После някои (не всички) намират начини да си узаконят престоя, но като цяло не е работа за бели хора.Легално да останеш да работиш там е като да уцелиш шестица от тотото. А дори да се получи, шансовете ти са като тука - ако не работиш яко изхвърчаш!
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Познайте, обмислят ама ако пуснем Севрна Македония в ЕС.
31
10
 
15
 
! Отговори
americano преди 2 години
стойте си в Чал..га.рия, Америка не е за всеки
30
17
 
18
 
! Отговори
кравари преди 2 години
изпотрябвала ми е виза за вашата джендерска ливада!
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без визи, но с ваксина. С предварително одобрено номерче. Нали така Алехандро?
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сина на Кyрнeлия как е там без виза?
27
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите ромове ще поемат и за сащ)
26
0
 
9
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Ама само за ваксинирани, нали :)
25
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей най-накрая ще мога да остана по-дълго по улиците за подаяния - 90 дни си е цял сезон!
24
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да идете и да останете нелегални. Няма кой да ви хване. Трябват им ваксани миячи на тоалетни и разносвачи на пици. Ще живеете с други нелегални по 5 човека в апартамент и ще ви стигат стотинките да си плащате наема, храната и интернета, с който да влизате в БГ сайтове и да казвате как правите по 30,000 долара месечно, имате по 7 кадилака и сте си купили къща на брега на Океана. А Джордж Клуни и Шарън Стоун са ви съседи. :)
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
18 а нима не е безродно да се подчиняваш на "господаря на планетата"? И за твое сведение задокеанските не са господари. Битанката и бирника на планетата може. Но нали знаеш, че оня който бие и събира данъците не е господаря на селото. Друг е.
22
2
 
14
 
! Отговори
Хм, преди 2 години
Хърватия носела около 100 000 000 приходи на САЩ? Че жипко бибитков ви подари милиард и половина! За едни чертежчета на хартийка, ей така, щот' сте му симпатични.
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казал го е Алехандро Майоркас :) Типично американско име. :)
20
1
 
12
 
! Отговори
Ронин преди 2 години
До пияница мистикЗащо така се нахвърли върху човека, нищо не е казал за Русия. И си е прав, че е крайно време да отпаднат визите. Въобще голяма част от народа изтрещя с тази пандемия.
19
4
 
9
 
! Отговори
София преди 2 години
А България колко носи на САЩ с всичките им аутсорснати компании в София? Щот май ще са доста над 100млн за икономиката им. Ама нали тоя министърчето пак се изказва е така, колкото да си говори.