Рязък завой след Тръмп: САЩ издаде първия паспорт с пол "Х"

Това беше от обещанията на президента Джо Байдън
Обновена: 28 окт 2021 07:05 | 28 окт 2021 07:00, Анисия Иванова
134
Рязък завой след Тръмп: САЩ издаде първия паспорт с пол "Х"
Снимка: БГНЕС

Властите в САЩ издадоха първия паспорт с обозначение „X“ на мястото, където се отбелязва мъжки или женски пол. Това се счита за част в признаването на правата на хората, които не се идентифицират като мъже или жени, съобщи Държавният департамент, цитират от CNBC.

Защитата на правата на ЛГБТ общността е едно от обещанията на президента Джо Байдън и е рязък завой от политиките на предшественика му Доналд Тръмп.

Според специалния дипломатически пратеник на САЩ за правата на ЛГБТ Джесика Стърн така САЩ били напълно актуални към новата реалност, в която имало "по-широк спектър от човешки полови характеристики".

Властите не уточняват на кого е издаден паспортът и отказаха да потвърдят дали е на Дана Зийм- интерсексуална жителка на Колорадо, която води съдебна битка от 2015 г.

На Зийм беше отказано издаването на паспорт, тъй като в заявлението за него не бе попълнил мъж или жена е. Според съдебните документи по делото й Зийм е написал „интерсекс“ над полетата с „M“ и „Ж“, и вместо това е поискал маркер за пол „X“ в отделно писмо, пише БГНЕС.

Зийм е роден с "неясни физически полови характеристики", но е отгледан като момче и е претърпял няколко операции. Той служи в армията като мъж, но по-късно се идентифицира като интерсексуален.

Още през юни източници от Държавния департамент обявиха, че властите все повече се приближават към идеята да въведат графа за трети пол. Заявлението за паспорт и актуализацията на системата за личните данни с добавяне на опцията за обозначение „X“ все още трябва да бъдат одобрени от Службата за управление и бюджет, която одобрява всички правителствени формуляри, преди да могат да бъдат издадени.

Отделът вече също така позволява на кандидатите сами да избират своя пол като мъж или жена, като вече не се изисква от тях да предоставят медицинско удостоверение, ако полът им не съвпада с този, посочен в другите им документи за самоличност.

Съединените щати са поредната страна след Австралия, Нова Зеландия, Непал и Канада, която позволява на своите граждани да посочват в паспортите си пол, различен от мъжки или женски.

От Държавния департамент обявиха, че от началото на 2022 година тази опция ще бъде избираема масово за паспорти и актове за раждане и за американци зад граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
28
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 2 години
Както обича да казва един мой познат... "ваш`та мама п*объркана"!
74
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако "пич" попадне в женския затвор, той вече няма да е пич- а ще бъде - клъц- нали се сещаш- пич- ка. Но дори и да пич, едва ли ще издържи повече от седмица и ще иска да го прехвърлят в мъжката пандела.
73
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да идат х на екскурзия в Афганистан или Саудитска арабия
72
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Х извърши престъпление, в кой затвор ще попадне - в мъжкия или женския? За някои пичове това ще е уникален шанс!
71
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОАЛЕТНИ Х НАПРАВИХА ЛИ ДА ИМА ДЕ ДА СЕ ТАКОВАТ ТИЯ
70
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горките Х-ове. В САЩ може да им мине номера, но да пробват да отидат в някоя друга държава с тоя паспорт...
69
0
 
9
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
Аааа нема а ги бъде тия е стават държава бог си знае делата
68
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тоз паспорт право в ада
67
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На власт е бай "Х"....
66
0
 
23
 
! Отговори
Помните ли преди 2 години
Едно време се питахме кога ще ги стигнем американците? Ние си знаехме че никога няма да ги стигнем но пък никой не е вярвал че ще стигнем до тук ние да сме по добре от тях. Каква е ползата от това че си богат когато си си загубил ума?
65
1
 
19
 
! Отговори
Чудо голямо преди 2 години
Е това ли е "огромното" достижение? Колко хора засяга това новаторско деяние?С какво помага на човечеството това?
64
0
 
4
 
! Отговори
истината преди 2 години
Освен ако не е издаден на DMX посмъртно това е страшна глупост.
63
0
 
16
 
! Отговори
Джо (не Байдън) преди 2 години
В тези моменти се гордея с нашия конституционен съд, който показа, че му е останал гръбнак и разум. Въпросът е когат тези ще започнат да му оказват натиск да признаят новата "наука". Ей тогава трявба да покажем топки, защото този момент ще дойде
62
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Х" търси работа като теляк в женската баня.
61
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тотална деградация на понятието 'паспорт'. Това се случва на практика. Оставяме настарани въпроса с лгбт-тата. В момента паспорт не е ценно понятие, ценно се опитват да ни убедят, че е зелен сертификат. Докато всъщност всичко мирише на кафяво и жълто.
60
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега трябва да направят и Х-тоалетни на летищата и гарите... И пенсионна възраст за Х. Специални спортове за Х. Х-приемни в поликлиниките...
59
1
 
18
 
! Отговори
М преди 2 години
Безсмислена "победа", кому е нужно това?
58
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чесно да Ви кажа, аз не съм виждала в гащите на някой да има "трети вид" шоро, все са два модела. Сега, кой като какъв се поределя е работа на психологията и за това е нужна евентуално жълта книжка, но това с паспортите вече е пълно безумие. Ако не беше рагично, щеше да е смешно.
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По малката част от света, не света. Русия е най-голямата част, да не говорим, че и Китай е голям.
56
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин на форума Валдай: Моля, не идвайте в къщичката ни с новите си ценности. "Западните страни имат право да се движат към социално обновление, но ние ви молим да не влизате в нашата къща с нови социални ценности." Това ни е познато, и у нас преди 100 години също правиха опити за нов ценностен ред. В Русия винаги ще има само два пола, децата винаги ще имат майка и баща а не родител 1 и родител 2, бебетата се хранят с майчино мляко, а не с човешко мляко. Ние ще се опираме на духовните ценности, историческите традиции и на културата на нашия многонационален народ.